Hulp: welke stap zet ik eerst?

Dit hangt af van je leeftijd én van je vraag. In het algemeen kunnen we het volgende adviseren:

Ben je jongeren dan 18 jaar?

 1. Kijk of je hulp op school kan vinden. Je kan ook terecht bij JIP , CJG, bij de huisarts of bij Bureau Jeugdzorg.
  • Wil je praten met iemand die gespecialiseerd is in homo, lesbisch en bi?
   • In sommige regio’s is er dan speciale hulp beschikbaar. In Rotterdam is er Rotterdam V, in Den Haag is er COC Haaglanden, In Nijmegen is er Veilige Haven Oost en in Amsterdam is er Veilige Haven.
  • Als je te maken hebt met geweld in huis of bang bent voor je familie kun je ook terecht bij de politie, of vanaf 16 jaar, bij hetSteunpunt Huiselijk Geweld.
  • Als het nodig is, word je verwezen naar gespecialiseerde zorg zoals de Jeugd GGZ, Indigo, vrijgevestigde hulpverlener of een andere instelling.
 2. Durf je niet de eerste stap te zetten? Zoek dan eerst online contact met de instelling waar je hulp wilt vragen. Of maak gebruik van de verschillende online hulpwebsites of telefoonnummers zoals de Kindertelefoon. Klik hier voor de mogelijkheden.
  • Wil je praten met iemand die gespecialiseerd is in homo, lesbisch en bi? Je kunt dan bellen of e-mailen met Gay andLesbian Switchboard.

Ben je 18 jaar of ouder?

 1. Kijk of je hulp op school kan vinden. Je kan ook terecht bij de huisarts, het maatschappelijk werk of zoek hulp op school / opleiding.
  1. Wil je een hulpverlener die gespecialiseerd is in homo, lesbisch en bi? In sommige regio’s is er dan speciale hulp beschikbaar. In Rotterdam is er Rotterdam V, in Den Haag is er COC Haaglanden, In Nijmegen is er Veilige Haven Oost en in Amsterdam is er Veilige Haven.
  2. Als je te maken hebt met geweld in huis of bang bent voor je familie kun je ook terecht bij de politie of bij het Steunpunt Huiselijk Geweld.
  3. Als dat nodig is word je eventueel verwezen naar de GGZ, Indigo,vrijgevestigde hulpverlener of een andere instelling.
 2. Durf je niet de eerste stap te zetten? Zoek dan eerst online contact met de instelling waar je hulp wilt vragen. Of maak gebruik van de verschillende online hulpwebsites of telefoonnummers. Klik hier voor de mogelijkheden.
  1. Wil je praten met iemand die gespecialiseerd is in homo, lesbisch en bi? Je kunt dan bellen of e-mailen met Gay andLesbian Switchboard.