Vertel je het aan je ouders?

Veel ouders hebben het al in de gaten. Het valt hen bijvoorbeeld van jongs af aan al op dat ze eigenlijk een dochter hebben die het lichaam heeft van een jongen. Of ze hebben eigenlijk een zoon die het lijf heeft van een meisje. Maar het kan ook zijn dat ze zien dat hun dochter zich niet echt een meisje voelt of meer een jongen is. Of ze zien een zoon die niet echt een jongen is of meer een meisje is. Soms denken ze dat dit nog overgaat. En soms willen ze het niet zien omdat ze het heel moeilijk vinden.

Voordelen van erover praten met je ouders:

Tips om het te bespreken

Soms hebben ouders het niet in de gaten. Je hebt het dan misschien nog verborgen gehouden. Of je ouders begrijpen het niet goed (en misschien jij zelf ook niet). Wat je dan kan doen:

  • Als je niet meteen met je ouders kan praten, praat dan eerst met iemand de je kan vertrouwen. Lees hier de tips.
  • Houd er rekening mee dat, als je het ze vertelt, ze tijd nodig hebben om eraan te wennen. Je loopt er zelf misschien al een tijd mee rond, maar voor je ouders is het misschien nog helemaal nieuw.
  • De meeste ouders kun je dan ook gewoon vertellen hoe jij je voelt en wat je twijfels en gedachten zijn. Ook als je het nog niet zeker weet, vinden de meeste ouders het fijn om te horen wat er in jou omgaat.
  • Geef je ouders tips om te lezen of wijs hen op Transvisie: hier is een groep voor ouders om met elkaar te praten.
‘Toen ik met mijn broers ging voetballen als 14-jarige en zij hun T-shirt uitdeden en ik dat niet mocht, moest ik ontzettend huilen. Mijn moeder kwam naar mij toe en toen hebben we lang gepraat. Alle puzzelstukjes vielen voor haar in elkaar.’ - Jason

Wanneer kan je het je ouders beter (nog) niet vertellen?

De meeste ouders horen graag wat hun kinderen bezighoudt. Ze willen graag weten waar jij je zorgen over maakt. Ook als zij (of jij zelf) het niet goed begrijpen.

Soms kan je het je ouders beter (nog) niet vertellen, vooral wanneer ze zich erg afkeurend uitlaten over mensen die ‘anders’ zijn, die zich niet aan de vaste rolverdeling tussen mannen en vrouwen houden, die er ‘gek’ uitzien. In dat geval is het aan te raden om het eerst te bespreken met Transvisie wat je het beste kunt doen.

Kom je uit een erg traditionele familie? Bijvoorbeeld een familie die religieus is en/of uit een ander land komt? Ga dan na of het veilig is om het te vertellen. Mocht je daarover twijfelen, neem dan contact op met Transvisie. Ben je bang voor je familie? Lees dan dit

 

Het lucht meestal op om met je ouders erover te praten. Je ouders kunnen je helpen om na te denken over hoe je met dingen (school, vrienden etc.) kan omgaan.