Politie

Vaak zijn homo’s, lesbische vrouwen en bi’s terughoudend in het melden van geweld. Ze denken dat het niet belangrijk is, dat het erbij hoort of dat de politie niets met de melding doet. Maar: geweld hoort er helemaal niet bij!

Je kan ook een melding maken of aangifte doen van scheldpartijen, bedreigingen of seksuele intimidatie. Om het geweld aan te pakken, is het belangrijk dat incidenten worden gemeld.
De politie kan het volgende doen:
• Bij voldoende bewijs de dader strafrechtelijk vervolgen.
• Extra surveilleren op plekken waar veel  geweld tegen homo’s, lesbo’s en bi’s plaatsvindt.
• Een agent(e) in gewone kleding (niet in uniform) kan op de plek waar veel geweld voorkomt bijvoorbeeld met haar vrouwelijke partner hand-in-hand lopen en zodra hier dan met agressie op gereageerd wordt door anderen, de daders oppakken.
• Het registreren en opnemen in de statistieken: zo wordt inzichtelijk hoe vaak en waar anti-lesbische, - homo- en bi-geweld voorkomt.

Wanneer naar de politie stappen?

Het kan zijn dat je geweld of agressie meemaakt omdat mensen denken dat je homo, lesbisch of bi bent. Je kunt dan naar de politie stappen.

Wist je dit?

 • Ook agressie en geweld in huis zijn strafbaar. Ook familieleden (ouders, broers, zussen, nichtjes, neven, tantes, ooms etc.) mogen geen agressie of geweld plegen.
 • Veel homo’s, lesbische vrouwen en bi’s denken dat het geweld dat zij meemaken niet ernstig genoeg is om naar de politie te stappen.Misschien denk je dat je er een bloedneus of blauwe plekken aan moet hebben overgehouden om naar de politie te kunnen stappen. Maar dat is niet waar. Ook als je uitgescholden of geïntimideerd bent, kun je naar de politie stappen.

Voorbeelden van agressie, geweld en discriminatie
Twijfel je of je naar de politie kan stappen voor wat jij hebt meegemaakt? Hieronder staan voorbeelden van strafbare feiten. Als je zoiets hebt meegemaakt, kan je dus naar de politie stappen.

- Een huis niet mogen huren of geweigerd worden in een restaurant of winkel
De politie noemt dit: discriminatie
- Uitgescholden worden door onbekenden op straat
De politie noemt dit: belediging
- Seksuele opmerkingen van een docent, leidinggevende, arts of hulpverlener
De politie noemt dit: seksuele intimidatie
- Een tongzoen krijgen van iemand terwijl je dat niet wil
De politie noemt dit: binnendringen lichaam, verkrachting
- Klemgereden worden door scooters of auto’s
De politie noemt dit: belemmering van bewegingsvrijheid
- Een klap krijgen
De politie noemt dit: openlijke geweldpleging en mishandeling
- Geschopt worden
De politie noemt dit: openlijke geweldpleging en mishandeling
- Een groep jongeren van school zegt dat ze je in elkaar gaan slaan
De politie noemt dit: bedreiging
- Bij je heupen, billen of borsten gepakt worden, terwijl je dat niet wil
De politie noemt dit: aanranding
- Een familielid zegt dat als jij niet verandert, dat je voor je leven moet vrezen
De politie noemt dit: bedreiging
- Door iemand in je kruis worden gegrepen
De politie noemt dit: aanranding
- Ingesloten worden door een groepje jongeren
De politie noemt dit: belemmering van bewegingsvrijheid

Melding maken of aangifte doen?

Aangifte
Als je slachtoffer bent geworden van anti-lesbisch, homo- of bi-geweld en discriminatie, dan kan je hier aangifte van doen. Door aangifte te doen, stel je de politie op de hoogte van wat er is gebeurd. Ook geef je hiermee aan dat je wilt dat de dader wordt vervolgd. Als er genoeg informatie beschikbaar is, zal de politie een onderzoek starten. Naar aanleiding van dit onderzoek is het mogelijk dat de dader wordt vervolgd en kan je eventueel de schade op de dader verhalen. Verder kan de informatie die je geeft bij de aangifte heel nuttig zijn voor de politie. Zo kan de politie bijvoorbeeld op bepaalde plekken vaker surveilleren.

Wil je (nog) geen aangifte doen?
Dan kan je een melding maken bij de politie. Met een melding stel je de politie op de hoogte van wat er is gebeurd. De politie zal na een melding geen onderzoek instellen, tenzij het om heel ernstige feiten gaat. Toch kan een melding nuttig zijn. Allereerst omdat de politie ook de informatie uit meldingen gebruikt om preventief te werk te gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak er geweld plaatsvindt en daar acties op ondernemen.

Hoe neem ik contact op met de politie?

 • Je kunt terecht bij de politie in jouw regio. Bel bij spoed direct 112. Als het geen spoed is, kan je 0900-8844.
 • Je kunt aangifte doen op het kantoor van de politie of online.
 • Je kunt ook contact opnemen met Roze in Blauw: dit is een netwerk van politieagenten wat de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie behartigt. Je kunt bellen naar (020) 559 5385 of mailen naar rozeinblauw@amsterdam.politie.nl
Politieagente Ellie Lust van Roze in Blauw: "Als twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen, is dat eerder uitzondering dan regel. Ik zou graag zien dat het regel wordt".

Tips voor als je naar de politie gaat:

 • Bedenk
 • of je melding of aangifte wilt doen. Als je aangifte doet, verzoek je om strafrechtelijke vervolging. Dit betekent dat je wilt dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie. Je kunt hier advies over vragen aan de politie.
  • Bedenk dat de dader een hogere straf kan krijgen als bewezen kan worden dat hij de daad pleegde, omdat hij een hekel aan homo’s, lesbische vrouwen en bi’s heeft. Je moet er soms bij de politie op aandringen dat dit discriminatieaspect wordt meegenomen in de aangifte.
 • o Neem een vriend of vriendin mee. Dat voelt vaak een stuk beter dan in je eentje gaan. Ook onthoud je met zijn tweeën vaak beter wat er aan je uitgelegd en gevraagd wordt en wat je zelf verteld hebt. Ook is het fijn om erover na te kunnen praten.
  o Houd er rekening mee dat je soms lang moet wachten. Neem bijvoorbeeld iets te lezen mee of muziek om naar te luisteren.
  o Wil je liever je verhaal doen aan vrouw? Vraag dit! Dit gebeurt vaker en is meestal geen probleem.
  o Heb je geen goed gevoel bij de politieagent bij wie je het verhaal doet? Of discrimineert deze persoon jou? Vraag dan of je iemand anders kan spreken.
  o Ben je naar de politie geweest in jouw regio en voelde je niet serieus genomen? Neem dan contact op met Roze in Blauw.

Kan ik discriminatie nog op een andere plek melden dan bij de politie?

Je kunt voor ervaringen met discriminatie altijd terecht bij het antidiscriminatiebureau bij jou in de buurt. Je kunt hier melding doen van wat je hebt meegemaakt. Zij kunnen je advies geven over hoe je hiermee om kan gaan.

Voorbeelden waarmee je naar een antidiscriminatiebureau kan gaan:
- Afgewezen worden voor een (bij)baan vanwege je seksuele voorkeur of gender.
- In een winkel niet geholpen worden vanwege je seksuele voorkeur of gender.
- In een restaurant niet geholpen worden vanwege je seksuele voorkeur of gender.

"Mijn toenmalige vriendin en ik werden een keer uitgescholden op straat. De jongens gingen voor ons staan zodat we er niet door konden. Echt niet leuk. Ik heb toen aangifte gedaan bij de politie".

Niet vergeten

- Uitgescholden, bedreigd of geïntimideerd worden vanwege je gender of seksuele voorkeur is niet oké. We raden je aan om naar de politie stappen.
- Je kunt terecht bij de politie in jouw regio. Bel bij spoed direct 112 of achteraf 0900-8844. Maar je kunt ook contact opnemen met Roze in Blauw .

 • Uitgescholden, bedreigd of geïntimideerd worden vanwege je gender of seksuele voorkeur is niet oké. We raden je aan om naar de politie stappen.
 • Je kunt terecht bij de politie in jouw regio. Bel bij spoed direct 112 of achteraf 0900-8844. Maar je kunt ook contact opnemen met Roze in Blauw.
 • Discriminatie kun je altijd melden bij het antidiscriminatiebureauin jouw regio.