Ontmoet 10 jongeren die anders zijn

Wil je weten hoe andere jongeren omgaan met homo-, bi-, lesbische of transgendergevoelens? Lees hier de verhalen van 10 jongeren die allemaal anders zijn.

Deze 10 jongeren zijn gebaseerd op de verhalen van verschillende bestaande jongeren. Maar niemand van deze jongeren bestaat echt. Ook de uitspraken die zij doen op de website zijn niet echt. De uitspraken zijn gebaseerd op ervaringen van talloze andere mensen met lesbische, homo, bi en / of transgender gevoelens.


Anne is 12 jaar oud en ze sport graag. Ze voetbalt het liefst buiten met jongens. Anne vindt Sofie, die bij haar in de klas zit, heel erg leuk. Ze denkt eigenlijk wel dat ze haar meer dan leuk vindt. Anne weet eigenlijk zeker dat ze niet op jongens valt. Anne twijfelt of ze haar moeder kan vertellen over haar gevoelens voor Sofie. En kan ze het Sofie vertellen? Ze is bang dat de andere meiden uit de klas haar gaan pesten.

10 jaar later: Anne is 22 jaar oud en is sinds kort gymdocente op een middelbare school. Ze gaat binnenkort samenwonen met Rebecca. Tot haar 15de probeert Anne haar gevoelens te verbergen en voelt ze zich vaak niet fijn. Sporten helpt om zich beter te voelen. Ook actief worden bij het COC in haar stad bevalt haar goed: het levert veel vrienden en vriendinnen op. Met behulp van haar vrienden en vriendinnen durfde Anne 5 jaar geleden uit de kast te komen.

Josine is 13 jaar oud en woont bij haar ouders in een klein dorp. Ze houdt van winkelen met haar vriendinnen, gaat schaatsen met haar vader en ontwerpt graag kleding. Ze wil later iets creatiefs gaan doen. Josine is geboren als Jos maar gaat al van kleins af aan door het leven als Josine. Josine slikt vanaf haar 12de jaar hormonen. Op haar oude school werd Josine veel gepest omdat ze anders is. Op haar nieuwe school gaat het stukken beter en heeft ze een paar vriendinnen.

10 jaar later: Josine is 23 jaar oud en studeert maatschappelijk werk en dienstverlening. Ze heeft alle operaties achter de rug en heeft nu het lijf dat bij haar past. Ze wordt bijna nooit meer gezien als transgender. Toch vindt ze het fijn om af en toe met andere transvrouwen te praten over het proces wat ze hebben meegemaakt. Samen denken ze na over wanneer je er wel of niet over vertelt. Met haar vader gaat ze nog steeds regelmatig schaatsen.

Nigel (Candy) is 14 jaar oud. Nigel is in zijn vrije tijd altijd bezig met dansen. Hij hoopt dat hij straks naar de dansacademie kan. Zijn beste vriendin wil dat ook. Mannelijke vrienden heeft hij niet. Hij vraagt zich steeds vaker af of hij wel een jongen is. Hij voelt zich meer thuis bij meisjes en draagt ook graag kleren voor meisjes. Zijn moeder denkt dat Nigel homo is en zegt dat hij meer moet uitgaan met meisjes. Nigel baalt daarvan. Hij kan daar goed over praten met zijn beste vriendin.

10 jaar later: Nigel is 24 jaar oud en danser in musicals en op allerlei feesten. Hij/zij treedt ook regelmatig op in prachtige jurken en steelt dan de show met zijn/haar alter ego Candy. Nigel gaat meestal door het leven als man en soms als vrouw. Soms doen mensen daar moeilijk over, maar met dat soort mensen gaat Nigel gewoon liever niet om.

Job is 15 jaar oud. Job heeft al twee maanden verkering met Maarten die hij kent van korfbal. Iedereen in de klas van Job weet dat hij bi is. Job heeft het ze gewoon verteld: "Bi zijn is heel gewoon dus ik praat er gewoon over". In het begin werd Job wel eens gepest en was hij niet erg happy. Maar sinds hij zijn spreekbeurt houdt over biseksualiteit en de docent er met de klas over praat, snapt iedereen het beter en doen de meeste klasgenoten gewoon normaal tegen Job. Af en toe heeft Job gesprekken met de schoolmaatschappelijk werker om te praten over wat hij meemaakt.

10 jaar later: Job is 25 jaar oud en net afgestuurd als psycholoog. Hij heeft zowel relaties met vrouwen als met mannen. Hij is bestuurslid bij een organisatie die zich inzet voor seksuele diversiteit. Job is nu vrijgezel en gaat binnenkort starten met een nieuwe baan.

Nabil is 16 jaar oud. Nabil houdt erg van tekenen. Zijn vrienden houden van voetbal en hebben het allemaal over meisjes. Nabil weet al vanaf zijn 8ste al dat hij anders is dan andere jongens. Sinds kort weet hij dat dit komt doordat hij jongens leuker vindt dan meisjes. Hij heeft zijn tante verteld over zijn gevoelens. Die zei dat ze het altijd al wist en dat het oké is. Ze raadt hem aan om het nog maar niet tegen zijn ouders te vertellen.

10 jaar later: Nabil is 26 jaar oud en heeft een drukke baan in de wetenschap. Hij is niet getrouwd. Zijn ouders dringen steeds minder aan op een huwelijk. Naar de buitenwereld vertellen zijn ouders dat Nabil een te drukke baan heeft om aan een vrouw en kinderen te beginnen. Nabil heeft al jaren een relatie met Hasan. De familie van Nabil kent Hasan goed en mag hem graag. Nabil vermoedt dat zijn familie wel begrijpt wat er aan de hand is, maar er wordt niet over gepraat.

Renée is 17 jaar oud. Renée is een goede gitarist en gaat komend jaar beginnen met het conservatorium. Renée houdt niet van hokjes als ‘man’ of ‘vrouw’ en ‘homo’ of ‘hetero’: veel te beperkt. Renée is geboren met een lijf van een meisje en noemt zich het liefst queer. Vaak weten mensen niet zeker of Renée een meisje of een jongen is en Renée voelt zichzelf in beide hokjes niet zo thuis. ‘Ik ben gewoon mezelf. Dat lijkt mij genoeg.’

10 jaar later: Renée is muziekdocent en heeft zijn eigen band. Hij heeft een vriendin en denkt aan samenwonen. Renée ziet zichzelf met name als man, maar heeft geen operaties ondergaan. Zijn vriendin vindt hem gewoon leuk zoals hij is.

David is 18 jaar oud en is net geneeskunde gaan studeren in een grote stad. Hij wil chirurg worden. David is gereformeerd opgevoed en weet al sinds hij 13 is dat hij niet op meisjes maar op jongens valt. Hij heeft lang gehoopt dat dit over zou gaan, maar dat is niet zo. Hij heeft er een paar keer met de ouderling van de kerk over gepraat. De ouderling begrijpt zijn gevoel, maar zegt dat hij geen relatie mag aangaan. David twijfelt wat hij moet doen.

10 jaar later: David doet de opleiding tot medisch specialist. Hij is vorig jaar getrouwd met Mark in de kerk waar zij zich thuisvoelen. Ze zijn nu bezig met het adopteren van een baby uit Amerika. Een goede vriend van David is christen en heeft besloten alleen te blijven. Ze respecteren elkaars keuze.

Emine is 19 jaar oud en is volgend jaar klaar met de mbo-opleiding voor sociaal juridisch medewerker. Emine is moslim en vindt veel steun in haar geloof. Haar ouders hopen dat ze wil gaan trouwen met haar achterneef uit Turkije. Emine ziet dat niet zitten. Haar achterneef is erg leuk, maar ze weet zeker dat ze nooit verliefd op hem zal worden. De enige keer dat ze verliefd was, was op Nadia. Dat heeft ze niemand verteld. Ze overweegt om een hbo-opleiding te gaan doen zodat ze nog niet hoeft te trouwen en haar gevoelens opzij kan zetten door zich te concentreren op het studeren.

10 jaar later: Emine is 29 jaar oud en heeft een goede baan bij de overheid. Ze heeft een tijd in een opvanghuis gewoond nadat haar familie haar dwong om te trouwen. Ze woont nu al jaren op zichzelf aan de andere kant van het land. Met haar zusje en een nichtje heef ze sinds een paar jaar weer contact. Emine gaat eens per maand naar een psycholoog om te praten over wat ze heeft meegemaakt.

Shirley is 20 jaar oud en volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Ze doet fanatiek aan streetdance. Shirley is evangelisch en heeft al 3 jaar verkering met Marvin. Marvin wil samenwonen met Shirley maar Shirley ziet dat niet zitten. Het voelt voor haar alsof er iets niet in de relatie klopt, maar ze weet niet goed wat. De gedachte spookt door Shirley heen dat ze misschien op vrouwen valt. Maar ze kan zich niet voorstellen dat een vrouw als zij lesbisch is. Ze bidt veel en hoopt dat haar gevoel verandert.

10 jaar later: Shirley is 30 jaar oud, schoonheidsspecialiste en haar vrouw Lisa is zwanger van hun eerste kind. Lisa en Shirley zijn lid van dezelfde kerk. Shirley heeft een aantal jaar hulp gehad van een psycholoog en zit nu veel beter in haar vel. Het contact met haar vader is verbroken. Met haar moeder heeft ze goed contact; die wordt de trotste oma.

Jason is 21 jaar oud. Hij volgde een opleiding tot webdesigner, maar is daar tijdelijk mee gestopt. Jason is bezig met zijn transitie en die vraagt veel energie en tijd. Hij heeft eindelijk een eerste operatie ondergaan en heeft nu een platte borst. Hij heeft veel last gehad van de operatie maar is erg blij dat hij nu zonder T-shirt kan lopen. Hij heeft een paar goede vrienden die net als hij transman zijn. Met hen kan hij alles delen: "we praten over de moeilijke dingen, maar hebben ook gewoon veel lol samen".

10 jaar later: Jason is 31 jaar oud en werkt bij een groot internetbedrijf. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij een organisatie die hulp biedt aan transgender jongeren. Hij luistert naar de jongeren en deelt ook zijn eigen ervaringen. Jason woont samen met Michael.