Cyberpesten

Cyberpesten is pesten via internet. Bekende voorbeelden zijn:

Net zoals bij pesten op school gebeurt pesten meestal door een groepje tegen één persoon. Dat is erg oneerlijk: doordat je in je eentje bent, kun je minder terug doen. Daarnaast gebeurt het via internet vaak anoniem, zodat je niet zeker weet wie het heeft gedaan.

Goed om te weten:

 • Cyberpesten komt veel voor. Uit onderzoek blijkt dat 16 procent van de brugklassers in een half jaar tijd een of twee keer gepest is via internet. Je bent dus niet de enige die dit meemaakt.
 • Het bedreigen van een persoon via internet is strafbaar. Je kunt er een gevangenisstraf van 4 jaar voor krijgen. Daarom is het belangrijk om dit te melden; alleen dan kan er wat aan gedaan worden.

Wat kan je doen?

 1. Zet geen gevoelige informatie over jezelf op internet
  Alles op internet is openbaar. Zet dus geen informatie over jezelf op internet waar jij last mee kan krijgen. Schrijf bijvoorbeeld geen dingen van jezelf op of zet geen foto’s van jezelf op Facebook waarvan je niet wilt dat anderen het weten of zien. Zet geen privé-gegevens van jezelf op internet.
 2. Voeg geen mensen toe op Facebook of andere social media die je niet kent of vertrouwt
  Vraagt iemand jou om hem of haar toe te voegen? Denk goed na of dit een persoon is die kan vertrouwen. Als hij of zij persoonlijke dingen van jou weet, gaat hij of zij jou hier dan mee pesten?
 3. Zoek steun bij vriend(in)en of anderen
  Het kan heel vervelend zijn als je een keer of zelfs meerdere keren gepest wordt via internet. Blijf er niet alleen mee zitten, maar praat erover met de mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld met je vriend(in)en. En neem een volwassene in vertrouwen die jou kan adviseren over hoe je dit kunt oplossen. Maar je kunt er ook over praten met andere jongeren met transgendergevoelens. Lees hier hoe je die kan ontmoeten.
 4. Gepest door jongeren van school? Bespreek het op school!
  Scholen zijn ook verantwoordelijk voor wat jongeren buiten school doen. Als jongeren van school jou pesten op internet, vertel dit dan op school tegen de leerlingenbegeleider, vertrouwenspersoon of schoolmaatschappelijk werker.  Zij kunnen jou helpen om het te stoppen of manieren te vinden hoe je er het beste mee om kunt gaan.
 5. Meld misbruik direct
  Heeft iemand jouw foto op internet gezet zonder je toestemming? Meld het direct bij de beheerder van de sites. De moderators zullen deze dan zo snel mogelijk verwijderen van de website. Ook kunnen zij vaak zien wie het heeft gedaan, zodat zij niet meer op de website mogen komen.
  Via www.helpwanted.nl kun je seksueel misbruik via het internet melden. Uiteraard kun je altijd bij de politie terecht. Ga naar www.politie.nl

 

 • Heel veel mensen worden gepest: jij bent niet de enige!
 • Wat er ook gezegd wordt, twijfel niet aan jezelf. De pesters hebben geen gelijk. Jij mag zijn wie je bent!
 • Jezelf zijn is veel stoerder dan ‘meelopen’ met de rest.
 • Vraag hulp van anderen: iemand die je kent en die je kunt vertrouwen. Of van een hulpverlener die veel ervaring heeft om jou te helpen met je problemen.