Jodendom

Iedereenisanders.nl - JodendomAls je er als joodse gelovige achter komt dat je homo-, lesbische of bi-gevoelens hebt, kan dat even schrikken zijn. Ben ik nog wel ‘een goede joodse gelovige’? Word ik ooit geaccepteerd door andere joodse gelovigen als zij van mijn gevoelens weten? En kun je dan een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht? Deze vragen kunnen je onzeker maken. Lees daarom hier alles over het jodendom en homo-, lesbisch- en bi-zijn.

Hoe denken joden over homo, lesbisch en bi zijn?

Er zijn zo’n 30 miljoen mensen die het jodendom aanhangen op de wereld. Je hebt diverse geloofsstromingen binnen het jodendom. Je hebt ultraorthodoxe joden maar ook bijvoorbeeld liberale en humanistische joden

Binnen deze stromingen zijn er verschillende opvattingen over homo-, lesbisch- en bi-zijn. De ene joodse gelovige vindt het prima als een homo of lesbisch koppel trouwt. Terwijl de andere het niet oké vindt als je een homo- of lesbische relatie hebt. Per stroming, per gemeenschap én per persoon verschillen de meningen over homo, lesbisch en bi zijn.

Er is dus niet één dezelfde visie vanuit alle joodse gelovigen over homo-, lesbisch- en bi-zijn maar er zijn verschillende visies.

Hoe komt het dat joden verschillend denken over homo, lesbisch en bi zijn?

 • Dit heeft te maken met hoe joden de Torah en de Talmoed interpreteren. Ze lezen de teksten en denken na over wat er wordt bedoeld.Iemand kan dan dingen zelf anders invullen. Dit geldt voor allerlei thema’s. Zo wordt er door joodse gelovigen onderling bijvoorbeeld verschillend gedacht over de rol van vrouwen, over kleding die je mag dragen en over Israël.
 • Het heeft te maken met de cultuur binnen de gemeenschap: in sommige zeer gelovige joodse kringen is homoseksualiteit heel goed geaccepteerd en in andere kringen niet. Dit heeft te maken met de cultuur van het land, de streek etc.
 • Het heeft te maken met de persoon zelf. Als een hetero weinig of geen lesbische, homo- of bi -personen kent, is het vaak moeilijker voor hen om zich in een lesbisch, homo- of bi-persoon in te leven. Als je met elkaar praat en gevoelens deelt, is het makkelijker om elkaar te begrijpen.
Leestip: In het boek ‘A Year living biblically’ gaat de New Yorkse schrijver A.J. Jacobs, een jaar strikt leven volgens de Thora (en later ook het tweede testament van de christenen). Dit betekent dat hij een jaar lang probeert te leven zoals de meeste traditionele joden dat doen. Dat blijkt niet makkelijk. Hij gaat ook in op teksten over homoseksualiteit.
Bang dat je van je ouders moet trouwen?
Kijk dan op YourRight2Choose en lees wat je kan doen om dit te voorkomen!

Voorbeelden van opvattingen van joodse gelovigen over homo, lesbisch en bi zijn

 • Homo- en lesbische relaties als een van de zondes
  Er zijn joodse gelovigen die geloven dat homoseksualiteit een zonde is. Hier wordt vervolgens verschillend mee omgegaan. Sommige gelovigen vinden dat dit betekent dat je geen homo- of lesbische relatie moet aangaan maar een heterorelatie moet aangaan. Anderen vinden dat je alleen moet blijven.
 • Homo- en lesbische relaties als schending van de familie-eer
  Een deel van de joodse gelovigen vindt dat openlijke homoseksualiteit de familie-eer aantast. Dit gaat meer over cultuur dan over het geloof.
 • Homo-, lesbisch- en bi-gevoelens zijn een ‘ziekte’
  Een deel van de joodse gelovigen (vooral buiten Nederland) vindt dat, als je homo, lesbisch of bi bent, dat hetzelfde is als ziek zijn. Zij vinden datje een psychische ziekte of stoornis hebt. De oorzaak ligt volgens hen in de opvoeding.
 • Alleen bepaalde vormen van seksualiteit zijn verboden
  Sommige joodse gelovigen gaan er vanuit dat de Thora en de Talmoed verbieden dat mannen anale seks hebben en vrouwen met hun geslachtsdelen tegen elkaar wrijven,maar dat andere vormen van seksualiteit, genegenheid en liefde tussen mannen onderling en tussen vrouwen onderling wel zijn toegestaan. Dit staat hier beschreven.
 • Anders zijn is oké
  Homo, lesbisch en bi zijn is anders. Een deel van de joodse gelovigen vindt ‘anders’ zijn niet verkeerd. ‘Anders’ zijn vinden zij oké. Juist het joodse volk, dat in de geschiedenis vaak als ‘anders’ is gezien, zou respectvol moeten omgaan met mensen die ‘anders’ zijn, zo vinden zij.
 • Liefdesrelaties zijn oké
  Sommige joodse gelovigen gaan ervanuit dat relaties en huwelijk en uit liefde goed zijn: ook als deze relaties tussen twee mannen of tussen vrouwen zijn.

Deze voorbeelden van opvattingen komen uit diverse boeken en uit de praktijk van hulpverleners. De makers van deze site zijn geen religiedeskundigen maar omschrijven wat ze zien en horen. Er zijn uiteraard ook andere opvattingen mogelijk dan die hierboven beschreven staan.

In Amerika heeft het rechtscollege, een instituut vanuit de middenstroming in het hedendaagse jodendom, ingestemd met de aanstelling van homoseksuele rabbijnen en met de viering van verbintenissen tussen partners van hetzelfde geslacht. Lees hier meer over.

 

Hoe kan ik ermee omgaan?

 • Geef jezelf de tijd om na te denken over wat je gaat doen. Je hoeft namelijk niet meteen te beslissen hoe jouw leven eruit gaat zien. Houd voor ogen: een ander kan jou niet vertellen wat voor jou het beste is. Alleen jij kan zelf beslissen over hoe jij wilt omgaan met jouw homo-, lesbische of bi-gevoelens en je geloof.
 • Lees de verhalen van andere joodse gelovige jongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens.
 • Misschien wordt er in jouw synagoge verteld dat alle andere visies niet joods zijn. Maar hier wordt door gelovige joden onderling verschillend over gedacht. Praat daarom met andere gelovige joden over hoe zij hierover denken. Dit kan je helpen om je eigen keuze te maken.
 • Praat met andere joodse jongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens. Je kunt bij elkaar herkenning vinden.
 • Ga eventueel samen met andere joodse jongeren op zoek naar een synagoge die bij je past.
  • Beit Ha´Chidush: een bekende synagoge die openstaat voor homo’s, bi’s en lesbische vrouwen.
Reuben Zellman is rabijn. En hij is transman. Hij zegt dat de Torah er ons aan herinnert dat joodse gelovigen mensen die anders of vreemden zijn, moeten verwelkomen. Het joodse volk was immers ook ooit ‘anders’ in Egypte. Volgens hem weet juist het joodse volk hoe het is om buitengesloten geworden. Buitensluiten van transgenders of anderen past dan ook niet bij het joodse geloof.
Benieuwd naar beroemde mensen die joods en homo zijn? Check dit lijstje:

 

 • Er is niet één visie van joodse gelovigen op homo, lesbisch en bi zijn,er zijn heel veel verschillende visies.
 • Vraag steun aan andere joods gelovige jongeren met homo, lesbisch en bi-gevoelens.
 • Uiteindelijk kan jij alleen zelf bepalen hoe jij je voelt en met je gevoelens en met je geloof wilt omgaan. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Anderen kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kun je hierbij steun en advies van anderen vragen.