Hulpverleners aan het woord

Hulpverlener, Psycholoog, Sociaal Werker, Therapeut, Jongerenwerker, Pedagoog, Coach. Allemaal woorden die je vast eens gehoord hebt. Maar wat is het en wie zijn het? Hieronder laten we meerdere hulpverleners aan het woord. Over wat hun organisatie doet voor lesbische, homo en bi jongeren. Hoe ze omgaan met vragen over seksuele voorkeur. Hoe de geheimhoudingsplicht werkt. En bijvoorbeeld hoe je zonder geld toch hulp kunt krijgen. Lees hieronder meer!

Ingrid Verbeek, lesbisch & transgender therapeut (Bussum)

Je bent jong en je wilt wat. Maar soms weet je helemaal niet wat je wil. Of denk je dat wat jij wil heel gek is. Of dat je erom uitgelachen of uitgescholden zal worden. Of ……

We zijn allemaal jong geweest en we hebben allemaal onze weg naar onszelf moeten vinden. Dat is dus helemaal niet raar of gek, maar heel gewoon. Als meisje op meisjes vallen of als jongen op jongens vallen is ook helemaal niet raar. Niet weten of je eigenlijk wel een meisje bent, maar je veel meer een jongen voelen is ook helemaal niet raar. Andersom ook niet. Of een beetje van allebei ook niet.

Maar het kan wel raar of anders voelen. Je kunt je ervoor schamen of proberen het te verber-gen. Je kunt je heel eenzaam voelen, anders dan anderen. Ik kan je helpen om je eigen weg hierin te vinden. Zodat je erachter kunt komen wat jóuw seksuele identiteit is en wat jóuw genderidentiteit is. Om blij te zijn met jezelf en meer zelfvertrouwen te hebben. Vanaf 16 jaar of ouder kun je bij mij terecht. Alles wat we bespreken blijft tussen ons. Het kennisma-kingsgesprek is gratis en verplicht je tot niets. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten (gedeelte-lijk) vanuit de aanvullende verzekering.

Je kan me vinden via mijn website www.lesbischehulpverlening.nl, via info@lesbischehulpverlening.nl of telefonisch 06-41731672.

Anna Bongers – Therapeut voor Psya-zorg (Haarlem)

Jezelf accepteren kan erg lastig zijn. Om 'uit de kast te komen' en dit bespreekbaar te maken met vrienden en familie is vaak nog veel moeilijker. Afwijzing kan je diep raken en je somber en machteloos maken. Je kunt je eenzaam, verward en onzeker voelen en soms moeilijk een uitweg zien.

Door met een buitenstaander te praten, bijvoorbeeld een psycholoog of therapeut, blijf je anoniem en kun je naast erkenning van je gevoelens werken aan het versterken van je identiteit. Zonder te oordelen geven we ruimte je twijfels en angsten te uiten. We helpen je grip te krijgen op de onrustige gedachten en gevoelens waar je mee te maken hebt. Als je jezelf kan accepteren, groeit je zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Psya-zorg Haarlem is een particuliere GGZ instelling voor alle leeftijden. We kunnen je helpen bij allerlei problemen en klachten. We spreken af op ons kantoor of een plek waar het jou uitkomt. Vertrouwen en geheimhouding zijn daarbij erg belangrijk. Als je 16 jaar of ouder bent, kun je jezelf aanmelden. Voor jongeren onder de 16 jaar is ook toestemming van de ouder(s) nodig. Hier kunnen we je eventueel bij adviseren. En als je daar behoefte aan hebt, gaan we met je mee om je te ondersteunen bij gesprekken  met bijvoorbeeld ouders, school, je werkgever of andere instanties.

Informatie kun je vinden via onze website www.psya-zorg.nl om een afspraak te maken voor een kennismaking of een verwijzing vragen bij je huisarts.  Wil je even overleggen: a.bongers@psya-zorg.nl of telnr. 06 54358993.

Rosita Custers – Coach en counseller (Limburg)

Hallo, mijn naam is Rosita Custers, ik ben 49 jaar en ben sinds 2004 werkzaam als coach en counseller in Limburg. Ik coach mensen met allerlei (levens)vragen, ook vragen over hun seksuele identiteit.

Ik ben extra gemotiveerd om jongeren die op dit gebied vragen hebben ter zijde te staan omdat deze jongeren het extra moeilijk hebben. Vandaar dat ik jongeren onder de 18 jaar dan ook gratis coach. Als moeder van 2 kinderen en oud-docente middelbaar onderwijs ben ik bekend met de fasen van ontwikkeling waarin jij als jongere zit. Ik ken je belevingswereld en kan mij dus hierin goed verplaatsen.

Op het gebied van holebi- en transgendergevoelens heb ik veel ervaring; ik krijg hier geregeld vragen over, lees veel vakliteratuur hierover en laat mij geregeld bijscholen d.m.v. lezingen en seminars. Mensen vinden het prettig om mij over deze onderwerpen in te schakelen omdat ik niet oordeel over gedrag en seksuele identiteit.

Ik kan je coachen bij je eventuele zoektocht naar je seksuele identiteit en versterking van je zelfvertrouwen hierbij. Ook geef ik advies over hoe je, als je dat wilt, op een voor jou zo veilig mogelijke manier uit de kast kan komen.

Je bent zoals je bent en daar heb je recht op! Het feit dat we allemaal anders zijn kleurt de wereld en maakt ons uniek. Het is zeker niet gemakkelijk om als LHTB-jongere door het leven te gaan en soms kan je in hele vervelende situaties terechtkomen. Maar zelfs dan is er altijd wel iemand die jou graag wilt helpen! Je seksuele geaardheid hoort bij jou zoals je rechterbeen en je linkeroor bij je hoort. Het maakt je tot wie je bent en daar mag je trots op zijn. Er is echt ALTIJD een oplossing zodat ook jij een ontspannen en prettig leven kan leiden!

Wees niet bang om hulp te vragen, er bestaat vertrouwelijkheid voor jongeren in psychische nood. Alle informatie die je mij verstrekt behandel ik strikt vertrouwelijk. Ook al ben ik als hulpverlener wettelijk verplicht om informatie te verstrekken aan de ouder(s) als jij nog minderjarig bent; dit gebeurt alleen maar als je ouders erom vragen én als jouw belang en veiligheid hiermee niet in gevaar wordt gebracht. Jouw veiligheid en geluk staat dus altijd voorop.

Je kan me vinden via mijn website www.custersconsultancy.nl, via de mail of telefonisch 06-22527197

Renske Wenting - Pedagoge bij Indigo en Gripopjedip.nl

 

Giel Luichjes – Jongerentherapeut bij Sinteze (Amsterdam en Haarlem)

Sinteze is een praktijk voor psychotherapie voor jongeren en jong volwassenen die seksueel of gender divers zijn. Dus wanneer je niet direct in een (hetero/homo, man/vrouw) hokje past of wilt passen!

Jong zijn betekent de vraag beantwoorden wie je bent Hoe jij jezelf zou willen zijn, kan het soms ingewikkelder maken omdat er in anderen en in jezelf soms een idee bestaat over hoe je zou moeten zijn. Sinteze is er om je te ondersteunen op de momenten dat je er met jezelf of met je omgeving even niet uitkomt. Wij werken met een aanpak die jou bevestigt in wat jij voelt en wat jij wilt. Wij zullen dus niet jouw gevoelens ter discussie stellen.

En wat als jij OK ben en als anderen dat niet zo zien? Dan kijken we wat het voor jou betekent om toch te zijn wie je ben. En hoe je mogelijk nog beter kunt omgaan met je eigen gevoelens en de mensen om je heen. Bijvoorbeeld met gesprekken of een rollenspel en andere manieren om te oefenen en ontdekken.

We hebben veel ervaring met jongeren en hun vragen, naast dat we zelf ook jong zijn geweest. Ook werken we samen met de kinderen- en jongerenafdeling van de genderkliniek van het VU MC, Transvisie en met een kinder- en jeugdpsychiater, bijvoorbeeld om doorverwezen te worden als dat helpend is.
Afhankelijk van je leeftijd geven je ouders toestemming en vanaf 16 jaar kan je zelf een traject en bepalen. Welke informatie naar je ouders/verzorgers of andere gaat, wordt altijd vooraf met jou besproken.

Kijk voor meer informatie op www.sinteze.nl. En onthoud: het eerste kennismakingsgesprek verplicht je tot niets.

Evelien Nijland – Sociaal werker bij Streetcornerwork (Regio Amsterdam)

Sabine Meulenbeld – Pretty Woman (Utrecht)

Bij Pretty Woman kunnen meiden tussen de 12 en de 23 jaar terecht met vragen rondom seksualiteit, seks, relaties, misbruik, emoties en gevoelens. Soms melden meiden zichzelf aan. En soms zijn ze doorverwezen door bijvoorbeeld hun ouders, de vertrouwenspersoon op school, Bureau Jeugdzorg of een andere organisatie.

Natuurlijk krijgen we ook regelmatig te maken met meiden die gevoelens hebben voor andere meiden en op zoek zijn naar hun eigen identiteit en geaardheid.

Zo had ik bijvoorbeeld eens een gesprek met Shanti. Ze dacht dat ze misschien op meiden viel maar wist het niet zeker omdat ze eigenlijk altijd vriendjes had gehad. Ze schaamde zich en had last van schuldgevoelens. Na ons eerste gesprek voelde ze zich opgelucht en later heeft ze wel eens met meiden gezoend en geknuffeld. Ik weet niet hoe afgelopen is met Shanti. Maar of ze nu met een jongen of een meisje samen is, diegene boft maar met zo’n prachtig mens.

Als een meisje bij ons wordt begeleid, blijft alles wat we bespreken tussen de hulpverlener en het meisje. Dat weten de ouders ook. Voor ons is het niet van belang of iemand op jongens of meisjes valt. Ouders worden hierover dan ook niet ingelicht. Als het meisje dat wil, kunnen we haar natuurlijk wel helpen om met haar ouders in gesprek te komen.

Wat ik belangrijk vind, is dat iedereen vrij is om diegene te worden die zij bedoeld is te zijn. Een ander mag nooit misbruik maken van jouw ontdekkingstocht. Experimenteren met je seksualiteit betekent dat je soms dingen tegenkomt die je minder prettig vindt, en soms dingen ontdekt die juist wel fijn zijn en beter bij je passen. Daar kun je dan voor gaan!

Isjed Hussain en Döne Fil – Coördinator en vrijwilligster bij Veilige Haven (Amsterdam)

 

Suzanne Luyken – Jongerenwerker Stichting MOOI (Zoetermeer)

Mijn naam is Suzanne Luyken. Ik werk voor Stichting MOOI met jongeren die om welke reden dan ook minder kansen krijgen. Jongeren die hun kansen niet altijd aan weten te grijpen, op hun weg naar het groter groeien en volwassen worden.

Seksualiteit is een door ons veel gebruikt thema en door dit aanbod kunnen wij op tijd signaleren als je jij je even niet zo goed voelt. Het ontdekken van homoseksuele, biseksuele of transgender gevoelens bij jezelf, of bij vrienden of vriendinnen, kan een enorme last op de schouders zijn.

Door middel van het geven van informatie en advies, het aanbieden van vraaggerichte activiteiten maar ook door de individuele begeleiding door één van onze ambulant jongerencoaches kunnen we jou verder op weg helpen.

Samen met jou kijken we naar wat jij nodig hebt, heb je een steuntje in de rug nodig bij je coming out, heb je een leuke jongen of een leuk meisje gezien maar kun je er met niemand over praten? Of wil je activiteiten organiseren voor homoseksuele, biseksuele, transgender, queer en open-minded jongeren in de leeftijd van 16 t/m 21 jaar? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

Meer info? Suzanne Luyken 06-41558790 s.luyken@stichtingmooi.nl

Theo Jong - Vrijgevestigd psychotherapeut en theoloog (Nieuwendijk)

 

Noam Shalgi – Haptotherapeut bij Ontdek je gevoel (Achterhoek)

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is: Op een dag realiseer je je dat je anders bent. Dit zet je leven op zijn kop. Dit is verwarrend en maakt je boos, verdrietig of angstig. En misschien weet je niet eens wat je voelt. Dan denk je: Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Hoe moet het verder? Kan ik het aan?
Nadenken helpt dan niet. Voelen wel. En misschien kan ik je daarbij een handje helpen.

Ik ben Noam Shalgi, van haptonomie praktijk ‘Ontdek je gevoel’ in de Achterhoek. Haptotherapie helpt je je gevoel ontdekken met je eigen lichaam. Wat je met je lichaam doet, zegt alles over jezelf. De nadruk in de haptotherapie ligt op voelen, doen en ervaren, in het hier en nu, en niet op nadenken en praten. Zo kun je ontdekken wat je raakt én wat voor jou de beste manier is om ermee om te gaan. Je voelt dan nieuwe ruimte en kunt dan op eigen kracht verder met je leven.

Je zult niet de eerste zijn die bij mij terechtkomt vanwege moeite om te gaan met seksuele voorkeur of het gevoel een ander lichaam te willen hebben. Ik help je graag om jezelf te zijn. En alles wat in onze sessies gebeurt, blijft strikt tussen ons.

Meer weten? Kijk op www.ontdekjegevoel.nl. Je bent van harte welkom contact met mij op te nemen. Omarm je gevoel i.p.v. ermee te worstelen. Je bent het waard!