Hulpverleners aan het woord

Hulpverlener, Psycholoog, Sociaal Werker, Therapeut, Jongerenwerker, Pedagoog, Coach. Allemaal woorden die je vast eens gehoord hebt. Maar wat is het en wie zijn het? Hieronder laten we meerdere hulpverleners aan het woord. Over wat hun organisatie doet voor jongeren met transgendergedachten. Hoe ze omgaan met vragen over genderidentiteit. Hoe de geheimhoudingsplicht werkt. En bijvoorbeeld hoe je zonder geld toch hulp kunt krijgen. Hoor hieronder meer!

 

 

Giel Luichjes – Jongerentherapeut bij Sinteze (Amsterdam en Haarlem)

Sinteze is een praktijk voor psychotherapie voor jongeren en jong volwassenen die seksueel of gender divers zijn. Dus wanneer je niet direct in een (hetero/homo, man/vrouw) hokje past of wilt passen!

Jong zijn betekent de vraag beantwoorden wie je bent Hoe jij jezelf zou willen zijn, kan het soms ingewikkelder maken omdat er in anderen en in jezelf soms een idee bestaat over hoe je zou moeten zijn. Sinteze is er om je te ondersteunen op de momenten dat je er met jezelf of met je omgeving even niet uitkomt. Wij werken met een aanpak die jou bevestigt in wat jij voelt en wat jij wilt. Wij zullen dus niet jouw gevoelens ter discussie stellen.
En wat als jij OK ben en als anderen dat niet zo zien? Dan kijken we wat het voor jou betekent om toch te zijn wie je ben. En hoe je mogelijk nog beter kunt omgaan met je eigen gevoelens en de mensen om je heen. Bijvoorbeeld met gesprekken of een rollenspel en andere manieren om te oefenen en ontdekken.

We hebben veel ervaring met jongeren en hun vragen, naast dat we zelf ook jong zijn geweest. Ook werken we samen met de kinderen- en jongerenafdeling van de genderkliniek van het VU MC, Transvisie en met een kinder- en jeugdpsychiater, bijvoorbeeld om doorverwezen te worden als dat helpend is.
Afhankelijk van je leeftijd geven je ouders toestemming en vanaf 16 jaar kan je zelf een traject en bepalen. Welke informatie naar je ouders/verzorgers of andere gaat, wordt altijd vooraf met jou besproken.

Kijk voor meer informatie op www.sinteze.nl. En onthoud: het eerste kennismakingsgesprek verplicht je tot niets.

Ingrid Verbeek, lesbisch & transgender therapeut (Bussum)

Je bent jong en je wilt wat. Maar soms weet je helemaal niet wat je wil. Of denk je dat wat jij wil heel gek is. Of dat je erom uitgelachen of uitgescholden zal worden. Of ……

We zijn allemaal jong geweest en we hebben allemaal onze weg naar onszelf moeten vinden. Dat is dus helemaal niet raar of gek, maar heel gewoon. Als meisje op meisjes vallen of als jongen op jongens vallen is ook helemaal niet raar. Niet weten of je eigenlijk wel een meisje bent, maar je veel meer een jongen voelen is ook helemaal niet raar. Andersom ook niet. Of een beetje van allebei ook niet.

Maar het kan wel raar of anders voelen. Je kunt je ervoor schamen of proberen het te verbergen. Je kunt je heel eenzaam voelen, anders dan anderen. Ik kan je helpen om je eigen weg hierin te vinden. Zodat je erachter kunt komen wat jóuw seksuele identiteit is en wat jóuw genderidentiteit is. Om blij te zijn met jezelf en meer zelfvertrouwen te hebben. Vanaf 16 jaar of ouder kun je bij mij terecht. Alles wat we bespreken blijft tussen ons. Het kennismakingsgesprek is gratis en verplicht je tot niets. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering.

Je kan me vinden via mijn website www.lesbischehulpverlening.nl, via info@lesbischehulpverlening.nl of telefonisch 06-41731672.

Isjed Hussain en Döne Fil – Coördinator en vrijwilligster bij Veilige Haven (Amsterdam)

 

Suzanne Luyken – Jongerenwerker Stichting MOOI (Zoetermeer)

Mijn naam is Suzanne Luyken. Ik werk voor Stichting MOOI met jongeren die om welke reden dan ook minder kansen krijgen. Jongeren die hun kansen niet altijd aan weten te grijpen, op hun weg naar het groter groeien en volwassen worden.

Seksualiteit is een door ons veel gebruikt thema en door dit aanbod kunnen wij op tijd signaleren als je jij je even niet zo goed voelt. Het ontdekken van homoseksuele, biseksuele of transgender gevoelens bij jezelf, of bij vrienden of vriendinnen, kan een enorme last op de schouders zijn.

Door middel van het geven van informatie en advies, het aanbieden van vraaggerichte activiteiten maar ook door de individuele begeleiding door één van onze ambulant jongerencoaches kunnen we jou verder op weg helpen.

Samen met jou kijken we naar wat jij nodig hebt, heb je een steuntje in de rug nodig bij je coming out, heb je een leuke jongen of een leuk meisje gezien maar kun je er met niemand over praten? Of wil je activiteiten organiseren voor homoseksuele, biseksuele, transgender, queer en open-minded jongeren in de leeftijd van 16 t/m 21 jaar? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

Meer info? Suzanne Luyken 06-41558790 s.luyken@stichtingmooi.nl

Theo Jong - Vrijgevestigd psychotherapeut en theoloog (Nieuwendijk)

 

Noam Shalgi – Haptotherapeut bij Ontdek je gevoel (Achterhoek)

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is: Op een dag realiseer je je dat je anders bent. Dit zet je leven op zijn kop. Dit is verwarrend en maakt je boos, verdrietig of angstig. En misschien weet je niet eens wat je voelt. Dan denk je: Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Hoe moet het verder? Kan ik het aan?
Nadenken helpt dan niet. Voelen wel. En misschien kan ik je daarbij een handje helpen.

Ik ben Noam Shalgi, van haptonomie praktijk ‘Ontdek je gevoel’ in de Achterhoek. Haptotherapie helpt je je gevoel ontdekken met je eigen lichaam. Wat je met je lichaam doet, zegt alles over jezelf. De nadruk in de haptotherapie ligt op voelen, doen en ervaren, in het hier en nu, en niet op nadenken en praten. Zo kun je ontdekken wat je raakt én wat voor jou de beste manier is om ermee om te gaan. Je voelt dan nieuwe ruimte en kunt dan op eigen kracht verder met je leven.

Je zult niet de eerste zijn die bij mij terechtkomt vanwege moeite om te gaan met seksuele voorkeur of het gevoel een ander lichaam te willen hebben. Ik help je graag om jezelf te zijn. En alles wat in onze sessies gebeurt, blijft strikt tussen ons.

Meer weten? Kijk op www.ontdekjegevoel.nl. Je bent van harte welkom contact met mij op te nemen. Omarm je gevoel i.p.v. ermee te worstelen. Je bent het waard!

Renske Wenting - Pedagoge bij Indigo en Gripopjedip.nl