Tips om je beter te voelen

Iedereen voelt zich wel eens niet fijn. Als je transgender gevoelens hebt, heb je dit misschien vaker dan een ander. Maar die gevoelens zijn niet blijvend. Het verandert door de jaren heen. En je kunt ook zelf dingen doen om je beter voelen.

We hebben aan heleboel transgenders gevraagd wat hen vroeger heeft geholpen. Dit zijn hun tips:

Wat kan je beter niet doen?

 • Jaren wachten tot je transgender gevoelens weer vanzelf weggaan
  Het kan zijn dat je gevoelens weggaan, maar het ook zijn dat dit niet zo is. Check hier de facts over transgender-zijn.
 • In je eentje met je gevoelens blijven rondlopen
  Je wordt dan vaak erg moe van je eigen gedachten. Ga daarom met iemand praten die je vertrouwt. Lees hier hoe je dat doet .
 • Iets doen op seksgebied waar je eigenlijk geen zin in hebt
  Als iemand jou mooi, leuk of aantrekkelijk vindt, is het natuurlijk interessant. Maar het is ook belangrijk dat jij die ander ook mooi, leuk of aantrekkelijk vindt. Als je niet lekker in je vel zit, kan het zijn dat je eerder ‘ja’ zegt tegen seks dan je eigenlijk zou willen. Dat is niet gek: het is fijn als iemand je aanraakt en aardig voor je is. Maar bedenk wel dat je hier meestal naderhand spijt van krijgt. Lees hier over het omgaan met grenzen, wensen en seks.
 • Alcohol of drugs gebruiken
  Je voelt je dan eventjes goed maar als de alcohol of de drugs uitgewerkt is, voel je je vaak alleen maar slechter. Ook loop je het risico om verslaafd te raken. Er is veel informatie over drugs en alcohol op internet te vinden. Bijvoorbeeld op: http://www.jipdenhaag.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=8
Daan bezocht de mannengroep van Transvisie: "Ik vond het doodeng in het begin. Ik had nog nooit van mijn leven een transseksueel gezien. Maar het bleek een warm bad: eindelijk mensen die je onmiddellijk begrijpen, die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. En die humor die je met elkaar hebt, geweldig!".
In: Transvisie magazine (2010).
Coen Honigh is zangdocent en geeft veel zangles aan transgenders: "Door te zingen gaan mensen sterker in hun identiteit staan".
In: Transvisie magazine (2010).

 

 • Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen!
  Er zijn meer jongeren die transgender gevoelens hebben en die het hier lastig mee hebben (gehad). Het helpt enorm om met elkaar daarover te praten en ervaringen te delen. Ook kun je advies vragen aan elkaar over hoe je bijvoorbeeld praat over je gevoelens met je ouders of vriend(in)en.
 • Ontdek jouw passie!
  Transgender zijn is maar een onderdeel van wie jij bent. Je bent allereerst gewoon jezelf met jouw eigen wensen, dromen, hobby’s etc. Je droomt misschien van om een concert te geven, je eigen zaak beginnen, zelf een film maken of een boek schrijven of de politiek in gaan. Ontdek wat jouw dromen zijn en ga daar mee aan de gang!. Ga een opleiding doen die je echt leuk vindt, probeer met jouw sportteam de competitie te winnen of doe mee een toneelstuk op school. Door te doen wat je leuk vindt, voel je vaak een stuk beter!