Depri

Als je erachter komt dat je anders bent dan de meeste anderen om je heen is dat meestal even schrikken. Het roept soms verwarrende gevoelens op. Soms wen je snel aan het idee, maar het kan ook zijn dat jij je langere tijd niet goed voelt. Je ziet als een berg tegen alles op. Je bent moe en je hebt nergens zin in. Dit kan vanzelf weer over gaan, maar soms duurt het langer en heb je het gevoel dat het niet meer over gaat. Gelukkig is er wat aan te doen!

Depressieve gevoelens komen vaker voor bij jongeren die lesbische, homo- en bi-gevoelens hebben dan bij andere jongeren. Dat is niet gek. Hetero-zijn wordt vaak ‘normaal’ gevonden. De meeste jongeren willen graag gewoon ‘normaal’ zijn. Als je als meisje op een meisje valt of als jongen op een jongen is dat net zo normaal: het komt overal op de wereld voor en is zo oud als de mensheid. Het komt alleen minder voor dan hetero zijn.

Herken je dit?

 • Je voelt je vaak somber.
 • Je eet anders: je eet ineens heel veel of juist heel weinig waardoor je veel aankomt of juist veel afvalt.
 • Je slaapt meer dan normaal of juist veel minder.
 • Je beweegt langzamer dan normaal of je bent juist rustelozer (veel bewegen, niet stil kunnen zitten).
 • Je voelt je bijna elke dag moe.
 • Je vindt dat je niks waard bent.
 • Je voelt je vaak schuldig.
 • Je kan je moeilijker concentreren.
 • Je denkt eraan hoe het is om niet meer te leven.

Als je hier vaak last hebt, kan het zijn dat je een depressie hebt.

Wist je dat...
Je kan jezelf testen of je een depressie hebt.

Hoe komt het?

Als jij je depressief voelt, kan dat door verschillende dingen komen. Bijvoorbeeld:

 • Je hebt twijfels over je seksuele voorkeur; je vraagt je af of je misschien homo, lesbisch of bi bent. Lees hier tips om ermee om te gaan .
 • Je weet niet goed hoe je over je gevoelens kan praten met anderen. Lees hier tips over hoe je dat aan kan pakken. Dat maakt het gemakkelijker om er met een goede en betrouwbare vriend of vriendin of volwassene over te praten.
 • De meeste mensen om je heen zijn hetero en lijken niet te begrijpen wat jij meemaakt. Je kunt je hierdoor ‘anders’ voelen dan anderen. Misschien heb je behoefte om anderen te ontmoeten die net zo zijn als jij. Lees hier hoe je anderen kunt ontmoeten .
 • Het kan zijn dat je problemen op school of problemen thuis hebt waardoor jij je niet goed voelt. Lees hier hoe daar mee om te gaan.
 • Misschien heb je een nare seksuele ervaring gehad. Lees hier wat je dan kan doen. 
 • Het kan zijn dat je te maken hebt gehad met discriminatie of geweld vanwege je seksuele voorkeur. Lees hier wat je kan doen .
 • Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om je een toekomst voor te stellen als je homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt. Lees hier verhalen en ervaringen.
 • Het kan zijn dat je gewend bent geraakt om je depressief te voelen. Dat is waarschijnlijk niet wat je wilt en het kan ook anders. Maar dat gaat meestal niet zomaar. Het is goed om hier hulp bij te vragen. Lees hier waar je hulp kan vragen

Wat kan je doen?

Als je je lang of vaak depressief voelt, ben je op dat moment eigenlijk ziek, net zoals bij een griepje. En net als bij een griepje kun je er weer vanaf komen. Soms gaat dat vanzelf maar meestal is het goed om hulp te zoeken. Praten helpt. Soms kunnen ook medicijnen helpen.

Praten met een goede en betrouwbare vriend of vriendin of volwassene
Misschien heb je al lang geprobeerd met een goede en betrouwbare vriend of vriendin of volwassene je gevoelens te bespreken. Als je dat nog niet hebt gedaan, kan dat wel helpen. Lees hier  hoe je dit kan aanpakken.

Naar de huisarts
Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts. Vertel dan meteen wat je bezighoudt: bijvoorbeeld je homo-, lesbische of bi-gevoelens en/of je sombere gevoelens. En vertel dat je daarover graag met een hulpverlener wil praten.
o Gaat de huisarts je ouders inlichten? Dat ligt er aan hoe oud je bent. Lees hiermeer over geheimhouding.

Anoniem je verhaal kwijt?
Ga naar www.pratenonline.nl. Dit is een website voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die somber, angstig of onzeker zijn. Op deze website kan je een test doen. Als daaruit blijkt dat jij waarschijnlijk angstig of gespannen, zwaar down of depressief bent, dan kun je een afspraak maken om te chatten met een professional. Op de website staat verder uitgelegd hoe het in zijn werk gaat.

Met iemand anders praten?
Je kunt ook met iemand echt in gesprek gaan. Bijvoorbeeld met de leerlingbegeleider of schoolmaatschappelijk werker. Klik hier  voor de mogelijkheden. Je kunt ook praten met een deskundige op het terrein van homo, lesbische en bi-gevoelens. Klik hier.

Als je het leven niet meer zie zitten?
Wanneer je denkt dat het misschien beter is dat je niet meer leeft, bel, chat of mail dan 113Online. Ze vinden het niet gek als je belt met dit probleem, want jongeren zoals jij bellen vaker. Ze luisteren naar je en wanneer je wilt geven ze je hulp. Lees ermeer over 113Online

‘Ik was bang om door de hulpverlener in een bepaalde richting geduwd te worden. Maar je hebt zelf de hulpvraag, het gaat om jouw belang en niet die van je omgeving. En het is altijd aan jou om te bepalen wat je ermee doet.’

 

 • Je bent niet de enige die homo¬, lesbische, bi-gevoelens heeft en die dat moeilijk vindt. Veel homo’s en bi-mannen, lesbische en bi-vrouwen maken dit een periode in hun leven mee.
 • Je bent niet gek. En je bent niet de enige die zich depri voelt.
 • Je staat er niet alleen voor. Er zijn verschillende mensen die jou kunnen helpen.
 • Praten lucht vaak op. Er zijn verschillende mensen die jou kunnen helpen. Ook kan je je verhaal anoniem vertellen.