Christendom

Iedereenisanders.nl - ChristendomAls je er als christen achter komt dat je homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt, kan dat even schrikken zijn. Ben ik nog wel ‘een goede christen’? Word ik ooit geaccepteerd door andere christenen als zij van mijn gevoelens weten? En kun je dan ook relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht? Deze vragen kunnen je onzeker maken. Lees daarom hier alles over het christendom en homo-, lesbisch- en bi-zijn.

Hoe denken christenen over homo, lesbisch en bi zijn?

Er zijn zo’n 2 miljard christenen op de wereld. Het is een geloof dat door mensen heelverschillend wordt beleefd. Het is ook een geloof met veel verschillende stromingen. Je hebt bijvoorbeeld een Rooms-katholieke kerk, zeer veel verschillende gereformeerde kerkgemeenschappen en er zijn diverse evangelische kerken.

Binnen deze stromingen zijn er verschillende opvattingen over homo, lesbisch en bi zijn. De ene christen vindt het prima als een homo of lesbisch koppel trouwt. Terwijl de andere het niet oké vindt als je een homo- of lesbische relatie hebt. Per stroming, per kerk én per persoon verschillen de meningen over homo, lesbisch en bi zijn.

Er is dus niet één dezelfde visie vanuit alle christenen over homo-, lesbisch- en bi zijn maar er zijn verschillende visies.

Hoe komt het dat christenen verschillend denken over homo, lesbisch en bi zijn?

 • Dit heeft te maken met hoe christenen de Bijbel interpreteren. Ze lezen de Bijbel en denken na over wat er wordt bedoeld. Iemand kan dan dingen zelf anders invullen. Dit geldt voor allerlei thema’s. Zo wordt er door christenen onderling bijvoorbeeld verschillend gedacht over voorbehoedsmiddelen, opvoeding, de rol van vrouwen en hoe een kerkdienst hoort te gaan.
 • Het heeft te maken met de cultuur binnen de gemeenschap: in sommige kerkgemeenschappen vindt men het een beetje raar of vreemd als iemand homo, lesbisch of bi is: vaak omdat men weinig mensen kent die homo, lesbisch of bi zijn. Er wordt bijvoorbeeld over gelachen of geroddeld. Dit heeft niks te maken met het geloof maar met de cultuur. Er zijn bijvoorbeeld ook veel niet–christelijke gemeenschappen (bijvoorbeeld een klein dorp of straat) waar men hetzelfde reageert.
 • Het heeft te maken met de persoon zelf. Als een hetero weinig of geen lesbische, homo- of bi-personen kent, is het vaak moeilijker voor hen om zich in een lesbisch, homo- of bi-persoon in te leven. Als je met elkaar praat en gevoelens deelt, is het makkelijker om elkaar te begrijpen.

Voorbeelden van opvattingen van christenen over homo, lesbisch en bi zijn

 • Homo- en lesbische relaties als een zonde
  • Er zijn christenen die geloven dat homoseksualiteit een zonde is. Hier wordt vervolgens verschillend mee omgegaan.
  • Een deel van deze christenen vindt dat je geen homo- of lesbische relatie mag hebben, maar vindt de gevoelens zelf niet zondig.
  • Een ander deel van deze christenen zegt dat Jezus de straf draagt die de mensen had moeten krijgen. Ieder mens die dat erkent, kan vergeving ontvangen. Een relatie kan dan vaak wel.
 • Homo-, lesbische en bi-gevoelens zijn een ‘ziekte’
  Een deel van de christenen (vooral buiten Nederland) vindt dat, als je homo, lesbisch of bi bent, dat hetzelfde is als ziek zijn. Zij vinden dat, als je dit soort gevoelens hebt, je een psychische ziekte of stoornis hebt. De oorzaak ligt volgens hen in de opvoeding.
 • Homo of lesbisch komt door de gebrokenheid van de schepping
  De wereld is niet volmaakt. Dit wordt ‘gebroken’ genoemd door een deel van de christenen. Homo-, lesbisch- of bi zijn is een onderdeel van deze gebrokenheid.
 • Strijden tegen homo-, lesbische en bi-gevoelens
  Sommige christenen vinden dat je moet strijden tegen je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Iedereen begaat zonden, maar sommige christenen vinden dat je je best moet doen om deze ‘ zondige’ gevoelens met behulp van God te overwinnen.
 • Anders zijn is oké
  Homo-, lesbisch- en bi zijn is anders. Een deel van de christenen vindt ‘anders’ zijn niet verkeerd. ‘Anders’ zijn vinden zij oké.
 • Jezelf zijn is belangrijk
  Sommige christenen vinden dat jezelf zijn past bij het christendom. Jezus Christus bleef trouw aan zichzelf ondanks de weerstanden om hem heen. Ook homo’s, lesbische vrouwen en bi’s mogen dus zichzelf zijn. God heeft je zo gemaakt, daar hoef je je niet voor te schamen, zo vinden deze christenen.

De makers van deze site zijn geen religiedeskundigen maar omschrijven wat ze zien en horen. Er zijn uiteraard ook andere opvattingen mogelijk dan die hier beschreven staan.

De verschillende visies van verschillende christenen die hier genoemd zijn, komen uit het boek: ‘Adam en Evert, de spanning tussen kerk en homoseksualiteit’. De voorbeelden zijn ingekort en versimpeld. Wil je het hele verhaal lezen? Lees dan het boek!

Kunnen homo’s en lesbiennes kinderen krijgen?
Ja zeker! Lees meer over bij Check de Facts!
Hoe ontstaat homo- en biseksualiteit?
Lees hier hoe wetenschappers daarover denken Check de facts.
Pater van Kilsdonk: ‘Homoseksualiteit is geen afwijking of stoornis, maar een vondst van de schepper’. Bekijk hier een nieuwsitem over hem bij zijn overlijden:

Hoe vinden christenen dat je moet omgaan met homo-, lesbische of bi-gevoelens?

Wat kan je doen als je christen bent en je komt erachter dat je homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt? Kerken en christenen zelf hebben hier verschillende ideeën over.

Een paar voorbeelden:

 • Liefde en trouw
  Een deel van de kerken vindt dat een relatie in liefde en trouw nooit verkeerd kan zijn. Ook een homo- of lesbische relatie waarin je elkaar trouw bent, is dus oké volgens deze christenen. Dat betekent onder andere dat je voor elkaar zorgt, elkaar lief hebt en respecteert, en trouw aan elkaar bent. Dat geldt zowel voor homoseksuelen en biseksuelen als heteroseksuelen.
 • Je mag het wel zijn maar niet doen
  Een deel van de christenen vindt dat jij er niks aan kunt doen dat jij homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt. Je bent niet verkeerd omdat je homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt. Maar een homo- of lesbische relatie aangaan mag niet, zo vinden zij. Wat dan wel? Deze christenen vinden dat je vrijgezel kunt blijven of toch moet proberen om een heterorelatie aan te gaan. Meestal wordt dit als erg zwaar ervaren door homo’s en lesbiennes.
 • Genezing
  Sommige kerken willen homo’s, lesbische vrouwen en bi’s genezen. Door zo’n ‘genezing’ zou je weer hetero worden, wordt er gedacht.
 • Je mag het niet zijn en niet doen
  Er zijn ook kerken die vinden dat je niet homo, lesbisch of bi mag zijn. Dan ben je in hun ogen zondig.

De voorbeelden die genoemd staan, komen uit het boekje van LCC Plus Projecten. Ook bestaat er het boek: onder de regenboog, de bijbel queer gelezen. Het boek Van achter de kast, door Miriam van Tunen gaat over christelijk en lesbisch zijn. 

In dit boekje staan:

 • verhalen van christenen die homo, lesbisch of bi zijn
 • uitleg over christendom en opvattingen over homo, lesbisch en bi zijn
Kan je van homoseksualiteit genezen?
Nee. Het is geen ziekte dus je kan er ook niet van genezen. Het is meer een soort eigenschap, zoals linkshandigheid of muzikaliteit. Lees er meer over bij Check de Facts!

Wat doen christelijke jongeren als ze ontdekken dat ze homo, lesbisch of bi zijn?

Meisjes die christen zijn en ontdekken dat ze (ook) op meisjes vallen en jongens die christen zijn die ontdekken dat ze (ook) op jongens vallen, gaan verschillend om met deze gevoelens. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Jongeren houden hun gevoelens geheim.
  Dit lukt jongeren vaak even maar niet voor altijd. Als je ergens niet over mag praten, komen de gedachten steeds in je hoofd terug en dat kan erg vervelend en lastig zijn.
 • Jongeren gaan een dubbelleven aan
  Thuis en bij de familie doen deze jongeren alsof ze hetero zijn, maar daarnaast leven ze als homo of lesbische vrouw. Deze jongeren lopen dan wel het risico dat hier iemand achter komt en brengen zichzelf zo in gevaar. Vooral daten via internet kan risico’s met zich meebrengen. Lees meer hierover.
 • Jongeren besluiten om alleen te blijven
  Sommige jongeren besluiten om geen homo- of lesbische relatie aan te gaan. Een deel van de jongeren houdt dit vol: ze zijn er vaak van overtuigd dat God van hen vraagt alleen te blijven en dat Hij hen daarbij zal helpen. Andere jongeren worden verliefd en besluiten dan om toch deze relatie aan te gaan.
 • Jongeren vertellen het tegen een familielid of ander vertrouwenspersoon die ze kunnen vertrouwen
  Soms hebben jongeren een familielid of ander vertrouwenspersoon die begrijpt dat hij of zij geen heterohuwelijk wil. Dit familielid kan soms praten met de andere familieleden en ervoor zorgen dat de jongeren gemakkelijker om kunnen gaan met hun familie.
 • Jongeren laten hun familie langzaam wennen aan het idee
  Sommige families wennen langzaam aan het idee dat een jongere homo, lesbisch of bi is. Ze vonden het eerst vreemd, maar raken langzaam aan het idee gewend. In sommige families gebeurt dat door er samen over te praten en gevoelens te delen. In andere families gebeurt dat juist doordat de familie ziet dat de jongere gelukkiger is als hij of zij een homo- of lesbische relatie kan aangaan.
 • Sommige jongeren hebben weinig contact met hun familie
  Soms zien jongeren geen andere mogelijkheid dan om hun familie een beetje op afstand te houden. Trouwen met iemand van het andere geslacht voelt zo verkeerd en alleen blijven lijkt geen optie. De familie vindt een homo- of lesbische relatie echter onaanvaardbaar. Een jongere kiest dan soms voor minder contact met de familie. Dat gaat vaak gepaard met verdriet aan beide kanten. Soms komt het later weer goed tussen de familie en de jongere en wordt er een manier gevonden om elkaar te respecteren.
‘Ik ben Casper. Ik ben christen en ik ben homo’.
Nieuwsgierig naar het verhaal van Casper? Bekijk hieronder het interview met hem.

Hoe kan ik ermee omgaan?

 • Geef jezelf de tijd om na te denken wat je gaat doen. Je hoeft namelijk niet meteen te beslissen hoe jouw leven eruit gaat zien. Houd voor ogen: een ander kan jou niet vertellen wat voor jou het beste is. Alleen jij kan zelf beslissen over hoe jij wilt omgaan met jouw homo-, lesbische of bi-gevoelens en je geloof.
 • Lees de verhalen van andere christelijke jongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens.
 • Misschien wordt er in jouw kerk verteld dat alle andere visies niet Bijbels of niet christelijk zijn. Maar in een andere kerk kan dit anders zijn. Praat daarom met andere christenen over hoe zij hierover denken. Dit kan je helpen om je eigen keuze te maken.
 • Praat met andere christelijke jongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens. Je kunt bij elkaar herkenning vinden. Ook kun je eventueel met hen andere kerken bezoeken om te kijken waar jij je thuisvoelt.
 • Je kunt bijvoorbeeld in contact komen met andere jongeren die christelijk zijn en homo-, lesbische of bi-gevoelens hebben, via:
  • Via organisaties zoals: CHJC (Vereniging voor christelijke homo’s, lesbiennes en biseksuelen), LKP (Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit) Contrario (Gereformeerde vereniging voor homo’s en lesbiennes), Holyfemales.nl (Vrouwenplatform: religie, homo- & biseksualiteit) Netwerk Mirre (Lesbische vrouwen, geloof en spiritualiteit)
  • Via internet:
   • Het Regenboogforum: een forum voor iedereen die christen is en te maken heeft homo-, bi- en lesbische seksualiteit.
 • Vraag eventueel hulp aan een deskundige of aan een hulpverlener.
  • In veel hulpinstellingen die uitdragen te werken vanuit een christelijke visie (of vanuit de Bijbel) kun je praten over je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Het voordeel is dat hulpverleners hier jouw achtergrond en jouw geloof van dichtbij kennen. Ook kun je hier vaak praten over geloofszaken als je daar behoefte aan hebt.
   • Bekend is dat er hulpverleners zijn bij sommige instellingen die je zullen vertellen dat een homo- of lesbische relatie niet oké is. Ook kan het zijn dat je ondersteuning wordt geboden in het aangaan van een heterorelatie. Het kan zijn dat dit is waar je naar op zoek bent. Maar wil je dit liever niet? Zoek dan hulp bij een andere christelijke hulpinstelling of zoek hulp bij een neutrale (niet christelijke) instelling.
  • Als je hulp zoekt bij een neutrale hulpinstelling: de meeste hulpverleners die werken binnen reguliere hulpinstellingen gaan in hun werk niet uit van de Bijbel. Soms moet je dan meer uitleg geven over jouw geloof. Als je liever wilt dat er wel gewerkt wordt vanuit de Bijbel, zoek dan hulp bij een christelijke hulpinstelling.

 

 

Bang dat je van je ouders moet trouwen?
Kijk dan op YourRight2Choose en lees wat je kan doen om dit te voorkomen!

 

 • Er is niet één visie van christenen op homo, lesbisch en bi zijn maar er zijn heel veel verschillende visies.
 • Vraag steun aan andere christelijke jongeren met homo-, lesbische en bi-gevoelens.
 • Uiteindelijk kan jij alleen zelf bepalen hoe jij je voelt en met je gevoelens en met je geloof wilt omgaan. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Anderen kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kun je hierbij steun en advies van anderen vragen.