Islam

Iedereenisanders.nl - IslamAls je er als Moslim achter komt dat je homo, lesbische of bi gevoelens hebt kan dat even schrikken zijn. Ben ik nog wel ‘een goede Moslim’? Word ik ooit geaccepteerd door andere Moslims als zij van mijn gevoelens weten? En kun je dan ook relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht? Deze vragen kunnen je onzeker maken. Lees daarom hier alles over de Islam en homo, lesbisch en bi

Hoe denken moslims over homo, lesbisch en bi zijn?

Er zijn meer dan 1,6 miljard moslims op de wereld. Het is een geloof dat door mensen heel verschillend wordt beleefd. Er zijn ook verschillende stromingen: er zijn Sjiieten, Soennieten, Soefi moslims en Alevieten.

Binnen deze stromingen zijn er verschillende opvattingen over homo, lesbisch en bi zijn. De ene moslim vindt het prima als een homokoppel trouwt. Terwijl de andere moslim het niet oké vindt als je een homo- of lesbische relatie hebt. Per stroming, gemeenschap en per persoon verschillen de meningen over homo, lesbisch en bi zijn.

Er is dus niet één visie vanuit alle moslims over homo, lesbisch en bi zijn, maar er zijn verschillende visies.

 

Hoe komt het dat moslims verschillend denken over homo, lesbisch en bi zijn?

 • Dit heeft te maken met hoe moslims de Koran en de Overleveringen (hadiths) interpreteren. Ze lezen de teksten en denken na over wat er wordt bedoeld.Iemand kan dan dingen zelf anders invullen. Dit geldt voor allerlei thema’s. Zo wordt er door moslims onderling ook bijvoorbeeld verschillend gedacht over rechtspraak, huwelijk, de rol van vrouwen en of je omgaat met ongelovigen.
 • Het heeft te maken met de cultuur binnen de gemeenschap: in veel gemeenschappen waar de meeste mensen islamitisch zijn, is de eer van de familie belangrijk.
  • Familie-eer is cultuur en komt niet vanuit de religie of het geloof.
  • Familie-eer is het besef dat je familie helemaal geaccepteerd wordt door de gemeenschap waarin je leeft. Het is het gevoel van trots dat de familie heeft ten opzichte van de buitenwereld. Je hoort er als familie helemaal bij. Je merkt aan de reacties van de gemeenschap dat ze je accepteren. Je bent welkom op bruiloften en je wordt vriendelijk begroet op straat. Om de familie-eer te behouden, moet je je houden aan de (ongeschreven) regels van de gemeenschap.
  • Veel moslims vinden het een schending van de familie-eer als bekend is geworden dat een familielid homo, lesbisch of bi is. Zij weten dan meestal weinig over homo-, lesbisch- of bi zijn. Veel mensen met homo-, lesbische of bi-gevoelens houden daarom hun gevoelens geheim.
  • Als de eer van de familie is geschonden, wil een familie de eerherstellen. Dat kan betekenen dat je met dwang of geweld te maken krijgt. Als je daar bang voor bent, neem dan altijd contact op met Informatie Huiselijk of de politie.
 • Het heeft te maken met de persoon zelf. Als een hetero weinig of geen lesbische, homo- of bi-personen kent, is het vaak moeilijker voor hen om zich in een lesbisch, homo- of bi-persoon in te leven. Als je met elkaar praat en gevoelens deelt, is het makkelijker om elkaar te begrijpen.

Voorbeelden van opvattingen van moslims over homo, lesbisch en bi zijn

 • Homo-, lesbisch en bi-gedrag als een zonde
  • Er zijn veel moslims die het verkeerd of verboden vinden als je homo of lesbisch gedrag vertoont. Zij baseren hun gedachten op verschillende verhalen in de Koran en de Overleveringen. Een voorbeeld is het verhaal van het volk van de profeet Loet. Het volk van Loet werd vernietigd vanwege hun ‘slechte daden’ op seksgebied. Een deel van de moslims vindt dat met deze ‘slechte daden’ homoseksueel gedrag wordt bedoeld.
  • Moslims die vinden dat homo, lesbisch of bi zijn verkeerd is, denken vaak dat het iets ‘westers’ is: iets uit Nederland of uit Amerika. Ook denken sommige moslims dat homo’s en lesbiennes geen langdurige relaties met elkaar kunnen aangaan en samen geen kinderen kunnen opvoeden.
 • Homo-, lesbische en bi-gevoelens als een ‘ziekte’
  Een deel van de moslims vindt dat, als je homo, lesbisch of bi bent, dat hetzelfde is als ziek zijn. Zij vinden dat, als je dit soort gevoelens hebt, je een psychische ziekte of stoornis hebt. De oorzaak ligt volgens sommige van hen bij de invloed van de media, door (seksueel) contact met een andere homo of lesbienne of door het slachtoffer van seksueel misbruik te zijn geweest. Deze dingen worden vaak door elkaar genoemd.
 • Homo-, lesbisch en bi-gedrag als ‘bezeten zijn’
  Sommige moslims denken dat je bezeten bent door kwade geesten als je homo, lesbisch of bi bent.
 • Je hoort niet te oordelen over het seksuele gedrag van anderen
  • Sommige moslims vinden dat een goede moslim niet oordeelt over het gedrag van een ander. Ook over het seksuele gedrag van een ander hoor je dus niet te oordelen. Het is alleen aan Allah om te oordelen over het gedrag van de mensen, zo vindt een deel van de moslims.
  • Op een respectvolle manier met elkaar omgaan, hoort bij de islam, zo vinden deze moslims.
 • Homo, lesbisch en bi zijn is oké
  • Sommige moslims denken dat het verhaal van het volk van de profeet Loet verkeerd begrepen wordt. Het volk van Loet werd vernietigd vanwege hun ‘slechte daden’. Deze daden worden vaak gezien als homoseksuele daden maar volgens sommige islamgeleerden klopt dit niet. Zij vinden dat de ‘slechte daden’ van het volk van Loet slecht zijn omdat het verhaal gaat over mannen die anderen dwingen tot seks. Iemand dwingen tot seks mag nooit, zo vertelt het verhaal van het volk van Loet.
  • Een aantal islamgeleerden zoals Omar Nahas en Mushin Hendricks ziet ook in andere voorbeelden in de Koran en de Overleveringen dat het oké is om te zijn wie je bent. Serieuze en monogame relaties zijn goed, dit geldt zowel voor heterorelaties, als voor homorelaties en lesbische relaties.

Deze voorbeelden van opvattingen komen uit diverse boeken en uit de praktijk van hulpverleners. De makers van deze site zijn geen religiedeskundigen maar omschrijven wat ze zien en horen. Er zijn uiteraard ook andere opvattingen mogelijk dan die hierboven beschreven staan.

Kunnen homo’s en lesbiennes kinderen krijgen?
Ja zeker! Lees hier meer over bij Check de Facts!
Hoe ontstaat homo- en biseksualiteit?
Lees hier hoe wetenschappers daarover denken in Check de Facts.
Aanvaardt de Profeet homoseksuelen?
Mushin Hendricks is imam en denkt dat de Profeet Mohammed homo’s aanvaardt. Hij legt zijn visie uit:

‘In de vroegste verzameling met hadiths, die van Boekhari uit de negende eeuw, staat dat toen Mohammed in Medina kwam, hij daar de muhannathun (letterlijk: 'vrouwelijken') ontmoette. Dat waren mannen die als zeer feminien worden beschreven. Ze droegen kleurrijke kleding. Oftewel, het waren homo's.
Op een dag werd een van hen bij de profeet gebracht. Hij had zijn handen met hennep beschilderd. Daaraan namen de andere mannen in de gemeenschap aanstoot. De profeet zei: 'Het is verboden iemand te doden die bidt', want hij herkende de man van de moskee. Het doet er niet toe welke geaardheid je hebt, bedoelde Mohammed. Wat werkelijk telt, is hoe vroom je bent.’ Lees het hele interview met Mushin Hendricks hier.
Imam Daayiee Abdullah uit de Verenigde Staten:
“De seksuele handelingen waar in de Koran over gesproken wordt, worden tegen de wil van mensen verricht. Seksuele handelingen staan niet gelijk aan seksuele geaardheid. De Koran veroordeelt geen enkele seksuele geaardheid.”
Lees het interview met hem en drie andere imams die homo zijn hier: http://www.vice.com/nl/read/de-koran-heeft-niks-tegen-homos
Nederlandse imam én homo in gesprek over lesbisch-, homo-, bi- of transgender-zijn
Imam Hashim Jansen mag zich de vijfde openlijke homoseksuele imam ter wereld noemen. Hij zet zich actief in voor de kwetsbare groep moslims om eenheid te vinden in hun relatie met God.
Bekijk een kort interview of een documentaire over imam Jansen.

Imam Jansen gaat samen met moslims in gesprek over homo-, lesbisch-, bi- en transgender-zijnen moslim-zijn op haardvuuravonden.nl. Check alles over haardvaaravonden en hoe jij er bij kan zijn: http://www.haardvuuravond.nl/

Hoe vinden moslims dat je moet omgaan met homo-, lesbische of bi-gevoelens?

Wat kan je doen als je moslim bent en je komt erachter dat je homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt? Islam-deskundigen en moslims zelf hebben hier verschillende opvattingen over.

Een paar voorbeelden:

 • Liefde en trouw
  Een relatie in liefde en trouw kan nooit verkeerd zijn: dat vinden sommige moslims. Ook een homo- of lesbische relatie waarin je elkaar trouw bent, is dus oké volgens hen. Dat betekent onder andere dat je voor elkaar zorgt, elkaar lief hebt en respecteert. En dat je trouw aanelkaar bent en dus niet vreemdgaat. Dat geldt zowel voor homoseksuelen en biseksuelen als voor heteroseksuelen.
 • Het is tussen jou en Allah
  Je moet als moslim zelf bepalen hoe jij omgaat met je homo-, lesbische en bi-gevoelens. Het is tussen jou en Allah.
 • Genezing
  Sommige moslims willen homo’s, lesbische vrouwen en bi’s genezen. Door dit ‘genezen’ (wat niet kan) zou je weer hetero worden, denken zij.
 • Je mag geen homo- of lesbisch contact hebben
  Er zijn ook moslims die vinden dat je geen homo- of lesbisch contact mag hebben. Dus zoenen of seks met iemand van je eigen geslacht mag dan niet. Dan ben je in hun ogen verkeerd en zal je daarvoor gestraft moeten worden door de mensen om jou heen.
Kan je van homoseksualiteit genezen?
Nee. Het is geen ziekte dus je kan er ook niet van genezen. Het is meer een soort eigenschap, zoals linkshandigheid of muzikaliteit. Lees hier meer over bij Check de Facts!

Wat doen moslimjongeren als ze ontdekken dat ze homo, lesbisch of bi zijn?

Meisjes die moslim zijn en ontdekken dat ze (ook) op meisjes vallen en jongens die moslim zijn die ontdekken dat ze (ook) op jongens vallen, gaan verschillend om met deze gevoelens. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Jongeren houden hun gevoelens geheim
  Dit lukt jongeren vaak even maar niet voor altijd. Als je ergens niet over mag praten, komen de gedachten steeds in je hoofd terug en dat kan erg vervelend en lastig zijn.
 • Jongeren gaan een dubbel leven aan
  Thuis en bij de familie doen deze jongeren alsof ze hetero zijn, maar daarnaast leven ze als homo of lesbisch. Deze jongeren lopen dan wel het risico dat hier iemand achter komt en brengen zichzelf zo in gevaar.
 • Jongeren proberen een (hetero)huwelijk zo lang mogelijk uit te stellen
  Sommige jongeren gaan beginnen aan een lange studie: als je studeert, hoef je soms nog even niet te trouwen. Je krijgt op die manier meer tijd om na te denken over wat je wilt. Dit kan ook gelden wanneer je een drukke baan hebt of actief bent in de politiek.
 • Jongeren trouwen eerst en gaan daarna weer scheiden
  Een groot nadeel voor de jongerenis dat zij dan eerst moeten trouwen.Dat betekent dat ze ook naar bed moeten met hun echtgenoot of echtgenote. Als je je niet aangetrokken voelt als man tot vrouwen of als vrouw tot mannen is het erg vervelend om het bed samen te moeten delen.
 • Jongeren vertellen het tegen een familielid die ze kunnen vertrouwen
  Soms hebben jongeren een familielid die begrijpt dat hij of zij geen heterohuwelijk wil. Dit familielid kan soms praten met de andere familieleden en ervoor zorgen dat de jongere niet hoeft te trouwen. Ook als het familielid dit niet wil doen, is het fijn om minimaal één iemand in je familie te hebben waar je open mee kunt praten. Kijk ook bij praten over wat ik voel.
 • Jongeren laten hun familie langzaam wennen aan het idee
  Sommige families wennen langzaam aan het idee dat een jongere homo, lesbisch of bi is. Er wordt vaak niet direct over gesproken, maar ze merken dat er wat aan de hand is. Een jongere trekt bijvoorbeeld steeds op met een bepaalde vriend of vriendin. Zolang de buitenwereld (buren, andere families, dorp van herkomst etc.) er niet achter komt, vinden sommige families dit oké. Er wordt voor de buitenwereld een andere reden bedacht waarom een jongere niet gaat trouwen.
 • Sommige jongeren nemen afstand
  Soms zien jongeren geen andere mogelijkheid om hun familie een beetje op afstand te houden. Trouwen met iemand van het andere geslacht voelt verkeerd, maar de familie lijkt vastbesloten te blijven dat de jongere moet trouwen. Een jongere kiest er dan soms voor om afstand te nemen van de familie. Dat zorgt meestal voor verdriet aan beidekanten. Soms komt het later weer goed tussen de familie en de jongere en wordt er een manier gevonden om elkaar te respecteren.
 • Sommige jongeren gaan weg
  Soms zien jongeren geen andere keuze dan weg te gaan bij hun familie. Trouwen met iemand van het andere geslacht voelt verkeerd, maar de familie lijkt vastbesloten te blijven dat de jongere moet trouwen. Samen met vrienden of bijvoorbeeld met Veilige Haven Amsterdam, Veilige Haven Oost, Rotterdam Verkeert, COC Haaglanden, politie, een Steunpunt Huiselijk Geweld in de eigen buurt bekijken deze jongeren waar ze een veilige plek kunnen vinden.

 

 

Hoe kan ik ermee omgaan?

 • Geef jezelf de tijd om na te denken over wat je gaat doen. Je hoeft namelijk niet meteen te beslissen hoe jouw leven eruit gaat zien. Houd voor ogen: een ander kan jou niet vertellen wat voor jou het beste is. Alleen jij kan zelf beslissen over hoe jij wilt omgaan met jouw homo-, lesbische of bi-gevoelens en je geloof.
 • Doe geen dingen die je zelf misschien in gevaar kunnen brengen.
  • Praat op sociale media zoals Facebook niet onder je eigen naam over je gevoelens, als mensen in je familie bepaalde dingen over jou niet mogen weten.
  • Als je met anderen praat over je homo-, lesbische of bi-gevoelens, benadruk dan dat zij hier niet met anderenover mogen praten. Leg daarbij uit dat er in jouw cultuur anders wordt omgegaan met homoseksualiteit.
  • Bezoek je thuis website(s) over homo-, lesbisch- of bi-zijn? Haal dit dan uit de geschiedenis van je computer. Lees hier hoe je dat doet:
 • Lees de verhalen van andere islamitische jongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens.
  • In het boekje ‘Op zoek naar balans’ staan verhalen van Marokkaanse Nederlanders met homo-, lesbische en bi-gevoelens.
  • Een documentaire over moslim- en homo-zijn in Marokko.
  • Een column over het thema.
  • In het boek ‘Mijn geloof, mijn geluk’ komen meisjes en jongens aan het woord die zelf homo-, lesbisch- of bi-zijn en islamitisch. Lees hier meer:
  • In het boek ‘Allah heeft ons zo gemaakt’ staan interviews met vrouwen die lesbisch en moslim zijn. Politica Khadija Arib is de schrijfster.
  • Op de website van de Vlaamse organisatie Merhaba zijn veel verhalen te vinden van moslims met homo-, lesbische of bi-gevoelens:
 • Misschien wordt er in jouw moskee verteld dat alle andere visies niet islamitisch zijn. Maar er zijn ook moslims die daar anders over denken. Praat daarom met andere moslims die homo, lesbisch of bi zijn over hoe zij hierover denken. Dit kan je helpen om je eigen keuze te maken.
 • Het is meestal fijn om contact met jongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens te hebben. Je kunt bij elkaar herkenning vinden. Ook kun je met hen eventueel andere moskeeën of islamitische verenigingen bezoeken om te kijken waar jij je thuis voelt. Je kunt in contact komen met andere jongeren die islamitisch zijn en homo-, lesbische of bi-gevoelens hebben op haardvuuravonden of Veilige Haven Amsterdam.
 • Vraag eventueel hulp aan een hulpverlener.
  • Je kunt terecht bij Veilige Haven Amsterdam, Veilige Haven Oost in Nijmegen, Rotterdam V of COC Haaglanden. Hier zijn medewerkers die veel weten over de islam en homo, lesbisch of bi zijn.
  • Ben je Turks? Dan kun je terecht met vragen bij het Turks Homoloket maar deze zijn alleen per mail bereikbaar op: homoloket@hotmail.com.
  • Als je hulp zoekt bij een algemene hulpinstelling, moet je soms meer uitleg geven over jouw geloof en jouw cultuur. Hierdoor ga je zelf nadenken over het geloof en wat je daar zelf mee wilt. Maar je kunt ook vragen naar een hulpverlenervan uit jouw cultuur en geloof of iemand die er veel ervaring mee heeft. Meer weten over hulp vragen bij een instelling? Lees dan hier. Wil je weten waar je hulp kan vragen? Lees dan hier.

 

 

 

 • Er is niet één visie van moslims op homo, lesbisch en bi zijn, er zijn heel veel verschillende visies.
 • Zoek steun of herkenning bij andere islamitische jongeren met homo, lesbisch en bi-gevoelens.
 • Uiteindelijk kan jij alleen zelf bepalen hoe jij je voelt en met je gevoelens en met je geloof wilt omgaan. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Anderen kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kun je hierbij steun en advies van anderen vragen.