Waar of niet waar? Check de facts over hulp zoeken

Er zijn veel fabeltjes over hulpverlening. Wil jij de feiten weten? Check ze hier.

Een hulpverlener zal je aanmoedigen om van geslacht te veranderen (waar / niet waar)

Niet waar

Niet voor iedereen met transgendergevoelens is van geslacht veranderen wenselijk. Misschien wil je dat helemaal niet. Of weet je dat nog niet. Dat is aan jou om te bepalen. De meeste hulpverleners zullen met jou onderzoeken wat jij zelf wil en wat jouw mogelijkheden zijn. Er wordt je niks opgelegd door een hulpverlener. Als je het gevoel hebt dat je hulpverlener toch teveel stuurt, vraag dan om een andere hulpverlener.

Hulpverleners weten niet allemaal iets over transgendergevoelens (waar / niet waar)

Waar

In de opleidingen voor hulpverleners is nog weinig informatie opgenomen over transgendergevoelens. Toch zijn er wel hulpverleners die hier iets vanaf weten. Je kunt dit navragen bij de instelling waar je hulp zoekt. En ook kun je een hulpverlener die nog weinig van het thema weet, gewoon vertellen hoe het voor jou voelt. Als de hulpverlener nog vragen heeft, kan deze contact opnemen met Transvisie. Ook jij zelf kan contact opnemen met Transvisie.

Als je hulp zoekt, kan je vragen om een hulpverlener die iets weet van transgendergevoelens (waar / niet waar)

Waar

Als je aanklopt bij een instelling met meer dan één hulpverlener, kun je in aangeven wat je wensen zijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je bijvoorbeeld liever met een vrouw of liever met een man praat. Met iemand van jouw religie of cultuur of juist niet. En met iemand die iets af weet van transgendergevoelens. Het kan soms zijn dat er geen hulpverlener is die bij je past, maar je kunt het wel altijd vragen!

Er is een speciale hulpverleningsinstelling voor mensen met transgendergevoelens (waar / niet waar)

Waar

Dat klopt. Je kunt terecht bij Transvisie. Lees hier meer daarover.

Als je twijfels hebt over je genderidentiteit en hierover wilt praten, kun je het beste terecht bij het VU genderteam (waar / niet waar)

Niet waar

Het VU genderteam gaat over medische behandelingen. Het VU genderteam is er hoofdzakelijk voor transseksuelen:  jongeren en volwassenen die mogelijk volledig hun lichaam willen aanpassen met hormonen en operaties. Maar om te praten over je twijfels en voor al je vragen over je identiteit kun je het beste terecht bij Transvisie: zij bieden psychosociale hulpverlening. Je kunt daar ook praten met andere jongeren die net als jij twijfelen.

Hulpverleners mogen je zomaar opsluiten als ze denken dat je gek bent (waar / niet waar)

Niet waar

Vroeger gebeurde dit wel eens, maar tegenwoordig nauwelijks meer. In de wet is geregeld dat niemand gedwongen mag worden opgenomen, tenzij iemand een groot gevaar is voor zichzelf of voor de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een ander dreigt te vermoorden. Dan kan iemand tegen zijn of haar zin worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook een misdadiger die veroordeeld wordt voor een ernstig misdrijf, zoals moord of verkrachting, kan gedwongen worden tot een psychiatrische behandeling.

Als je in levensgevaar bent, schakelt een hulpverlener de politie in (waar / niet waar)

Waar

De meeste hulpverleners zullen de politie inschakelen wanneer ze vermoeden dat jouw leven gevaar loopt. De politie weet namelijk het beste hoe ze jouw veiligheid kunnen garanderen. De politie bedenkt dan samen met jou hoe ze jou in veiligheid kunnen brengen.

Als je uit een andere cultuur komt, begrijpen Nederlandse hulpverleners niks van jouw cultuur (waar / niet waar)

Niet waar

Alle hulpverleners leren tijdens hun opleiding over verschillende culturen en hoe om te gaan met cultuurverschillen. Zo weten de meeste Hollandse hulpverleners dat het erg belangrijk is binnen veel kringen om de goede naam van de familie (eer) te behouden. Toch kan het zijn dat de hulpverlener met wie jij praat nog niet helemaal thuis is in jouw cultuur en hoe het bij jouw thuis gaat. In iedere familie is het immers weer anders. Vertel daarom aan de hulpverlener wat bij jou thuis normaal is en wat niet. Ben je niet tevreden over de hulpverlener? Vraag dan of je mag wisselen en of een andere hulpverlener je kan helpen.

Als je naar een hulpverlener gaat, word je uit huis geplaatst (waar / niet waar)

Niet waar

Als je bij Jeugdzorg Nederland aanklopt, wordt er gekeken wat de beste hulp is voor jou en je familie. Het kan zijn dat het beter is dat je tijdelijk ergens anders gaat wonen. Maar meestal wordt er naar een andere oplossing gezocht.

Als je naar een hulpverlener gaat en je bent onder de 18 jaar, dan worden altijd je ouders ingelicht (waar / niet waar)

Niet waar

Vanaf 16 jaar ben jij degene die beslist over welke hulp jij zoekt. Je ouders worden niet ingelicht. Tussen de 12 en 16 jaar beslissen hulpverleners samen met jou of het verstandig is om je ouders in te schakelen. Lees hier meer over geheimhoudingsplicht.

Bij Jeugdzorg Nederland is het gebruikelijk om je ouders te informeren (waar / niet waar)

Waar

Normaal gesproken worden ouders altijd betrokken bij de hulpverlening van Jeugdzorg Nederland. Maar stel dat je in gevaar komt als je ouders worden geïnformeerd? In dat geval zullen je ouders waarschijnlijk niet alle informatie krijgen. Vertel het daarom altijd aan de hulpverlener van Jeugdzorg Nederland als jij denkt dat jij thuis gevaar loopt wanneer je ouders weten dat je hulp zoekt.

Als je een hulpverlener eerlijk je verhaal vertelt, loop je de kans dat hij/zij over je gaat roddelen (waar / niet waar)

Niet waar

Hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat ze niet zomaar iets mogen doorvertellen. Hulpverleners hebben tijdens hun opleiding geleerd hoe ze om moeten gaan met geheimen. Ze hebben geleerd om niet zomaar over hun werk te praten en geen namen te noemen van cliënten. Lees hier meer over geheimhoudingsplicht.