Jodendom

Iedereenisanders.nl - JodendomAls je er achter komt dat je transgendergevoelens hebt terwijl je joods bent, kan dat schrikken zijn. Ben ik nog wel ‘een goede joodse gelovige’? Word ik ooit geaccepteerd door andere joden als ik uitkom voor mijn transgendergevoelens? En kun je in transitie gaan als je joods bent? Deze vragen kunnen je onzeker maken. Lees daarom hier  alles over het jodendom en transgender-zijn.

Hoe denken joden over transgender zijn?

Er zijn zo’n 30 miljoen mensen die het jodendom aanhangen op de wereld. Je hebt diverse geloofsstromingen binnen het jodendom. Je hebt ultraorthodoxe joden maar ook bijvoorbeeld liberale en humanistische joden.

Binnen deze stromingen zijn er verschillende opvattingen over transgender zijn. De ene joodse gelovige vindt het goed als iemand een operatie ondergaat om van geslacht te veranderen. Terwijl de andere het niet oké vindt. Per stroming, gemeenschap en per persoon verschillen de meningen over transgender zijn.

Er is dus niet één dezelfde visie vanuit alle joodse gelovigen over transgender-zijn maar er zijn verschillende visies.

Hoe komt het dat joden verschillend denken over transgender zijn?

 • Dit heeft te maken met hoe joden de Torah en de Talmoed interpreteren. Ze lezen de teksten en denken na over wat er wordt bedoeld. Dit geldt voor allerlei thema’s. Zo wordt er door joden bijvoorbeeld verschillend gedacht over de rol van vrouwen, over kleding die je mag dragen en over Israël.
 • Het heeft te maken met de cultuur binnen de gemeenschap: in sommige zeer gelovige joodse kringen is transgender-zijn heel goed geaccepteerd en in andere kringen niet. Dit heeft veel te maken met de cultuur van het land, de streek etc.
 • Het heeft te maken met de persoon zelf. Als een cisgender-persoon weinig transgender personen kent, is het vaak wat moeilijker om zich in te leven. Als je met elkaar praat en gevoelens deelt, is het makkelijker om elkaar te begrijpen.

Voorbeelden van opvattingen van joodse gelovigen over transgender zijn

 • In orthodox gereformeerde joodse gemeenschappen wordt het meestal niet goedgekeurd als je als meisje ‘mannenkleding’ draagt of als jongen ‘vrouwenkleding’. Hierdoor kan het ook gebeuren dat transmeisjes en transjongens niet de kleding kunnen dragen die bij hen past.
 • Sommige joodse gelovigen gaan ervanuit dat je niet ‘in de natuur mag ingrijpen’. Je laten opereren om van geslacht te veranderen mag volgens deze christenen niet. Ze vinden dat het geslacht bij de geboorte bepalend is voor de persoonlijke status gedurende het leven.
 • Een deel van de joodse gelovigen vindt dat een persoon met transgender gevoelens wel geopereerd mag worden als het lijden anders te groot is.
 • Er is minder bekend over hoe joodse gelovigen denken over de positie tussen man en vrouw in. Het lijkt erop dat er vaak van wordt uitgegaan dat je óf man óf vrouw bent.

Deze voorbeelden van opvattingen komen uit diverse boeken en uit de praktijk van hulpverleners De makers van deze site zijn geen religiedeskundigen maar omschrijven wat ze zien en horen. Er zijn uiteraard ook andere opvattingen mogelijk dan die hierboven beschreven staan.

Reuben Zellman is rabijn. En hij is transman. Hij zegt dat de Torah er ons aan herinnert dat joodse gelovigen, mensen die anders of vreemden zijn, moeten verwelkomen. Het joodse volk was immers ook ooit ‘anders’ in Egypte. Volgens hem weet juist het joodse volk hoe het is om buitengesloten geworden. Buitensluiten van transgenders of anderen past dan ook niet bij het joodse geloof.
De bekendste joodse transgender persoon is waarschijnlijk Dana International. Zij veroverde de harten van Europa in 1998 met het nummer ‘Diva’ op het Euro Songfestival.

Hoe kan ik ermee omgaan?

 • Praat met andere jongeren die transgender en joods zijn. Dat kan bij TransVisie Zorg, de patiëntenorganisatie Transvisie: religie is hier een van de thema’s die aan bod komt.
 • Wordt er bij jou in de gemeenschap negatief gedacht over transgenders? Houd voor ogen dat dit niet de enige visie is vanuit het jodendom maar dat er ook anderen zijn! Lees hier eventueel meer over:
 • Vraag hulp als je er niet alleen uitkomt. Zeker wanneer je problemen hebt in je familie. Lees daar hier meerover.
Bang dat je van je ouders moet trouwen? Kijk dan op YourRight2Choose en lees wat je kan doen om dit te voorkomen!

 

 • Er is niet één visie van joodse gelovigen op transgender zijn maar er zijn heel veel verschillende visies.
 • Vraag steun aan andere joodse jongeren met transgender gevoelens.
 • Uiteindelijk kan jij alleen zelf bepalen hoe jij je zelf voelt en met je gevoelens en met je geloof wilt omgaan. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Anderen kunnen die keuze niet voor jou maken. Wel kun je hierbij steun en advies van anderen vragen.