Islam

Iedereenisanders.nl - IslamAls je er als moslim achterkomt dat je transgendergevoelens hebt, kan dat schrikken zijn. Ben ik nog wel ‘een goede moslim’? Word ik ooit geaccepteerd door andere moslims als ik uitkom voor mijn transgendergevoelens? En kun je in transitie gaan als je moslim bent? Deze vragen kunnen je onzeker maken. Lees hier over de islam en transgender-zijn.

Hoe denken moslims over transgender zijn?

Er zijn meer dan 1,6 miljard moslims op de wereld. Het is een geloof dat door mensen heel veel verschillend wordt beleefd. Er zijn ook verschillende stromingen: er zijn Sjiieten, Soennieten, Soefi moslims en Alevieten.

Binnen deze stromingen zijn er verschillende opvattingen over transgender-zijn. De ene moslim vindt het goed als iemand een operatie ondergaat om van geslacht te veranderen. Terwijl de andere moslim het niet oké vindt. Per stroming, gemeenschap en per persoon verschillen de meningen over transgender zijn.

Er is dus niet één visie vanuit alle moslims over transgender zijn, maar er zijn verschillende visies.

Hoe komt het dat moslims verschillend denken over transgender zijn?

 • Dit heeft te maken met hoe moslims de Koran en de Overleveringen (hadiths) interpreteren. Ze lezen de teksten en denken na over wat er wordt bedoeld. Iemand kan dan dingen zelf anders invullen. Dit geldt voor allerlei thema’s. Zo wordt er door moslims bijvoorbeeld verschillend gedacht over homoseksualiteit, rechtspraak, huwelijk, de rol van vrouwen en of je omgaat met ongelovigen.
 • Het heeft te maken met de cultuur binnen de gemeenschap: in veel gemeenschappen waar de meeste mensen islamitisch zijn, is de eer van de familie belangrijk.
  • Familie-eer is cultuur en komt niet uit de religie of het geloof.
  • Familie-eer is het besef dat je familie helemaal geaccepteerd wordt door de gemeenschap waarin je leeft. Je hoort er als familie helemaal bij. Je merkt aan de reacties van de gemeenschap dat ze je accepteren. Je bent welkom op bruiloften en je wordt vriendelijk begroet op straat. Om de familie-eer te behouden, moet je je houden aan de (ongeschreven) regels van de gemeenschap.
  • Een deel van de moslims vinden het een schending van de eer van de familie als een familielid zich niet gedraagt volgens de sekse die is toegewezen bij de geboorte. Zij weten meestal erg weinig over transgender-zijn en verwarren het ook met homoseksueel zijn.
  • Als de eer van de familie is geschonden, wil een familie de eer herstellen. Dat kan betekenen dat je met dwang of geweld te maken krijgt. Als je daar bang voor bent, neem dan altijd contact op met het ´Voor een veilig thuis´ of de politie.
 • Het heeft te maken met de persoon zelf. Als een cisgender-persoon weinig transgender personen kent, is het vaak wat moeilijker om zich in te leven. Als je met elkaar praat en gevoelens deelt, is het makkelijker om elkaar te begrijpen.

Voorbeelden van opvattingen van moslims over transgender zijn

 • Transgender en homoseksueel zijn wordt veel door mensen met elkaar verward. Transgender-zijn wordt daarom ook wel afgekeurd omdat men niet goed weet wat het verschil is met homoseksueel zijn.
 • In veel islamitische families is de familie-eer erg belangrijk. Dit heeft niet met de religie maar met cultuur te maken. Het hooghouden van de familie-eer betekent dat vrouwen zich kuis en bescheiden dienen te gedragen en dat mannen over hun eer moeten waken. In het leven zijn er dus strikte ongeschreven regels over hoe een vrouw zich moet gedragen en hoe een man zich moet gedragen. Vanuit die cultuur, wordt het vaak afgekeurd als iemand die het lijf heeft van een meisje jongenskleding wil dragen en als iemand die het lijf heeft van een jongen, meisjeskleding wil dragen. Het wordt vaak verward met homoseksualiteit.
 • Een deel van de moslims denkt dat vanuit de islam je niet transgender mag zijn omdat je het lichaam moet accepteren dat Allah je heeft gegeven.
 • Veel islamitische deskundigen gaan ervanuit dat transgender-zijn in de islam wel kan en dat operaties zijn toegestaan.
  • Volgens Abdulwahid van Bommel, docent geestelijke verzorging en schrijver, wordt er volgens de schriftgeleerden vanuit gegaan dat een sekse-veranderende operatie is toegestaan, als dit veel stress en problemen verhelpt.
  • Zowel in Egypte als Iran zijn operaties om van geslacht te veranderen, toegestaan. Er is in beide landen een Fatwa uitgesproken (een gezaghebbende uitspraak) waarin wordt gezegd dat de operaties zijn toegestaan. Vooral in Iran vinden veel operaties plaats.
  • Vaak vindt men het dan essentieel dat je na de operatie een heteroseksueel leven leidt. Maar er zijn ook moslims die een homo- of lesbische relatie als transgender wel goedkeuren.
 • In de hadith wordt gesproken over Mukhannathun. Dit zijn mensen die zich kleden als vrouw en zich gedragen als vrouw maar het lichaam hebben van een man. Het verhaal wordt zo geïnterpreteerd dat de Profeet een Mukhannath verbant naar een gebied vlakbij de medina maar voorkomt dat de Mukhannathwordt vermoord.

Deze voorbeelden van opvattingen komen uit diverse boeken en uit de praktijk van hulpverleners. De makers van deze site zijn geen religiedeskundigen maar omschrijven wat ze zien en horen. Er zijn uiteraard ook andere opvattingen mogelijk dan die hierboven beschreven staan.

ÜçüncüSınıfKadın’ (Derde Klas Vrouw) van AnılAlacaoğlu. Is een boek over een transvrouw in Turkije en haar ervaringen. Het gaat o.a. over liefde, seksualiteit en over discriminatie.
Nederlandse imam én homo in gesprek over lesbisch-, homo-, bi- of transgender-zijn
Dr. Imam Hashim Jansen mag zich de vijfde openlijke homoseksuele imam ter wereld noemen. Hij zet zich actief in voor de kwetsbare groep moslims om eenheid te vinden in hun relatie met God. Bekijk een kort interview met imam Jansen hier:
https://www.youtube.com/watch?v=_RJmc20j2TA
Bekijk een documentaire over imam Jansen hier:
http://www.npo.nl/vals-plat/19-04-2014/NPS_1244339

Imam Jansen gaat samen met moslims in gesprek over homo-, lesbisch-, bi- en transgender-zijn en moslim-zijn op haardvuuravonden.nl. Check alles over haardvaaravonden en hoe jij er bij kan zijn: http://www.haardvuuravond.nl/

Hoe kan ik ermee omgaan?

 • Wordt er bij jou in de gemeenschap negatief gedacht over transgender? Houd voor ogen dat dit niet de enige visie is vanuit de islam maar dat er ook andere zijn! Lees hier eventueel meer over:
  • Artikel over transseksualiteit en islam
  • Artikel over transgender zijn in Iran
 • Vraag hulp als je er niet alleen uitkomt. Zeker wanneer je problemen hebt in je familie.

 

 

Bang dat je wordt terug gestuurd naar het land van je ouders?
Of bang dat je moet trouwen?

Kijk dan op YourRight2Choose en lees wat je kan doen om dit te voorkomen!

 

 • Er is niet één visie van moslims op transgender zijn maar heel veel verschillende visies.
 • Zoek steun of herkenning bij andere moslimjongeren met transgender gevoelens.
 • Uiteindelijk kan jij alleen zelf bepalen hoe jij je zelf voelt en met je gevoelens en met je geloof wilt omgaan. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Anderen kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kun je hierbij steun en advies van anderen vragen.