Wat is het?

Je loopt over straat en een fietser fietst vlak langs je en begint je uit te schelden. Er wordt bijvoorbeeld ‘pot’, ‘flikker’ of ‘vieze homo/lesbo naar je geroepen. Misschien denk je ‘Ach, het went’. Je wilt niet ‘flauw doen’ als je wordt uitgescholden. Schelden doet immers geen pijn? Misschien vind je zelfs dat het erbij hoort. Maar niemand heeft het recht om jou uit te schelden. Ook niet als jij er ‘anders’ of ‘apart’ uitziet.

Als je te maken krijgt met geweld of agressie omdat de daders denken dat je homo, lesbisch of bi bent, noemen we dat anti-homo geweld of anti-lesbisch geweld.

Wat wordt er bedoeld met geweld en agressie?

 • Bedreigen (verbaal, via internet, via brieven enz.)
 • Uitschelden
 • Intimidatie, bang maken
 • Verkrachting of aanranding
 • Ongewenste aanrakingen
 • Ongewenste seksuele aanrakingen
 • Ongewenst seksuele opmerkingen maken
 • Chanteren, onder druk zetten
 • De weg versperren
 •  Klem rijden met auto / scooter
 • Vandalisme (spullen worden stuk gemaakt of beklad)
 • Duwen, slaan
 • Schoppen
 • Bijten, krabben
 • Steken met een mes of ander scherp voorwerp
 • Voorwerpen / spullen expres naar iemand gooien

Wat wordt er bedoeld met discriminatie?

Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Voorbeelden:

Geen baan
Als je wordt afgewezen voor een baan omdat je niet de juiste werkervaring hebt, dan is dat geen discriminatie. Als je wordt afgewezen voor een baan vanwege je seksuele voorkeur of gender, dan is dat wel discriminatie. Bijvoorbeeld als er wordt gezegd dat je ‘te vrouwelijk’, ‘te mannelijk’, ‘te anders’, ‘te homo’, of ‘te lesbisch’ bent. Of er wordt gezegd dat ‘je levensstijl’ niet past bij de organisatie.

Nare opmerkingen
Als iemand iets onaardigs tegen jou zegt, is dat geen discriminatie. Maar als iemand iets onaardigs tegen je zegt vanwege je seksuele voorkeur of gender, dan is dat wel discriminatie. Bijvoorbeeld als er wordt gezegd dat je niet welkom bent omdat je homo, lesbisch of bi bent.

Geen rekening houden met verschil
Soms gaan instanties er nog automatisch vanuit dat je als vrouw een relatie hebt met een man en andersom. Als je de instantie daarop wijst, wordt dit meestal gecorrigeerd. Wanneer dit niet gebeurt, is er sprake van discriminatie. Bijvoorbeeld: als je aangeeft op een formulier dat je getrouwd bent als man, is de enige optie op het formulier dat je getrouwd bent met een vrouw.

Waar komen geweld, agressie en discriminatie voor?

Geweld, agressie en discriminatie kunnen overalvoorkomen. Bijvoorbeeld op straat, tijdens het uitgaan, op het werk, op school, bij de sportclub, in en rond het huis en in je buurt. Maar bijvoorbeeld ook bij de gemeente, een zorginstelling of een vrijwilligersorganisatie.

Als het op school gebeurt, wordt discriminatie en geweld ook vaak benoemt als pesten.

Feiten en fictie

Feiten en fictie
Je hoort af en toe in de media over geweld tegen lesbische vrouwen, homomannen en biseksuelen. Hier kan jij je onveilig door voelen. Belangrijk is om het hoofd koel te houden. Check daarom wat jij weet over anti-homo geweld.

 Daders zijn altijd allochtonen
NIET WAAR. De daders zijn zowel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond (‘allochtonen’) als met een Nederlandse afkomst (‘autochtonen’).

De politie doet niks aan anti-lesbisch-, bi-, en transgendergeweld
NIET WAAR. De politie in Nederland heeft de opdracht om discriminatie krachtig te bestrijden. Je kunt daarom altijd melding of aangifte doen van geweld. Er zijn zelfs ‘roze in blauw’ teams in een paar steden actief om geweld tegen lesbische vrouwen, homomannen, bi’s en transgenders terug te dringen.

Slachtoffers zien er heel erg lesbisch, bi of trans uit
NIET WAAR. Slachtoffers zijn zeer divers en zien er allemaal verschillend uit.

Daders zijn vaak mannen en jongens
WAAR. Er zijn ook vrouwelijke daders, maar mannelijk daders komen vaker voor.

Je kunt niet naar de politie als je ‘alleen maar’ bent uitgescholden
NIET WAAR. Als je uitgescholden wordt vanwege je seksuele voorkeur of genderidentiteit is dit strafbaar. Je kunt hier zeker melding of aangifte van doen bij de politie.

De politie kan de dader niet vervolgen als er geen bewijs is
WAAR. Als er geen bewijs is, kan de dader niet vervolgd worden. Toch is het goed om melding of aangifte te doen, zodat de politie dit soort discriminatie in de toekomst kan voorkomen.

 Als je sterk in je schoenen staat, word je geen slachtoffer van  geweld
NIET WAAR. Als je een krachtige uitstraling hebt, schrikt dit sommige daders af, maar het kan helaas niet voorkomen dat je slachtoffer wordt.

Je kunt discriminatie melden bij een antidiscriminatiebureau
WAAR. Antidiscriminatiebureaus registeren incidenten van discriminatie. De cijfers gaan naar de gemeente en landelijke overheid. Ook geven deze bureaus voorlichting en advies over hoe je discriminatie kunt voorkomen en aanpakken.

Geweld of agressie vanwege je seksuele voorkeur of genderidentiteit komt vooral voor op straat.
NIET WAAR. Juist ook op school, op het werk en thuis kan geweld voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan klasgenoten, een collega, een broer of ex-partner die jouw seksuele voorkeur of genderidentiteit niet kan accepteren.

Niet vergeten

• Geweld tegen homo’s, lesbische vrouwen en bi’s komt helaas nog steeds voor. Het kan op verschillende plekken voorkomen zoals op straat, in de buurt, op school en thuis.
• Je kunt hiervoor naar de politie stappen!

Agressie, geweld en discriminatie zijn nooit oké. Je mag gewoon jezelf zijn en dat geeft niemand het recht om daar vervelend over te doen of met geweld op te reageren.