Wat kan je doen als je hier mee te maken hebt?

Bij geweld

1. Breng jezelf zo snel mogelijk in veiligheid.
2. Gebruik geen onnodig geweld.
3. Vraag hulp van omstanders.
4. Vraag hulp van de politie (bel 112).
5. Probeer het signalement van de dader te onthouden.
6. Probeer details van de aanval te onthouden.
7. Als je gewond bent: ga naar de huisarts of het ziekenhuis en vertel hoe deze verwondingen zijn ontstaan. Maak foto’s van je wonden.
8. Als het gaat om een strafbaar feit, doe dan zo spoedig mogelijk melding of aangifte bij de politie. Neem eventueel iemand mee die je kan steunen.
9. Je kunt een voorkeur aangeven voor een mannelijke of vrouwelijk politieagent of voor een agent die ervaring heeft met anti-lesbische-, homo-of bi- geweld.
10. Maak melding bij het antidiscriminatiebureau bij jou in de regio. Ga voor meer informatie naar www.discriminatie.nl.
11. Praat over je ervaringen met anderen. Blijf er niet meer zitten! Vraag eventueel hulp bij: Slachtofferhulp. Als je met de politie in aanraking komt, word je dit ook aangeboden. Lees hier meer over slachtofferhulp. Meer over andere hulpverleners vind je hier op onze site.

Bij andere vormen van discriminatie

• Je kunt voor ervaringen met discriminatie altijd terecht bij het Anti Discriminatie Bureau  bij jou in de buurt. Je kunt hier melding doen van wat je hebt meegemaakt. Zij kunnen je advies geven over hoe hier mee om te gaan.
• Heb je te maken gehad met discriminatie bij een overheidsinstantie of een maatschappelijke organisatie zoals een zorginstelling of vrijwilligersvereniging? Dan is het aan te raden om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie van die organisatie: de meeste organisaties hebben deze. Wordt je klacht niet opgepakt bij de klachtencommissie of is er geen klachtencommissie? Stap dan naar het antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt.
• Praat over je ervaringen met anderen. Blijf er niet meer zitten!
• Vraag eventueel hulp bij:
o Slachtofferhulp. Als je met de politie in aanraking komt, wordt je dit ook aangeboden. Lees hier meer over slachtofferhulp
o Andere hulpverleners. Lees hier waar je terecht kunt.

  • Je hoeft je niet te schamen als je te maken krijgt met geweld, agressie of discriminatie.
  • Je hebt het nooit uitgelokt: ook niet als jij je vriend(in) zoende of je ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ gedroeg. Niemand heeft het recht om jou met agressie of geweld te benaderen /of jou te discrimineren.