Ben ik misschien transgender?

‘Je moet je gewoon jezelf zijn’, wordt vaak gezegd. Maar hoe weet je wat jezelf zijn is? Dat is nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. Veel jongeren voelen zich een jongen of meisje en worden ook door anderen zo gezien. Maar je kunt je ook ‘anders’ voelen: of je een jongen of meisje bent, vind je misschien niet zo’n makkelijke vraag. Je denkt dan na over je genderidentiteit.

Herken je dit?

Als je transgendergevoelens hebt, voel je je vaak van jongs af aan ‘anders’ dan anderen. Voor sommige transgenders is het heel duidelijk: ze weten wie ze zijn, alleen hun lijf klopt niet bij wat ze voelen. Maar voor veel transgenders is het helemaal (nog) niet zo duidelijk: ze weten dat ze ‘anders’ zijn maar hoe ‘anders’ is (nog) onbekend.

Bij de geboorte benoemd als meisje?

 • Je weet niet zeker of je je helemaal een meisje voelt. Je vindt jezelf niet meisjesachtig.
 • Je voelt je niet thuis onder meisjes.
 • Je voelt je geen meisje. Je voelt je meer een jongen. Als je meisjeskleding draagt, voelt dat niet fijn.
 • Je voelt je ongemakkelijk als je wordt gezien als meisje. Het voelt fijn als anderen denken dat je een jongen bent.

Als je een van deze dingen herkent, kan het zijn dat je transgender bent. Dat is niet raar! Veel transgenders hebben dit. Sommigen noemen dit ook wel ‘in het verkeerde lichaam geboren zijn’. Een wat oudere term is: ‘transseksuelen’ Lees hier meer over als je lichaam niet bij je past.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat je een stoere meid bent die liever met jongens omgaat en ‘jongens’ dingen doet maar zichzelf uiteindelijk wel een meisje voelt. Of je kunt bijvoorbeeld lesbisch zijn, lees daarover meer hier.

Het kan ook zo zijn dat je je toch meer een jongen voelt. Misschien vind je ook je eigen lijf niet goed bij jezelf passen. In dat geval ben je misschien transseksueel.

Het kan ook zijn dat je voelt dat jij niet duidelijk een ‘jongen’ of een ‘meisje’ bent. Jij past niet in één van de hokjes jongen of meisje.

Bij de geboorte benoemd als jongen?

 • Je weet niet zeker of je echt een jongen bent. Je vindt jezelf niet jongensachtig.
 • Je voelt je niet thuis onder jongens.
 • Je voelt je geen jongen. Je voelt je meer een meisje.
 • Als je jongenskleding draagt, voelt dat niet fijn. Je voelt je ongemakkelijk als je wordt gezien als jongen. Het voelt fijn als anderen denken dat je een meisje bent.

Als je een van deze dingen herkent, kan het zijn dat je transgender bent. Als je een van deze dingen herkent, kan het zijn dat je transgender bent.
Dat is niet raar! Veel transgenders hebben dit. Sommigen noemen dit ook wel ‘in het verkeerde lichaam geboren zijn’. Een wat oudere term is: ‘transseksuelen’ Lees hier meer over als je lichaam niet bij je past.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat je een vrouwelijke jongen bent die liever met meisjes omgaat en ‘meisjes’ dingen doet maar zichzelf uiteindelijk wel een jongen voelt. Of je kunt bijvoorbeeld homo zijn, lees daarover meer hier.

Maar het kan ook zijn dat je je toch meer een meisje voelt. Misschien vind je ook je eigen lijf niet goed bij jezelf passen. In dat geval ben je misschien transseksueel.

Het kan ook zijn dat je voelt dat jij niet duidelijk ‘jongen’ of ‘meisje’ bent. Jij past niet in één van de hokjes jongen of meisje.

 

 

Hoe komt het?

Je genderidentiteit is je persoonlijke overtuiging over wat jouw gender is. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat je genderidentiteit al ontstaat in de baarmoeder.

Genderidentiteit verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen voelen zich of man óf vrouw. Maar er zijn ook mensen die zich zowel man als vrouw voelen. Of geen van beide. Of ertussenin.

Veel mensen weten dit echter niet. Een paar misverstanden:

 • Men gaat er vaak vanuit dat je duidelijk óf man bent óf vrouw bent.
 • Men gaat er vaak vanuit dat je genderidentiteit hetzelfde is als je lichaam.
 • Men gaat er vaak vanuit dat mannen zich op eenzelfde manier moeten gedragen en dat vrouwen zich op eenzelfde manier moeten gedragen.

Dit soort misverstanden zitten in onze cultuur. Het is eeuwenlang zo gegroeid. Er zijn transgenderactivisten en feministen die zich inzetten om deze misverstanden de wereld uit te helpen.

Wat kan ik doen?

 • Geef jezelf de ruimte om na te denken over wat jouw genderidentiteit is. Genderidentiteit is niet vanzelfsprekend. Het is dus niet raar als jij hier twijfels over hebt. Je bent dan niet meteen transgender maar dat kan wel. Transgenders zijn een zeer diverse groep en verschillend onderling sterk in hoe ze hun genderidentiteit ervaren.
 • Het kan zijn dat je een diepe wens hebt om het lichaam te hebben van een meisje in plaats van het lichaam van een jongen dat je nu hebt. Je lichaam klopt nu niet. Of juist om het lichaam te hebben van een jongen terwijl je nu het lichaam hebt van een meisje. Lees hier dan verder. 
 • Soms kan het fijn zijn om te weten hoe andere jongeren hun genderidentiteit beleven. Je kunt dan deze verhalen lezen:
  • Klik hier voor ervaringsverhalen op deze website.
  • Bekijk hier de afleveringen van ‘Hij is zij’; in dit programma komen verschillende transgenders aan het woord over hun leven.
  • Ervaringsverhalen als je misschien een man of vrouw wilt worden:
  • Boeken voor als je misschien een jongen wilt worden:
  • Boeken voor als je misschien een meisje wilt worden:
 • Het kan helpen om je gevoelens beter te begrijpen door je eigen verhaal op te schrijven. Bijvoorbeeld in een dagboek, een ervaringsverhaal, een gedicht of in een songtekst.
 • Praten over je gevoel kan helpen. Is er iemand die je kan vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht. Klik hier voor tips.
 • Praat met jongeren die misschien ook transgender gevoelens hebben. Lees hier hoe je in contact komt met andere jongeren in dezelfde situatie.
 • Het is soms fijn om met een hulpverlener van gedachten te wisselen. Een hulpverlener kan je helpen om alles met je door te bespreken. Met een hulpverlener kun je ook samen nadenken over alle consequenties die een bepaalde keuzes hebben in je leven. Het beste kan je je melden bij Transvisie Zorg. Zij kunnen je eventueel ook doorverwijzen naar andere hulpverleners.
"Ik draag de ene dag een jurk, en de andere keer juist stoere mannenkleding. Dat vinden sommige mensen raar. Maar ik ben gewoon wie ik ben. Dat durft niet iedereen".
- Nigel

 

 

 

 • Je genderidentiteit (gevoel meisje, jongen of anders te zijn) hoeft niet hetzelfde te zijn als jouw lichaam. Dit kan verschillen.
 • Er zijn diverse genderidentiteiten. Denk na over wat jouw genderidentiteit is. Wil je hulp hierbij? Klop dan aan bij Transvisie Zorg.