Waar kan ik hulp vinden?

Als je er ergens mee zit lucht het vaak op om er over te praten. Dat kun je doen bij iemand die je kent: bijvoorbeeld een familielid of vriend(in). Maar je kunt ook praten met iemand die je wat minder goed kent: bijvoorbeeld een hulpverlener of een huisarts. Ook kun je hulp vragen (anoniem!) via internet. 

Hieronder vind je namen, telefoonnummers en (internet-)adressen per thema.

Hulp online en via telefoon

Transgender, homo, lesbisch, bi

Als je vragen hebt over transgender-zijn…

 • www.switchboard.nl
  De vrijwilligers van Switchboard beantwoorden vragen, bieden een luisterend oor en informeren over ohomoseksualiteit, biseksualiteit en transgender zijn. Je kunt van maandag tot vrijdag van 12.00 uur tot 18.00 uur bellen naar 020 – 623 6565 en je kunt je vragen ook mailen naar helpdesk@switchboard.nl. Ook is er allerlei informatie op de site te vinden over LHBT.

Seksualiteit algemeen

Als je vragen hebt over seksualiteit…

 • www.sense.info
  Sense.info is dé betrouwbare site over seks. Hier vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Je kunt er ook een vraag stellen via mail, telefoon of bij een bureau bij jou in de buurt.

Als je een negatieve seksuele ervaring hebt meegemaakt…

 • www.interapy.nl/behandelingen/seksueel-geweld/index.html
  Als je een seksuele handeling hebt moeten uitvoeren, hebt meegemaakt of gezien zonder dat je dat wilt, en je bent ouder dan 14 jaar, dan is het mogelijk om via Interapy online psychologische hulp te krijgen. Ook kan je op deze website een zelftest doen om de ernst van je klachten in te schatten.
 • www.seksueelgeweld.info
  Op deze website vind je verschillende feiten en cijfers. Maar je kunt praten, chatten of mailen met een hulpverlener van Korrelatie en organisaties in jouw buurt zoeken die specifieke hulp bieden na seksueel geweld.

Je voelt je niet fijn

Als jij je depri voelt…

 • www.pratenonline.nl
  PratenOnline.nl is een website voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die somber, angstig of onzeker zijn. Op deze website kun je een test doen. Als daaruit blijkt dat jij waarschijnlijk angstig of gespannen, zwaar down of depressief bent, dan kun je een afspraak maken om te chatten met een professional. Op de website staat verder uitgelegd hoe het in zijn werk gaat.
 • www.gripopjedip.nl
  Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje in een dip? Dan kun je via deze website een online cursus volgen. Op de website staat verder uitgelegd hoe het in zijn werk gaat.
 • www.zwaarweer.nl
  Wanneer je wel eens last heb van een dipje of je afvraagt of er meer met je aan de hand is dan een flinke dip, kan je op deze website een test doen. Ook kan je mailen naar dipje@korrelatie.nl of een chat starten met één van de medewerkers.

Als je jezelf wel eens verwondt of beschadigt...

 • www.zelfbeschadiging.nl
  Op deze site vind je info over zelfbeschadiging. Ook is er de mogelijkheid om te praten met lotgenoten via het forum of contact met elkaar te hebben via de telefoon, post of e-mail. Je kunt ook gesprekken aanvragen met een medewerker. Het telefoonnummer is op woensdag van 11.00 uur tot 16.00 uur bereikbaar.
 • www.zelfbeschadigingondercontrole.nl
  Ben je 18 jaar of ouder? Je kunt je hier aanmelden voor een online behandeling om zelfbeschadiging weer onder controle te krijgen. Ook vind je op deze site ervaringsverhalen en informatie over zelfbeschadiging.
 • www.zelfbeschadiging.info
  Op deze website vind je heel veel informatie op basis van ervaringsdeskundigheid en bestaande kennis over zelfbeschadiging. Bijvoorbeeld over wanneer je naar een arts moet gaan, waar je op moet letten, wat voor behandelingsvormen er zijn en nog veel meer.

Als je denkt aan niet meer willen leven…
www.113online.nl
Denk je wel eens dat je niet meer wil leven? Bij 113Online kun je jouw verhaal kwijt. Je kunt bellen of chatten met medewerkers. Ook kun je er therapie aanvragen en er is een forum. Bekijk op de website de mogelijkheden.

Als je problemen hebt met eten...

 • www.proud2bme.nl
  Op deze website vind je informatie over eetproblemen, eetstoornissen en alles er omheen. Daarnaast is het een ontmoetingsplek met een gesloten chat en forum. Ook kan je advies vragen via een vragenformulier waarop je binnen vijf werkdagen een reactie krijgt van een ervaringsdeskundige.
 • www.sabn.nl
  Op deze website vind je kenmerken, lichamelijke en sociale gevolgen, mogelijke oorzaken en verschillende behandelingsvormen van eetstoornissen. Ook kan je berichten plaatsen op prikborden en heeft het SABN een e-mailteam waar vrijwilligers die zelf een eetstoornis hebben gehad vragen beantwoorden.

Problemen met ouders of familie

Als je te maken hebt met geweld in huis, of hier bang voor bent…

 • www.vooreenveiligthuis.nl
  Op deze site vindt je allerlei informatie over geweld in de privésfeer (familie, partner etc.). Ook kun je lezen wat je kunt doen en hoe je het best in actie kunt komen. Je kan (anoniem) ook telefonisch een vraag stellen aan een medewerker als je eerst eens wilt horen hoe een ander erover denkt: 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
 • www.kindermishandeling.nl
  Op deze website kan je per leeftijdscategorie vinden wat je kunt doen wanneer je mishandeld wordt. Wanneer jijzelf of iemand uit je omgeving mishandeld wordt kan je ook bellen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in jouw regio, via het telefoonnummer 0900-1231230.

Als je vragen hebt over eer en familie…

 • www.hallokezban.nl
  Op de website Hallo Kezban vind je informatie en praktische tips over wat je kan doen als je te maken krijgt met familie-eer. Daarnaast vind je er verhalen: wat hebben anderen meegemaakt en hoe hebben zij het opgelost? Je kunt je eigen verhaal kwijt op het forum en vragen stellen aan de vrijwilligers. Hallo Kezban kan adviezen geven, maar geen hulp. Ze verwijzen wel naar anderen die je kunnen helpen.

Pesten

Als je gepest wordt…

 • www.pestweb.nl
  Op deze website kunnen ze je helpen via mail, chat of in een telefoongesprek bij al je vragen over pesten. Ze luisteren naar je verhaal en geven je advies en tips als je daar behoefte aan hebt. De chat is doordeweeks geopend tussen 15:00 uur en 17:00 uur en je kunt bellen tussen 13:00 uur – 15:00 uur. Tussen 08:30 en 17:00 uur kan je e-mailen en kijk je samen met iemand van Pestweb maximaal een maand lang hoe je het pesten het beste aan kunt pakken.

Overige

Als je vragen hebt over rechten en wetten…

 • www.kinderrechtswinkel.nl
  Kinderen en jongeren kunnen hier terecht met allerlei juridische vragen over wetten en regels, bijvoorbeeld over rechtszaken en de gevangenis. Ze kunnen je uitleggen welke wetten en regels er zijn, samen met jou een brief schrijven om je probleem aan instanties uit te leggen of je probleem voor te leggen aan de rechter. Je kunt tijdens het spreekuur langskomen of bellen en buiten het spreekuur je vraag stellen op het antwoordapparaat of een brief of e-mail sturen.

Als je ergens anders over wilt praten, chatten of mailen…

 • http://www.e-hulp.nl/cases/hulpmix
  Op Hulpmix is allerlei informatie te vinden. Ook kun je met hulpverleners chatgesprekken voeren en kan je vragen stellen via e-mail en op het forum. Dit kan allemaal anoniem.
 • www.kindertelefoon.nl
  Op deze site vind je allerlei tips en informatie over verschillende problemen. Je kunt elke dag bellen met de Kindertelefoon tussen 14.00 en 20.00 uur. Je kunt ook chatten met een hulpverlener via Windows Live Messenger (MSN) door chatbot@kindertelefoon.nl toe aan je buddylist. En ze hebben een forum waarop jongeren elkaar helpen.
 • www.sensoor.nl
  Op deze site kan je chatten met vrijwilligers die naar jouw verhaal luisteren: dag en nacht kun je hier terecht. Ook kun je een e-mail sturen naar: hulp@sensoor.nl waarop je binnen 24 uur antwoord krijgt.

 

Hulp: face-to-face praten over transgendergevoelens

Transvisie

Transvisie komt voor in twee verschillende organisaties:

 • Transvisie Zorg. De hulpverleningsorganisatie bij genderidentiteitsvragen.
 • Patiëntenorganisatie Stichting Transvisie (P.O.S.T.). Hier ligt het hoofdaccent op belangenbehartiging, lotgenotencontact en informatie en voorlichting. Webadres: www.transvisie.nl. Ook hier vind je veel informatie, ook voor ouders van genderdysfore kinderen en jongeren. 

Transvisie Zorg

 • Wat is het?
  Transvisie Zorg biedt psychosociale hulpverlening aan iedereen die te maken krijgt met genderidentiteitsvragen, genderdysforie of transseksualiteit. Het team van Transvisie Zorg bestaat uit maatschappelijk werkers, psychologen en seksuologen. Transvisie Zorg biedt hulp aan:
  • volwassen transseksuelen en transgenders
  • genderdysfore kinderen en jongeren
  • mensen met vragen over hun genderidentiteit
  • naasten: partners, ouders, kinderen, vrienden
  • professionals in onderwijs en hulpverlening
 • Wat kan Transvisie Zorg voor mij doen?
  • Transvisie Zorg biedt genderdysfore kinderen, jongeren en hun omgeving individuele psychosociale hulpverlening. Het gaat om kortdurende hulp aan kinderen en gezinnen die extra ondersteuning kunnen gebruiken.
  • Om genderdysfore jongeren in hun proces te ondersteunen, organiseert Transvisie Zorg jongerengroepen. In deze groepen leren zij andere genderdysfore jongeren kennen. Zij kunnen hun gevoelens uiten, ervaringen uitwisselen en elkaar praktische tips geven, bijvoorbeeld over coming-out, puberteit en omgaan met pesten. De groepen worden begeleid door professionals en ervaringsdeskundige vrijwilligers. Er zijn groepen voor jongeren vanaf 12 jaar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
  • Transvisie Zorg organiseert een aantal maal per jaar voor alle jongeren een meerdaags jongerenkamp. Op kamp is het contact intensiever en kunnen onderwerpen verder uitgediept worden. Ook doet het kamp een beroep op de creativiteit en verantwoordelijkheid van de jongeren. De groepen worden begeleid door professionals en ervaringsdeskundige vrijwilligers. Voor deelname wordt een eigen bijdrage gevraagd.
 • Hoe kom ik in contact met Transvisie?

Patiëntenorganisatie Stichting Transvisie (P.O.S.T.)

 • Wat is het?
  Dit is de organisatie die de belangen van transseksuelen, transgenders en hun naasten behartigt. Dat doen ze vooral door gelegenheid en ruimte te bieden aan mensen die in hun leven te maken hebben met genderdysforie: transseksuelen en transgenders en hun naasten. Via zelfhulpgroepen komen mensen met elkaar in contact. Ze geven daarnaast ook informatie en voorlichting over transseksualiteit.
 • Wat kan patiëntenorganisatie Stichting Transvisie voor mij doen?
  Bij Transvisie worden lotgenotencontact georganiseerd. Dat betekent: jongeren ontmoeten die vergelijkbare gevoelens en dingen meemaken als jij. Weten dat je niet de enige bent en het delen van gevoelens, ervaringen en kennis is van groot belang. Dit geldt niet alleen voor transseksuelen, transgenders en zoekers, maar ook voor hun partners, ouders, kinderen, familie en andere naasten.
  De werkgroepen van Transvisie bieden de gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten. Veiligheid, bevordering van acceptatie en zelfontplooiing staan hierbij centraal.
 • Hoe kom ik in contact met patiëntenorganisatie Stichting Transvisie?
  De organisatie kan benaderd worden via e-mail: info@transvisie.nl
  • Voor transgenderkinderen en hun ouders kun je Berdache bellen op het nummer 06-53779385.

Veilige Haven Amsterdam

 • Wat is het?
  Veilige Haven biedt ondersteuning aan jongeren, mannen en vrouwen uit multicultureel Amsterdam en omstreken die een plek zoeken waar ze terecht kunnen met hun homo-, lesbische, biseksuele of transgendergevoelens.
 • Wat kan Veilige Haven voor mij doen?
  Veilige Haven biedt hulp, begeleiding en advies en biedt de mogelijkheid tot lotgenoten contact.
  Je kan iedere dinsdag tussen 15:00 uur en 17:30 uur zonder afspraak terecht bij het steunpunt Veilige Haven van Schorer. Kun je niet naar ons steunpunt komen of wil je liever een aparte afspraak? Dat kan! Je kunt bellen met één van de medewerkers: 020 - 573 9401. Veilige Haven organiseert OOK Wereldcafés: avonden waarop je gezellig met elkaar kunt eten.
 • Hoe kom ik in contact met Veilige Haven?
  Je kunt binnenlopen iedere dinsdag tussen 15:00 uur en 17:30 uur zonder afspraak: Sarphatistraat 35 in Amsterdam (halte Weesperplein). Je kunt bellen naar 020 - 557 33 29.
  Of e-mail naar info@veilige-haven.nl. Of kijk voor meer info op de website www.veiligehavenamsterdam.nl.

Veilige Haven Oost

 • Wat is het?
  Hulp, opvang en begrip voor jongeren uit Oost Nederland met een andere culturele achtergrond en transgender-, homo-, lesbische en biseksuele gevoelens.
 • Wat kan Veilige Haven voor mij doen?
  Veilige Haven Oost biedt een luisterend oor, informatie, advies, en hulp. Deze is anoniem, gratis, en vertrouwelijk. Veilige Haven kan je ondersteunen via de telefoon of via e-mail. Na anoniem contact kun je ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek, als je dat wilt.
 • Hoe kom ik in contact met Veilige Haven?
  Elke maandag- en vrijdagavond van 20:00 uur tot 21:30 uur kun je bellen op telefoonnummer: 06 34 000 277. Of neem contact op via de website: http://veiligehavenoost.nl/contact/ik-wil-mailen.html

 

Hulp algemeen

Hier kun je zelf aankloppen  

Huisarts

 • Wat is het?
  De huisarts is de eerste aanspreekpersoon voor vragen over gezondheid. Je kan bij hem of haar terecht met allerlei uiteenlopende vragen: van hoofdpijn tot stress in je thuissituatie.
 • Wat kan een huisarts voor mij doen?
  Als je vragen hebt over je transgendergevoelens of medische zaken die daarmee te maken hebben, kun je altijd terecht bij de huisarts. Een huisarts gaat samen met jou op zoek naar een oplossing voor jouw probleem.  Soms schrijft een huisarts medicijnen voor. Ook kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar andere organisatie, zoals VU genderteam, het maatschappelijk werk, Steunpunt Huiselijk Geweld, Bureau Jeugdzorg of GGZ.
  Vanaf 16 jaar beslis jij zelf over deze oplossing (behandeling) die jij aangaat, maar ook al ben je tussen de 12 en 16 jaar, de huisarts probeert samen met jou een oplossing te zoeken en je hoeft niet bang te zijn dat er veel dingen buiten je eigen controle gebeuren. De huisarts heeft namelijk geheimhoudingsplicht.
 • Waar vind ik een huisarts?
  Als je nog thuis woont, heb je meestal dezelfde huisarts als je ouders. Hier kun je terecht. Sluit de visie van je huisarts minder aan bij jou of wil je niet dat je ouders het te weten komen? Dan kun je hulp op een andere plek vragen, bijvoorbeeld op school of via internet.
 • Waar vind ik meer informatie over de huisarts?
  Kijk op: http://www.jipsite.nl/gezondheid/huisarts

Hulp op school

 • Wat is het?
  Op de meeste scholen zijn er personen die jou kunnen helpen als je problemen hebt.
  Het gaat om:
  • Middelbare school:
   • Vertrouwenspersonen
   • Leerlingbegeleiders
   • Schoolmaatschappelijke werkers (niet op alle scholen)
  • ROC:
   • Vertrouwenspersonen
   • Schoolmaatschappelijke werkers (niet op alle scholen)
  • HBO:
   • Studentenpsycholoog, studieadviseur, mentor of decaan
   • Studentenpsycholoog
  • Universiteit:
   • Studentenpsycholoog, studieadviseur, mentor of decaan
 • Wat kunnen ze op school voor mij doen?
  Aan een van deze personen kun je vragen of ze meedenken over jouw situatie. Je kunt bijvoorbeeld terecht als jij je afvraagt of je transgender bent. Of als je twijfelt aan wie je dit wel en niet kan vertellen. Of hoe je omgaat met je klasgenoten die niet veel afweten van transgender zijn. Samen kun je alles op een rijtje zetten. Als je dat wilt kunnen zij je ook in contact brengen met het maatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg of een andere hulpverlener. Ook kunnen ze je verwijzen naar de politie als dat nodig is. Net als huisartsen mogen vertrouwenspersonen, leerlingbegeleiders, schoolmaatschappelijke werkers, decanen en studentenpsychologen niets vertellen door zonder jouw uitdrukkelijke toestemming: ze hebben geheimhoudingsplicht.
 • Waar kan ik deze hulp op school vinden?
  Meestal staat deze informatie op een internetpagina (of intranet) van je school of in een informatiefolder van je school. Ook kan een mentor of docent je hier bij helpen.

Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

 • Wat is het?
  Advies voor ouders en voor jongeren. Het is een inlooppunt of een centrum bij jouw in de buurt. Het kan ook zijn dat er meerdere centra zijn.
 • Wat kan een CJG voor mij doen?
  Je kunt hier altijd even advies vragen. Bijvoorbeeld over hoe je het gesprek aangaat met je ouders over transgender-zijn. Soms kan je het advies ook online vragen. Vaak kun je gewoon even binnen lopen. Ook kunnen ze je doorverwijzen naar andere instellingen.
 • Hoe vind ik een CJG?
  Bijna in iedere dorp of stad is een of meerdere CJG’s te vinden. Je kan hier zonder verwijsbriefje naar toe en het advies is gratis. Je kunt het adres vinden door te googlen: tik je woonplaats en ‘centrum jeugd en gezin’ in en je vindt al gauw het telefoonnummer en adres.
  Je kunt het telefoonnummer en adres van het CJG daarnaast ook meestal vinden in de gemeentegids en meestal ook op de website van de gemeente. De huisarts kan je ook helpen aan het adres en telefoonnummer van het CJG. Zit je op school? Op veel scholen is er schoolmaatschappelijk werk. Deze is vaak verbonden met het CJG.

Jeugdzorg Nederland

 • Wat is het?
  Hulp voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar) noemen we jeugdzorg. Soms blijkt dat ook de ouders hulp nodig hebben. Er zijn heel veel verschillende vormen van jeugdzorg. Jeugdzorg Nederland geeft toegang tot alle jeugdzorg in Nederland.
 • Wat kan Jeugdzorg Nederland voor mij doen?
  Bij Jeugdzorg Nederland kunnen jongeren en hun ouders terecht met allerlei soorten vragen of problemen. Ook met vragen of problemen over je genderidentiteit  kun je hier terecht. Wanneer je daar aanklopt, gaat een hulpverlener met jou in gesprek. Waarschijnlijk wordt er ook gesproken met je ouders. Als je dat niet wil omdat je denkt dat je gevaar loopt thuis (bijvoorbeeld om je inschat dat je ouders je geweld zullen aandoen als ze weten dat je bij Jeugdzorg Nederland bent geweest) is het belangrijk om dit in het gesprek te zeggen. Op basis van deze gesprekken wordt bekeken welke hulp het beste bij jou (en eventueel bij je ouders) past.
 • Hoe vind ik Jeugdzorg Nederland?
  In iedere regio is er een Jeugdzorg Nederland.
  Je vindt deze via http://www.jeugdzorgnederland.nl
 • Waar vind ik meer informatie over Jeugdzorg Nederland?
  Kijk op: http://www.jeugdzorgnederland.nl/wat-is-jeugdzorg-nederland/

Maatschappelijk werk

 • Wat is het?
  Je kunt met allerlei problemen terecht bij het maatschappelijk werk: problemen op school, met je familie, geld kwesties, seksualiteit, relatieproblemen en nog veel meer. Het maatschappelijk werk heeft een geheimhoudingsplicht, net als de hierboven genoemde vertrouwenspersonen en huisartsen.
 • Wat kan het maatschappelijk werk voor mij doen?
  Het maatschappelijk werk helpt je om de dingen op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over je seksuele voorkeur (o.a. hetero, homo, lesbisch of bi zijn) of je genderidentiteit. Ze luisteren naar je en gaan dan samen met jou bedenken hoe je het beste de problemen kunt aanpakken. Als het nodig is, verwijzen ze je door naar een andere deskundige, bijvoorbeeld een psycholoog van (Jeugd) GGZ.
 • Waar vind ik het maatschappelijk werk?
  Bijna in ieder dorp of stad is er maatschappelijk werk te vinden. Je kan hier zonder verwijsbriefje naar toe en de hulpverlening is gratis. Je kunt het adres vinden door te googlen: tik je woonplaats en ‘maatschappelijk werk’ in en je vindt al gauw het telefoonnummer en adres.
  Je kunt het telefoonnummer en adres van het maatschappelijk werk daarnaast vaak ook vinden in de gemeentegids en meestal ook op de website van de gemeente. De huisarts kan je ook helpen aan het adres en telefoonnummer van het maatschappelijk werk. Zit je nog op school? Op veel scholen is er schoolmaatschappelijk werk. Een docent kan je hiernaar verwijzen.
 • Waar vind ik meer informatie over het maatschappelijk werk?
  Kijk op: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/30822-maatschappelijk-werk-wat-kunnen-ze-voor-mij-betekenen.html

Politie

 • Wat is het?
  De politie vervult allerlei taken. De politie verleent onder andere noodhulp, houdt toezicht op straat (openbare ruimte), zorgt voor handhaving openbare orde en spoort strafbare feiten op. De politie biedt bescherming, hulp en advies. Je kunt bij de politie aangifte doen van geweld (uitschelden, chanteren, slaan, schoppen etc.) of bedreiging. Eventueel houden ze de daders aan. Je kunt geweld ook alleen melden. Ook kun je de politie raadplegen over wat je het beste kunt doen.
 • Wat kan de politie voor mij doen?
  Je kunt terecht bij de politie als je te maken krijgt met geweld of agressie vanwege je homo, lesbisch of bi zijn. Lees hier meer over hoe dit werkt.
  Als je acuut bedreigd wordt door je familie of partner schakel dan de politie in. Ben je jongeren dan 18 jaar, neem kun je vragen naar de Jeugd en zeden politie.  Bij spoed bel je 112. Als het geen spoed is, kun je 0900 - 8844 bellen. Je wordt doorgeschakeld naar de politie in jouw regio.
 • Hoe vind ik de politie?
  Bel 0900 - 8844 en je wordt doorgeschakeld naar de politie in jouw regio. Ook kun je een politiebureau vinden via de website www.politie.nl
 • Waar vind ik meer informatie over de politie?
  Kijk op www.politie.nl

Voor een veilig thuis

 • Wat is het?
  ´Voor een veilig thuis´ is een organisatie waar hulpverleners werken die zeer veel kennis hebben over hoe je geweld in de privésfeer kan stoppen.
  Voorbeelden van problemen waarmee je terecht kan bij het ´Veilig thuis´:
  • Als je ouders / familie willen dat jij trouwt, maar jij wilt dat niet
  • Als je thuis mishandeld wordt (bijvoorbeeld door je vader, moeder, broer of oom)
  • Als je bedreigd wordt door je familie
  • Als je bang bent dat je ouders je terug sturen naar Marokko / Turkije of andere landen?
  • Als je streng gecontroleerd wordt door je familie
  • Als je thuis wordt opgesloten
  • Als je gedwongen wordt om een abortus te ondergaan of ter adoptie af te staan
 • Wat kan een ´Voor een veilig thuis´ voor mij doen?
  Krijg jij te maken met geweld of bedreiging vanuit je ouders, familie of partner? Bijvoorbeeld vanwege je transgender-zijn? Of om een andere reden? Dan kun je hier terecht. Ook als je bang bent dat je moet trouwen tegen je zin in, kun je hier terecht. Samen met jou gaan de hulpverleners van het ´Veilig thuis´ een manier zoeken om het geweld thuis te stoppen. Soms kan dat betekenen dat ze met jou gaan zoeken naar een veilige plek (bijvoorbeeld in een opvanghuis). Maar het kan ook zijn dat dit niet nodig is en dat er via bemiddeling een weg wordt gevonden om het geweld te stoppen. De hulpverleners van het ´Veilig thuis´ zullen hierbij indien nodig de hulp inschakelen van andere deskundigen, bijvoorbeeld van de politie. Net als de huisarts hebben de hulpverleners van het ´Veilig thuis´ geheimhoudingsplicht.
 • Hoe vind ik een ´Veilig thuis´?
  In iedere regio is een ´Veilig thuis´. Op de site http://www.vooreenveiligthuis.nl/veilig-thuis kun je een ´Veilig thuis´ in jouw buurt vinden. Ook kun je (anoniem) bellen met het centrale nummer: 0800-2000
  (gratis en 24/7 bereikbaar).
 • Waar vind ik meer informatie over ´Voor een veilig thuis´?
  Op de site http://www.vooreenveiligthuis.nl/geweld-thuis kun je alles lezen over `Voor een veilig thuis´ en wat je kunt doen.

Hiervoor heb je een verwijzing nodig

Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie (VU genderteam)

 • Wat is het?
  Het VU genderteam bestaat uit een kennis- en zorgteam. Het zorgteam houdt zich bezig met de zorgen voor transseksuelen. Dat betekent dat, zover als dat medisch-technisch gezien mogelijk is, de lichamelijke kenmerken van een persoon worden aangepast aan het gewenste geslacht. In andere woorden: via operaties worden transseksuele personen geholpen om zoveel mogelijk dat lichaam te krijgen dat bij hen past. Bij het zorgteam werken experts op het gebied van genderdysforie en transseksualiteit.
 • Wat kan het VU genderteam voor mij doen?
  Wanneer de experts heel zeker weet dat een kind ‘genderdysforie’ heeft, kunnen er in bepaalde gevallen medicijnen worden gegeven waardoor het kind niet in de puberteit komt. Later kunnen er soms hormonen worden gegeven: een meisjeslijf wordt hierdoor meer mannelijk, een jongenslijf meer vrouwelijk. Sommige transseksuelen laten zich uiteindelijk (als ze volwassen zijn) opereren bij het VU genderteam. Hierdoor krijgen ze een lijf dat (meestal) beter bij hen past.
 • Wat kost het?
  Een deel van de behandeling wordt via de verzekering betaald. Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts.
 • Hoe vind ik het VU genderteam?
  Via de website kun je in contact komen met het team: http://www.vumc.nl/afdelingen/zorgcentrum-voor-gender/

 GGZ

 • Wat is het?
  GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Wanneer je je somber voelt, het leven niet meer ziet zitten of om een andere reden je psychisch niet goed voelt, kun je het beste geholpen worden door de GGZ. Bij een GGZ werken onder andere psychologen en psychiaters die jou kunnen helpen. De GGZ is er voor iedereen in Nederland vanaf 18 jaar. Voor onder de 18 jaar is er jeugd GGZ.
 • Wat kan een GGZ voor mij doen?
  Eerst wordt er door middel van een gesprek bekeken welke hulp het beste bij jou past (intakegesprek). Als bijvoorbeeld uit dat gesprek blijkt dat je last hebt van een depressie, zal je hulp krijgen van een hulpverlener die deskundig is op het terrein van depressie. Deze hulpverlener (meestal psycholoog of psychiater) zal samen met jou bespreken hoe ze jouw depressie het beste kan behandelen. Meestal zijn dit enkele gesprekken met de psycholoog. Ook kan het zijn dat je wordt aangeraden om medicijnen te slikken.
  • Psycholoog: een gedragsdeskundige. Een academische deskundige die zich bezighoudt met het innerlijk leven (kennen, voelen en streven) en het gedrag van de mens.
  • Psychiater: een arts die is opgeleid is om lichamelijke ziekteprocessen vast te stellen en te behandelen. Een psychiater is bevoegd medicatie voor te schrijven.
 • Wat kost het?
  Als je verwezen wordt door de huisarts of Jeugdzorg Nederland, dan wordt de hulp vergoed. Wel is er voortaan een eigen bijdrage voor als je ouder bent dan 18 jaar. Vraag daar naar bij de GGZ in jouw regio hoeveel dit is.
 • Hoe vind ik een GGZ?
  In iedere regio heb je een GGZ. De huisarts kan je hier naar toe doorverwijzen.  Ben je onder 18 jaar? Dan gaat de hulp via Jeugdzorg Nederland of de huisarts. Mogelijk verwijzen zij je door naar Jeugd GGZ.

Indigo

 • Wat is het?
  Bij Indigio werken psychologen, verpleegkundigen en andere deskundige. Indigo begeleidt jongeren in hun eigen regio die last hebben van mentale klachten (somber, angst, depressie, eetstoornissen, verslaving etc).
 • Wat kan Indigo voor mij doen?
  Bij Indigo kun je terecht voor voorlichting, cursussen maar ook voor gesprekken (individuele behandelingen). Dat kan gaan over allerlei thema’s waaronder je seksuele voorkeur (hetero, homo, lesbisch of bi) of je gender identiteit. Afhankelijk van je wensen, behoeften en mogelijkheden, krijg je hulp. Dit gebeurt in groepsverband, individueel of online; wat jou het beste past.
 • Hoe vind ik Indigo?
  Indigo is te vinden op verschillende plaatsen in Nederland maar niet overal. Via de website kun je checken of er een aanbod is van Indigo in jouw regio door je postcode in te vullen.
 • Wat kost het?
  Als je wordt doorverwezen via de huisarts of Jeugdzorg worden de kosten voor de gesprekken of cursussen vergoed worden. Voor sommige cursussen is geen verwijzing nodig.