Wat is het?

Je loopt over straat en een fietser fietst vlak langs je en begint je uit te schelden. Er wordt bijvoorbeeld ‘manwijf’ of ‘travestiet’ naar je geroepen of je uiterlijk en gender worden op een andere manier bespot. Misschien denk je ‘Ach, het went’. Je wilt niet ‘flauw doen’ als je wordt uitgescholden. Schelden doet immers geen pijn? Misschien vind je zelfs dat het erbij hoort. Maar niemand heeft het recht om jou uit te schelden. Ook niet als jij er ‘anders’ of ‘apart’ uitziet.

Politieagente Andrea Prins merkt in haar werk dat transvrouwen regelmatig te maken hebben met discriminatie: ‘Sommige transvrouwen hebben een vorm van berusting, ze vinden het erbij horen. Ik denk dat het niet zo hoort. Deze vrouwen hebben het recht om over straat te gaan zonder al die opmerkingen.’

Wat wordt er bedoeld met geweld en agressie?

 • Bedreigen (verbaal, via internet, via brieven enz.)
 • Uitschelden
 • Intimidatie, bang maken
 • Verkrachting of aanranding
 • Ongewenste seksuele aanraken
 • Ongewenste seksuele opmerkingen
 • Chanteren, onder druk zetten
 • De weg versperren
 • Klem rijden met auto/scooter
 • Vandalisme (spullen worden stuk gemaakt of beklad)
 • Slaan
 • Duwen, schoppen
 • Bijten, krabben
 • Steken met een mes of ander scherp voorwerp
 • Voorwerpen/spullen expres naar het hoofd gooien

Wat wordt er bedoeld met discriminatie?

Voorbeelden:

Geen baan
Als je wordt afgewezen voor een baan vanwege je seksuele voorkeur of gender, dan is dat discriminatie. Bijvoorbeeld als er wordt gezegd dat je ‘te vrouwelijk’, ‘te mannelijk’, ‘te anders’, ‘te homo’, of ‘te lesbisch’ bent. Of er wordt gezegd dat ‘je levensstijl’ niet past bij de organisatie.

Nare opmerkingen
Als iemand iets onaardigs tegen jou zegt, dan is dat geen discriminatie. Maar als iemand iets onaardigs tegen je zegt vanwege je transgender zijn, dan is dat wel discriminatie. Bijvoorbeeld als er wordt gezegd dat je niet welkom bent omdat je transgender bent.

Geen rekening houden met verschil
Veel instanties gaan er niet automatisch vanuit dat mensen kunnen veranderen van geslacht. Er is bijvoorbeeld verbazing als je aangeeft dat je voortaan in een registratiesysteem wilt hebben staan dat je een ‘meneer’ bent in plaats van een ‘mevrouw’. Of je hoort meteen dat een wijziging niet mogelijk is. Als je in jouw situatie wel recht hebt op wijziging van gegevens dan is er sprake van discriminatie.

Maar bijvoorbeeld ook bij de gemeente, een zorginstelling of een vrijwilligersorganisatie.

Feiten en fictie

Je hoort af en toe in de media over geweld tegen lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders. Hierdoor kan jij je onveilig voelen. Belangrijk is om het hoofd koel te houden. Check daarom wat jij weet over anti-transgender- en anti-homogeweld.

Daders zijn altijd allochtonen
NIET WAAR. De daders zijn zowel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond (‘allochtonen’) als met een Nederlandse afkomst (‘autochtonen’). In de media wordt geweld vanuit ‘allochtonen’ vaak meer belicht.

De politie doet niks aan anti-lesbisch-, bi-, en transgendergeweld.
NIET WAAR. De politie in Nederland heeft de opdracht om discriminatie krachtig te bestrijden. Je kunt daarom altijd melding of aangifte doen van geweld. Er zijn zelfs ‘roze in blauw’ teams in een paar steden actief om geweld tegen lesbische vrouwen, homomannen, bi’s en transgenders terug te dringen.

Slachtoffers zien er heel erg lesbisch, bi of trans uit.
NIET WAAR. Slachtoffers zijn zeer divers en zien er allemaal verschillend uit.

Daders zijn vaak mannen en jongens.
WAAR. Er zijn ook vrouwelijke daders, maar mannelijke daders komen vaker voor.
 

Je kunt niet naar de politie als je ‘alleen maar’ bent uitgescholden.
NIET WAAR. Als je uitgescholden wordt vanwege je seksuele voorkeur of genderidentiteit is dit strafbaar. Je kunt hier zeker melding of aangifte van doen bij de politie. Bedenk dat aangifte ook kan via internet: http://www.politie.nl/aangifte

De politie kan de dader niet vervolgen als er geen bewijs is.
WAAR. Als er geen bewijs is, kan de dader niet vervolgd worden. Toch is het goed om melding of aangifte te doen, zodat de politie dit soort discriminatie in de toekomst kan voorkomen.

Als je sterk in je schoenen staat, word je geen slachtoffer van geweld.
NIET WAAR. Als je een krachtige uitstraling hebt, schrikt dit sommige daders af, maar het kan helaas niet voorkomen dat je slachtoffer wordt.

Je kunt terecht discriminatie melden bij een antidiscriminatiebureau
WAAR. Antidiscriminatiebureaus registeren incidenten van discriminatie. De cijfers gaan naar de gemeente en landelijke overheid. Ook geven deze bureaus voorlichting en advies over hoe je discriminatie kunt voorkomen en aanpakken. 

Waar komen geweld, agressie en discriminatie voor?

 • Geweld en agressie kunnen overal voorkomen. Bijvoorbeeld op straat, bij het uitgaan, op het werk, op school, bij de sportclub, in en rond het huis en in je buurt.
 • Ook geweld in huis, op je werk of op school is strafbaar.
 • Ook als de dader een bekende van je is, is geweld strafbaar.
"Toen ik vroeger een keer werd uitgescholden, schaamde ik mij heel erg. Maar achteraf denk ik: de daders moeten zich schamen! Het is toch super stom dat je zomaar iemand uitscheldt omdat die anders is?!".
Josefine

 

• Geweld tegen transgenders komt helaas nog steeds voor. Het kan op verschillende plekken voorkomen zoals op straat, in de buurt, op school en thuis.
• Je kunt hiervoor naar de politie stappen!