Hindoeïsme

Hoe denken hindoes over homo, lesbisch en bi zijn?

Er zijn ongeveer tussen de 800 en 950 miljoen mensen op de wereld die het hindoeïsme aanhangen. Het hindoeïsme is eigenlijk niet één godsdienst maar een hele verzameling verschillende geloven die bepaalde overeenkomsten met elkaar vertonen zoals het geloof in reïncarnatie. Er is dus ook niet een manier waarop mensen die geloven in het hindoeïsme denken over homo, lesbisch en bi zijn. In India (waar veel hindoes wonen) is homoseksualiteit lang verboden geweest, maar aan de andere kant zijn er ook homo- en lesbische stellen die daar met elkaar trouwen. Ook zijn er Bollywood-films waarin vrouwen verliefd worden op vrouwen en mannen op mannen.

Er is dus niet één dezelfde visie vanuit alle hindoes over homo-, lesbisch- en bi-zijn maar er zijn verschillende visies.

Hoe komt het dat hindoes verschillend denken over homo, lesbisch en bi zijn?

 • Dit heeft te maken met hoe hindoes de heilige teksten interpreteren Ze lezen de teksten en denken na over wat er wordt bedoeld.Iemand kan dan dingen zelf anders invullen. Dit geldt voor allerlei thema’s. Zo wordt er door hindoes onderling bijvoorbeeld verschillend gedacht over de rol van vrouwen.
 • Het heeft te maken met de cultuur binnen de gemeenschap: in veel gemeenschappen waar de meeste mensen hindoeïstisch zijn, is de eer van de familie belangrijk.
  • Familie-eer is cultuur en komt niet uit de religie of het geloof.
  • Familie-eer is het besef dat je familie helemaal geaccepteerd wordt door de gemeenschap waarin je leeft. Je hoort er als familie helemaal bij. Je merkt aan de reacties van de gemeenschap dat ze je accepteren. Je bent welkom op bruiloften en je wordt vriendelijk begroet op straat. Om de familie-eer te behouden, moet je je houden aan de (ongeschreven) regels van de gemeenschap.
  • Een deel van de hindoes vindt het een schending van de eer van de familie als bekend is geworden dat een familielid homo, lesbisch of bi is. Zij weten dan meestal weinig over homo, lesbisch of bi zijn. Veel mensen met homo-, lesbische of bi-gevoelens houden daarom hun gevoelens geheim.
  • Als de eer van de familie is geschonden, wil een familie de eer herstellen. Dat kan betekenen dat je met dwang of geweld te maken krijgt. Als je daar bang voor bent, neem dan altijd contact op met het Steunpunt Huiselijk Geweld of de politie.
 • Het heeft te maken met de persoon zelf. Als een hetero weinig of geen lesbische, homo- of bi- personen kent, is het vaak moeilijker voor hen om zich in een lesbisch, homo- of bi-persoon in te leven. Als je met elkaar praat en gevoelens deelt, is het makkelijker om elkaar te begrijpen..
Een van de eerste films uit India over homoseksualiteit is de film Fire over twee vrouwen die verliefd worden op elkaar en uiteindelijk bij elkaar gaan wonen: In 2010 kwam er Bollywoodfilm waarin mannen op elkaar verliefd worden: Dunno Y . . . Na JaaneKyun.

Voorbeelden van opvattingen van hindoes over homo, lesbisch en bi zijn

 • Een deel van de hindoes vindt dat openlijke homoseksualiteit de familie-eeraantast. Dit gaat meer over cultuur dan over het geloof.
 • Een deel van de hindoes gaat ervanuit dat homoseksualiteit niet voorkomt in de geschriften. Omdat er wel de nadruk ligt op voortplanting gaat men ervanuit dat het niet mag. Maar omdat je ook niet mag discrimineren, betekent dit niet dat je homo’s, bi’s en lesbische vrouwen mag uitsluiten.
 • Een deel van de hindoes gaat ervanuit dat homoseksualiteit en hindoeïsme bij elkaar passen. Zij zien hiervoor onder andere aanwijzingen in de KamaSutra.

Deze voorbeelden van opvattingen komen uit diverse boeken en uit de praktijk van hulpverleners De makers van deze site zijn geen religiedeskundigen maar omschrijven wat ze zien en horen. Er zijn uiteraard ook andere opvattingen mogelijk dan die hierboven beschreven staan.

De Haagse pandit (priester) Suruj Biere zou niet aarzelen om een homo- of lesbisch koppel te trouwen: Waarom niet? Wij staan in dienst van de gemeenschap.’

Hoe kan ik ermee omgaan?

 • Geef jezelf de tijd om na te denken wat je gaat doen. Je hoeft namelijk niet meteen te beslissen hoe jouw leven eruit gaat zien. Houd voor ogen: een ander kan jou niet vertellen wat voor jou het beste is. Alleen jij kan zelf beslissen over hoe jij wilt omgaan met jouw homo-, lesbische of bi-gevoelens en je geloof.
 • Doe geen dingen die je zelf misschien in gevaar kunnen brengen.
  • Praat op sociale media zoals Facebook niet onder je eigen naam over je gevoelens, als mensen in je familie bepaalde dingen over jou niet mogen weten.
  • Als je met Nederlanders praat over je homo-, lesbische of bi-gevoelens, benadruk dan dat zij hier niet met anderenover mogen praten. Leg daarbij uit dat in jouw cultuur er anders wordt omgegaan met homoseksualiteit.
  • Bezoek je thuis website(s) over homo-, lesbisch- of bi-zijn? Haal dit dan uit de geschiedenis van je computer. Lees hier hoe je dat doet.
 • Lees de verhalen van andere hindoejongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens.
 • Misschien wordt er door de pandit die jij kent, verteld dat homo-, lesbisch- of bi-zijn verboden is. Maar hier wordt door pandits onderling verschillend over gedacht. Praat daarom met andere hindoes over hoe zij hierover denken. Dit kan je helpen om je eigen keuze te maken.
 • Praat met andere hindoejongeren met homo-, lesbische of bi-gevoelens. Je kunt bij elkaar herkenning vinden.
  • Bij Stichting Rainbow in Den Haag komen meer jongeren die hindoestaans en homo, lesbischof bi zijn. Kijk op de site van Rainbow Den Haag of lees meer over de visie van deze stichting.
Bang dat je van je ouders moet trouwen?
Kijk dan op YourRight2Choose en lees wat je kan doen om dit te voorkomen!

 

 • Er is niet één visie van hindoes op homo, lesbisch en bi zijn maar er zijn heel veel verschillende visies.
 • Vraag steun aan andere hindoejongeren met homo-, lesbische en bi-gevoelens.
 • Uiteindelijk kan jij alleen zelf bepalen hoe jij je voelt en met je gevoelens en met je geloof wilt omgaan. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Anderen kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kun je hierbij steun en advies van anderen vragen.