Daten

Hoe krijg je een date?

Daten gaat als homo, lesbische vrouw of bi net wat anders dan als je hetero bent. In een ‘gewone’ kroeg of disco is het lastig om een leuke homo, lesbo of bi tegen te komen en die te herkennen. Maar hoe kom je dan wel iemand tegen die je leuk vindt en die jou misschien ook leuk vindt?

Via internet
Er zijn speciale sites voor jongens die (ook) op jongens vallen en voor meisjes die (ook) op meisjes vallen:

Feestjes
Je kunt andere jongeren tegenkomen op feesten,bijvoorbeeld:

Wat kun je doen als je niet alleen wilt gaan?

 • Stel via een forum de vraag wie er ook gaat en spreek samen van tevoren af. Bijvoorbeeld via het forum van expreszo.nl.
 • Vraag een goede (hetero) vriend(in) om mee te gaan!
 • Maak een afspraak met een aantal mensen en spreek samen af op een feest.

Meetings en bijeenkomsten
Ben je niet zo’n uitgaanstype? Je kunt ook naar bijeenkomsten en meetings gaan die gericht zijn op homo-, lesbische en bi-jongeren. Dit is een mooie gelegenheid om een leuke jongen of meisje te ontmoeten.
Bijvoorbeeld:

 • Jong&Out-bijeenkomsten.
 • Bijeenkomsten van jongerenorganisaties voor homo-, lesbische en bi-jongeren: klik hier voor het overzicht.
 • Een debat over de situatie of rechten van homo’s, lesbische vrouwen en bi’s.

Verenigingen en zelforganisaties
Een goede manier om andere jongeren te ontmoeten, is door actief te worden bij een organisatie voor en door jongeren met homo-, bi-, lesbische of transgendergevoelens. Misschien vind je hier zelfs wel een leuke date! Lees hier waar je terecht kan.

 

 

Voorkom dat daten misgaat

Daten via internet is leuk. Maar het kan ook misgaan. Met deze tips voorkom je dat en houd je het daten leuk:

Praat niet met mensen over de webcam die je niet vertrouwt
Via de webcam kunnen er foto’s of filmpjes van je worden gemaakt zonder dat je dat weet. Deze foto’s of filmpjes kunnen vervolgens op internet worden geplaatst zonder jouw toestemming. Praat daarom alleen met mensen via de webcam als je ze 100procent vertrouwt en als de ander ook zijn of haar webcam aanzet.

Laat geen sexy foto’s en filmpje van jezelf maken
Maak geen sexy foto of filmpje van jezelf. Jouw date kan je met die foto of dat filmpje chanteren. Of hij/zij kan het simpelweg op internet zetten zonder jouw toestemming. Het is van tevoren moeilijk in te schatten of dat gebeurt. Ook iemand die te vertrouwen lijkt doet soms zoiets. Neem daarom geen risico.

Bedenk vooraf wat je wel en niet wilt tijdens het chatten
Hoe ver wil je gaan? Bedenk dit voor jezelf voorafgaand aan de date.
Twijfel je? Doe het dan niet. En laat een ander nooit bepalen wat je doet op internet.

Zet geen gevoelige informatie over jezelf op internet
Alles op internet is openbaar. Zet dus geen informatie over jezelf op internet dat jou kan schaden. Schrijf geen dingen van jezelf op waarvan je niet wilt dat anderen het weten, bijvoorbeeld op Facebook. En: zet geen privé-gegevens van jezelf online zoals je telefoonnummer of adres.

Pas op ‘internetgluipers’
Internetgluipers zijn mensen die zich als een ander voordoen tijdens het chatten. Hoe herken je ze? Ze zijn ‘toogoodtobetrue’. Ze vertellen je in eerste instantie precies die dingen jij wilt horen en maken hierbij gebruik van de informatie die je op je profiel hebt gezet. Controleer dus goed of degene met jij chat wel echt is wie je denkt dat hij of zij is. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen naar een Facebookprofiel.

Ook met zoenen en seks kan wel eens iets misgaan. Lees hier hoe je dat voorkomt.

Spreek af op een openbare plek of neem een vriend(in) mee
Als je met iemand afspreekt via het internet, weet je niet wat je precies te wachten staat. Dat is spannend en leuk, maar het kan ook mis gaan. Spreek daarom altijd de eerste paar keer af op een openbare plek zoals een terras of restaurant. Ook kun je eventueel de eerste keer een vriend(in) mee nemen. Als je date leuk is, kan je je vriend(in) een seintje geven dat het goed zit en dan kan de vriend(in) weer weg gaan.

Ook met zoenen en seks kan er wel eens iets misgaan. Er gebeurt bijvoorbeeld iets wat jij niet wil omdat je op dat moment geen ‘nee’ durft te zegen. Of omdat je date erg blijft aandringen. Lees hier hoe je dat voorkomt.

 

 

Hoe versier je?

Een meisje dat een jongen wil versieren, gaat zich soms extra ‘vrouwelijk’ kleden (rokje, make-up) en bewegen (met de heupen dansen). Een jongen die een meisje wil versieren, gaat zich soms extra ‘mannelijk’ bewegen (wijdbeens zitten, ‘breed’ lopen) en ‘stoere’ dingen zeggen.

Als je als meisje een meisje wilt versieren of als jongen een jongen wilt versieren, zijn er minder van dit soort standaard dingen. Je kunt eigenlijk gewoon meer jezelf blijven. Wel kun je extra je best doen om bijvoorbeeld grappig of aardig te zijn naar diegene die jij leuk vindt. Maar dat gaat meestal vanzelf…

Lees hier versiertips.

Een paar tips om iemand aan te spreken die je leuk vindt:

 • Stel jezelf gewoon voor: geef een hand en vertel hoe je heet.
 • Vertel dat je hier nog niet veel mensen kent en vraag of dat voor hem/haar ook geldt.
 • Zeg ietsover de muziek die je hoort.
 • Vraag waar iemand vandaan komt, of iemand ver heeft moeten reizen etc.
 • Bedenk dat de meeste jongeren het leuk vinden om aan te worden gesproken!
‘Ik ben helemaal niet het type voor een disco of zoiets. Ik weet niet goed hoe ik mij dan een houding moet geven. Ik heb liever een gesprek met mensen. Ik ben actief geworden bij het COC en heb zo mijn vriendin leren kennen.' - Anne

Als het niet leuk (meer) is….

Het klikt niet
Het kan zijn dat het niet leuk is geweest met je date. Het klikt niet of je hebt gewoon weinig met elkaar gemeen. Dan spreek je niet nog een keer af. Je kunt die ander eerlijk vertellen dat je denkt dat het toch niet zo klikt.

Niet wederzijds
Het kan ook zijn dat je een ‘blauwtje’ loopt: jij vindt je date leuk, maar je date voelt zich niet tot jou aangetrokken. Ga dan niet twijfelen aan jezelf. Als jouw date niet op jou valt, zegt dit weinig over jou. Iedereen heeft een andere smaak, dus je bent dan gewoon niet haar of zijn type.

Liefdesverdriet
Liefdesverdriet kan heel vervelend zijn. Het kan ook even duren voordat je daar overheen bent.

Wat kan je doen?

 • Twijfel niet aan jezelf!
 • Zoek afleiding: ga sporten of leuke dingen doen met vrienden.
 • Praat erover met een goede vriend of vriendin of op een internetforum zoals Expreszo.
 • Schrijf het van je af: bijvoorbeeld in je dagboek, of via een gedicht of songtekst.
 • Lees hier andere tips over wat je kunt doen als jij je niet fijn voelt.
 • Bedenk dat het erbij hoort. Er is bijna niemand die nog nooit liefdesverdriet heeft gehad! Dus veel mensen herkennen je ervaring als je het vertelt!

 

 • Liefdesverdriet kan erg vervelend zijn. Het kan een tijdje duren voor het over is, maar het gaat altijd weer over. Bij de een duurt dit langer dan bij de ander.
 • Het helpt om leuke afleidende dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld sporten, met vrienden weg, films kijken etc.
 • Praten helpt. Zoek iemand die je kunt vertrouwen om te praten. Heb je die niet in de buurt? Stap dan naar een hulpverlener of praat er anoniem over op internet.