Mijn lijf past niet bij mij

Je lijf voelt voor jou niet goed. Het past niet bij je. Je lichaam is dat van een jongen maar je weet dat je een meisje bent. Of andersom: je lichaam is dat van een meisje maar je weet dat je een jongen bent. Sommige jongeren noemen dit  ‘in het verkeerde lichaam geboren worden’.

Herken je dit?

Bij de geboorte benoemd als meisje?

 • Je vindt het fijn als je als jongen wordt gezien.
 • Je bent een jongen maar je lichaam is niet het lichaam van een jongen.
 • Je voelt misschien afschuw of walging over je eigen lichaam.
 • Het idee dat je straks borsten krijgt of nu al hebt, vind je verschrikkelijk.
 • Ongesteld zijn/worden lijkt je vreselijk.
 • Je zou liever een piemel hebben en geen vagina.

Als je dit hebt, ben je mogelijk een ‘transjongen’, ook wel transgender genoemd. Een ouderwetsere term hiervoor is ‘transseksueel’.

Bij de geboorte benoemd als jongen?

 • Je vindt het fijn als je als meisje wordt gezien.
 • Je bent een meisje maar je lichaam is niet het lichaam van een meisje.
 • Je voelt misschien afschuw of walging over je eigen lichaam.
 • Je voelt je een meisje.
 • Het idee dat je geen borsten krijgt, vind je niet fijn.
 • Je wilt geen piemel hebben en wel een vagina.

Als je dit hebt, ben je mogelijk een ‘transmeisje’, ook wel transgender genoemd. Een wat oudere term hiervoor is ‘transseksueel’.

Joke woont in België, is 18 jaar en volgt kunstonderwijs. Joke is blij met haar leven als jonge vrouw.
Ik was erg jong, op 7 jaar had ik al door dat er iets mis was met mij. Rond 10 à 11 jaar ben ik begonnen met van alles op te zoeken en toen ontdekte ik de naam: transseksualiteit. Vier jaar lang heb ik honderden testjes ingevuld, van alles bekeken op internet, allemaal achter de rug van mijn ouders. Ik deed kleren van mijn mama aan want ik voelde me absoluut niet goed in jongenskleren. Ik heb zo drie à vier jaar elke dag na school gekeken naar documentaires over transgender. De meeste dingen die ik zag, kwamen overeen. Ik wou het niet geloven … Ik heb dat nu nog als ik naar die documentaires kijk, dat ik soms zit te huilen omdat het echt is zoals ik me voel. Zo kwam ik tot de erge conclusie dat ik transseksueel ben. En dat vond ik niet leuk. En ik heb het nog steeds moeilijk om het te accepteren, maar ik weet nu dat ik het niet kan onderdrukken of verbergen, dat het steeds terugkomt ... Ik heb eigenlijk geen keuze.
Alexander is 14 jaar. Hij voelt zich helemaal een jongen en zo zien anderen hem ook.
Hij is de grote broer van zusje An-Sofie en kleine broer Brando. ‘Ik vind het geweldig om grote broer te zijn!’ vertelt hij ons trots. Veel leuker dan grote zus, want dat paste helemaal niet. Twee jaar geleden barstte de bom. ‘Op een dag vond ik Alexander huilend op het toilet’, zo vertelt zijn moeder. ‘'Mama, ik wil dit lichaam niet, dat is niet van mij!' zei hij. Hij zat helemaal in de put. Toen wist zijn moeder dat dit allemaal veel verder ging dan gewoon een kwajongen zijn. Het jongensachtige van Alexander kreeg een naam: Alexander is een jongen, maar dan eentje in een meisjeslichaam.

Jazz is een wereldberoemd maar eigenlijk heel gewoon meisje. Zij is bekend geworden omdat haar ouders open zijn over het feit dat Jazz geboren is het met het lichaam van een jongetje. Jazz is dus transgender. Bekijk het interview met haar en haar familie (Engelstalig): https://www.youtube.com/watch?v=bJw3s85EcxM

 

Hoe komt het?

Hoe genderidentiteit precies ontstaat, is best ingewikkeld. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat je genderidentiteit al ontstaat in de baarmoeder. In een deel van de hersenen, de ‘hypothalamus’, ligt waarschijnlijk vast of iemand zich later meer man of meer vrouw voelt. Hersenen en geslachtsorganen ontwikkelen zich op een ander moment in de zwangerschap. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de hersenen zich ontwikkelen tot meer een vrouwelijk brein terwijl het geslacht van de foetus mannelijk wordt.

Het gevolg: er wordt een kindje geboren dat het lichaam heeft van een jongetje maar eigenlijk een meisje is. Of andersom: er wordt een kindje geboren dat het lichaam heeft van een meisje maar eigenlijk een jongetje is. Je lichaam klopt dan niet bij wie jij bent. Met andere woorden: je buitenkant klopt niet met de binnenkant.

Kinderen met transgender gevoelens worden vaak genderkinderen genoemd. Jongeren met transgender gevoelens worden vaak genderjongeren genoemd.

Wat kan ik doen?

Het kan zijn dat je een diepe wens hebt om het lichaam te hebben van een meisje in plaats van het lichaam van een jongen dat je nu hebt. Of juist om het lichaam te hebben van een jongen terwijl je nu het lichaam hebt van een meisje.

 • Het is belangrijk dat je hierover praat. Bekijk of het mogelijk is om het gesprek aan te gaan met je ouders. Lees hier tips over een gesprek met je ouders
 • Durf je niet met je ouders hierover te praten? Praat eventueel met iemand anders die je vertrouwt. Klik hier voor tips daarover.
 • Lees de ervaringen van anderen. Dat kan je een beter gevoel geven over jezelf:
  o Klik hier voor ervaringsverhalen op deze website
  o Er zijn allerlei filmp(jes) over transgenders. Zie: http://www.iedereenisanders.nl/440/to-see-and-read/to-see
  Erg bekend is ‘Hij is zij’; in dit programma komen verschillende transgenders aan het woord over hun leven http://www.kro-ncrv.nl/hijiseenzij
  o Ervaringsverhalen over als je lichamelijk een jongen wilt worden:
  http://www.iedereenisanders.nl/326/ervaringen/ervaringsverhalen/#.V72DijWDTfE
  o Boeken voor als je lichamelijk een jongen wilt worden:
  http://www.savannahbay.nl/shop/index.php?target=categories&category_id=424
 • Soms kan het fijn zijn om te weten hoe andere jongeren hun genderidentiteit beleven. Je kunt dan deze verhalen lezen:
  • Klik hier voor ervaringsverhalen op deze website.
  • Boeken voor als je misschien een jongen wilt worden:
  • Boeken voor als je misschien een meisje wilt worden:
 • Ga eens praten bij TransVisie  Zorg om ervaringen te horen van andere jongeren. Bij Transvisie Zorg werken deskundige hulpverleners die hulp en ondersteuning bieden aan volwassenen, jongeren en kinderen die mogelijk transgender zijn. Ook je ouders, broers of zussen kunnen hier terecht met vragen..
 • Neem eventueel een kijkje bij het VU genderteam.
  • Wie werken er bij het VU-genderteam?
   Experts op het gebied van transseksualiteit.
  • Wat doet het VU-genderteam?
   Wanneer dit team van experts heel zeker weet dat een kind transseksueel is, kunnen er in bepaalde gevallen medicijnen worden gegeven waardoor het kind niet in de puberteit komt. Later kunnen er soms hormonen worden gegeven: een meisjeslijf wordt hierdoor meer mannelijk, een jongenslijf meer vrouwelijk. Sommige transseksuelen laten zich uiteindelijk (als ze volwassen zijn) opereren. Hierdoor krijgen ze een lijf dat (meestal) beter bij hen past.
  • Waar vind ik meer informatie?
   Op deze site lees je alles. Op deze site staat ook een folder voor jongeren vanaf 12 jaar.
  • Behalve bij het VU genderteam kun je ook terecht bij Genderteam van Curium-LUMC en het genderteam van het UMCG in Groningen (vanaf 18 jaar).

Het wereldberoemde fotomodel Geena Rocero is recentelijk uitgekomen voor haar transgender-verleden. Ze is geboren met het lichaam van een jongetje en is nu een vrouw. Ze hield hierover een prachtige TedExx speech: https://www.youtube.com/watch?v=mCZCok_u37w

Actrice Laverne Cox is benoemd als jongetje bij de geboorte. Als kind was het niet altijd gemakkelijk omdat anderen niet altijd goed reageerden. Ze deed ooit zelfs een zelfmoordpoging. Door de jaren heen heeft ze geleerd zichzelf te accepteren. Wat haar hielp? Het ontmoeten van andere vrouwen zoals zij. Ze vertelt hierover in een interview: https://www.youtube.com/watch?v=mCZCok_u37w

 

 

Het is niet raar als je genderidentiteit (het gevoel meisje, jongen of anders te zijn) niet hetzelfde is als jouw lichaam. Dit komt vaker voor. Het is belangrijk om over deze gevoelens te praten. Zowel met je ouders als met een hulpverlener van Transvisie Zorg.