Als je niet meer wilt leven...

Soms zit je lange tijd niet goed in je vel. Aan het nare gevoel lijkt maar geen einde te komen. Je weet niet meer hoe je verder moet. Je ziet het leven gewoon even niet meer zitten. Dit kan vanzelf weer over gaan, maar soms duurt het langer en heb je het gevoel dat het niet meer over gaat. Gelukkig is er wat aan te doen!

Bij jongeren met lesbische, bi- of homo-gevoelens komt het vaker voor dat ze het gevoel hebben niet meer te willen leven. Dat is niet gek. Hetero-zijn wordt vaak ‘normaal’ gevonden door mensen. En de meeste jongeren willen graag gewoon ‘normaal’ zijn. Maar homo-, bi- of lesbisch zijn is eigenlijk net zo normaal want het komt overal op de wereld voor en is zo oud als de mensheid. Het komt alleen minder voor dan hetero zijn.

Shirley: ‘Op een gegeven moment dacht ik veel aan de dood. Toen ik voor het eerst erover sprak, luchtte dat enorm op.’

Herken je dit?

Misschien denk je veel aan de dood. Heel vaak gaan die gedachten na een tijdje vanzelf weer weg. Soms blijft de gedachte steeds terugkomen in je hoofd. Je denkt er de hele dag aan, ook als je die gedachte probeert te onderdrukken.
Natuurlijk weet je zelf het beste hoe erg je dat vindt. Je kunt ook met een test nagaan hoe ernstig dat is ten opzichte van anderen. Wil je weten hoe dit bij jou zit? Test dan jezelf geheel anoniem bij113Online.nl.

Misschien heb jij met het volgende te maken:

 • Je voelt je anders dan alle anderen. Dat geeft je het gevoel dat je minder waard bent dan de mensen om je heen.
 • Je kunt je niet voorstellen hoe je een normaal leven kunt leiden als je lesbisch, homo of bi bent. Je ziet je toekomst somber in en denkt daar geen invloed op te kunnen hebben.
 • De gedachte dat je echt lesbisch, homo of bi bent, blijft misschien de hele tijd door je hoofd gaan. Je hoopt dat de gedachten weggaan, maar dat gebeurt niet.
 • Je hebt een nare ervaring gehad en je wilt hier niet meer aan denken. Maar dat lukt niet. De nare ervaring speelt zich steeds weer af in je hoofd.
 • Je voelt iets voor een meisje of een jongen en dat wil je niet. Het kan niet, denk je. Je wilt dat het gevoel weggaat, maar het gevoel komt steeds terug.
 • Je wilt niet meer voelen, je wilt niet meer denken. Je wilt gewoon verdwijnen en er niet meer zijn.
 • Je denkt aan hoe je een einde aan je leven kan maken. Je denkt dat dit de enige oplossing is.

Lees verder wat je kan doen of klik op de HELP button rechts bovenin.

Hoe komt het?

Als je niet meer wil leven, kan dat komen door verschillende dingen. Bijvoorbeeld:

 • Het kan zijn dat je zit met vragen over je seksuele voorkeur en hier met niemand over durft te praten. De gedachten blijven dan in je hoofd zitten en keren steeds terug. Het is belangrijk dat je toch met iemand gaat praten
 • Als je een nare ervaring hebt gehad (bijvoorbeeld geweld  op straat of iets met seks wat niet leuk was) en je praat hier niet over, dan blijft die ervaring steeds terugkomen in je hoofd. Belangrijk is daarom om dit te uiten; door te praten of hierover te schrijven.
 • Het kan zijn dat je gepest wordt op school  of via internet  of dat je problemen hebt thuis  met je ouders waardoor je je eenzaam voelt en geen uitweg meer ziet. Het is belangrijk dat je met iemand gaat praten die hierbij kan helpen.
 • Het kan zijn dat je gewend bent geraakt om bij problemen te denken aan er niet meer zijn, dood zijn of zelfmoord . Het lijkt alsof dat dan de enige oplossing is. Je kan het echter ook anders aanpakken. Dat gaat meestal niet zonder hulp, dus het is slim om hier hulp bij te vragen.

Denken aan de dood lijkt soms de enige oplossing. Maar dat is niet zo. Een andere oplossing gaat meestal niet zonder hulp, dus het is slim om hulp te vragen!

Job: 'Ik ben zelf op de middelbare school naar een vertrouwenspersoon en maatschappelijk werker geweest. Zij hebben mij er goed doorheen geholpen op de momenten dat ik ze het hardst nodig had.’

Wat kan je doen?

Je wilt zo niet meer verder. Zelfmoord kan soms de enige uitweg lijken. Maar dat is niet zo. Er zijn namelijk mensen die jou goed kunnen helpen, mensen die begrijpen waarom jij je zo voelt. Zij helpen vaker jonge mensen die het leven niet meer zien zitten. Ze vinden jou niet raar of vreemd. Ze luisteren gewoon naar je verhaal en dat kan echt enorm opluchten.

Anoniem je verhaal kwijt?
Neem contact op met 113Online. Bij 113Online werken medewerkers die veel kennis hebben over hoe te praten met mensen die niet meer willen leven. Je hoeft nooit je naam te zeggen: het is dus anoniem!

 • Telefoon: 24 uur per dag. Telefoonnummer 0900-0113.
 • E-mail: contact@113Online.nl. Je krijgt in principe binnen vijf werkdagen antwoord.
 • Chat: Je kunt ook chatten met een medewerker van 113Online:
  • van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 23.00 uur.
  • zaterdag en zondag van 12.00 tot 23.00 uur.
 • Soms is de chat bezet. In de ochtend is het vaak wat rustiger.
  Klik hier om direct te chatten.

Of klik op de HELP button rechts bovenaan deze website.

Met een goede en betrouwbare vriend of vriendin of volwassene
Misschien heb je al lang geprobeerd met een goede en betrouwbare vriend of vriendin of volwassene je gevoelens te bespreken. Als je dat nog niet hebt gedaan, kan dat wel helpen. Lees hier  hoe je dit kan aanpakken.

Naar de huisarts
Je kunt altijd contact opnemen met de huisarts . Vertel dan meteen wat je bezighoudt: bijvoorbeeld je homo-, lesbische of bi-gevoelens en/of je denken aan de dood. En vertel dat je daarover graag met een hulpverlener wil praten.

 • Gaat de huisarts je ouders inlichten? Dat ligt eraan hoe oud je bent. Lees hiermeer over geheimhouding.

Met iemand anders praten?
Je kunt ook met iemand echt in gesprek. Bijvoorbeeld met de leerlingbegeleider of schoolmaatschappelijk werker. Klik hier voor de mogelijkheden. Je kunt ook praten met een deskundige op het terrein van homo-, lesbische en bi-gevoelens. Klik hier.

 

 • Je bent niet de enige die homo-, lesbische of bi-gevoelens heeft en die dat moeilijk vindt. Lees daar meer over.
 • Je bent niet de enige die denkt aan niet meer willen leven.
 • Je bent niet gek. Soms zijn dingen gewoon zo moeilijk dat je het even niet meer weet.
 • Zelfmoord kan soms de enige uitweg lijken. Maar dat is niet zo. Er zijn mensen die jou kunnen helpen.
 • Je kunt je verhaal anoniem vertellen bij 113Online.
 • Praten over je gedachten over zelfmoord lucht vaak op. Er zijn verschillende mensen die jou kunnen helpen. Ook kan je je verhaal anoniem vertellen.