Check de facts (Vraag en antwoord)

Er zijn veel fabeltjes over hulpverlening. Wil jij de feiten weten? Check ze hier.

Een hulpverlener zal je aanmoedigen om uit de kast te komen (waar / niet waar)

Niet waar

Niet voor iedereen is ‘uit de kast’ komen een optie. Misschien wil je er nog even mee wachten. Of verwacht je dat dit niet kan in jouw situatie. Dat is aan jou om te bepalen. De meeste hulpverleners zullen met jou onderzoeken wat jij zelf wil en wat jouw mogelijkheden zijn. Er wordt je niks opgelegd door een hulpverlener. Als je het gevoel hebt dat je hulpverlener toch teveel stuurt, vraag dan om een andere hulpverlener.

In een christelijke hulpinstelling kun je niet praten over je homo-, lesbische of bi-gevoelens (waar / niet waar)

Niet waar

In veel hulpinstellingen die uitdragen te werken vanuit een christelijke visie (of vanuit de Bijbel) kun je wel praten over je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Het voordeel is dat hulpverleners hier jouw achtergrond en jouw geloof van dichtbij kennen. Ook kun je hier vaak praten over geloofszaken als je daar behoefte aan hebt.
Bekend is dat er ook hulpverleners zijn bij sommige instellingen die je zullen vertellen dat een homo- of lesbische relatie niet oké is. Ook kan het zijn dat je ondersteuning wordt geboden in het aangaan van een heterorelatie. Een bekend voorbeeld is Different. Het kan zijn dat dit is waar je naar op zoek bent. Maak je dit mee en wil je dit liever niet? Zoek dan hulp bij een andere christelijke hulpinstelling of zoek hulp bij een neutrale (niet-christelijke) instelling.

 

 

Als je hulp zoekt, kan je vragen om een hulpverlener die zelf homo, lesbisch of bi is (waar / niet waar)

Waar

Als je aanklopt bij een instelling met meer dan één hulpverlener, kun je in aangeven wat je wensen zijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je bijvoorbeeld liever met een vrouw of liever met een man praat. Met iemand van jouw religie of cultuur of juist niet. En met iemand die homo, lesbisch of bi is. Of iemand die homo, lesbisch of bi-vriendelijk is. Het kan soms zijn dat er geen hulpverlener is die bij je past, maar je kunt het wel altijd vragen!

Als je in levensgevaar bent, schakelt een hulpverlener de politie in (waar / niet waar)

Waar

De meeste hulpverleners zullen de politie inschakelen wanneer ze vermoeden dat jouw leven gevaar loopt. De politie weet namelijk het beste hoe ze jouw veiligheid kunnen garanderen. De politie bedenkt dan samen met jou hoe ze jou in veiligheid kunnen brengen.

Als je uit een andere cultuur komt, begrijpen Nederlandse hulpverleners niks van jouw cultuur (waar / niet waar)

Niet waar

Alle hulpverleners leren tijdens hun opleiding over verschillende culturen en hoe om te gaan met cultuurverschillen. Zo weten de meeste Hollandse hulpverleners dat het erg belangrijk is binnen veel kringen om de goede naam van de familie (eer) te behouden. Toch kan het zijn dat de hulpverlener met wie jij praat nog niet helemaal thuis is in jouw cultuur en hoe het bij jouw thuis gaat. In iedere familie is het immers weer anders. Vertel daarom aan de hulpverlener wat bij jou thuis normaal is en wat niet. Ben je niet tevreden over de hulpverlener? Vraag dan of je mag wisselen en of een andere hulpverlener je kan helpen. Of vraag naar een hulpverlener met dezelfde culturele achtergrond als jij.

Als je naar een hulpverlener gaat, word je uit huis geplaatst (waar / niet waar)

Niet waar

Als je bij Jeugdzorg Nederland aanklopt, wordt er gekeken wat de beste hulp is voor jou en je familie. Het kan zijn dat het beter is dat je tijdelijk ergens anders gaat wonen. Maar meestal wordt er een andere oplossing gezocht.

Als je naar een hulpverlener gaat en je bent onder de 18 jaar, dan worden altijd je ouders ingelicht (waar / niet waar)

Niet waar

Vanaf 16 jaar (dus niet 18 jaar!) ben jij degene die beslist over welke hulp jij zoekt. Je ouders worden niet ingelicht. Tussen de 12 en 16 jaar kun je met de hulpverlener overleggen, maar beslist de hulpverlener. Lees hier meer over geheimhoudingsplicht.

Bij Jeugdzorg Nederland is het gebruikelijk om je ouders te informeren (waar / niet waar)

Waar

Normaal gesproken worden ouders altijd betrokken bij de hulpverlening van Jeugdzorg Nederland. Op deze manier wordt er ook gewerkt aan het verbeteren van de communicatie tussen ouders en kinderen.Maar stel dat je in gevaar komt als je ouders worden geïnformeerd? In dat geval zullen de ouders waarschijnlijk niet alle informatie krijgen. Vertel het daarom altijd aan de hulpverlener van Jeugdzorg Nederland als jij denkt dat jij thuis gevaar loopt wanneer je ouders weten dat je hulp zoekt.
Stap je af op een andere hulpverlener zoals schoolmaatschappelijk werker? Check dan van tevoren wat hij of zij aan je ouders vertelt. Dit verschilt namelijk per maatschappelijk werker.

Als je een hulpverlener eerlijk je verhaal vertelt, loop je de kans dat hij of zij over je gaat roddelen (waar / niet waar)

Niet waar

Hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat ze niet zomaar iets mogen doorvertellen. Hulpverleners hebben tijdens hun opleiding geleerd hoe ze om moeten gaan met geheimen. Ze hebben geleerd om niet zomaar over hun werk te praten en geen namen te noemen van cliënten. Lees hier meer over geheimhoudingsplicht.