Maartje

“Het was niet meer dan vanzelfsprekend dat ik op zowel jongens als meisjes verliefd kan worden “

Hoe ik erachter kwam dat ik bi bleek te zijn, weet ik niet echt. Het is er voor mijn gevoel gewoon ingeslopen, totdat ik op een dag mezelf identificeerde als biseksueel. Daarom heb ik me er nooit zo mee bezig gehouden en heb ik er ook nooit een probleem van gemaakt. Het was niet meer dan vanzelfsprekend dat ik op zowel jongens als meisjes verliefd kan worden. Wel heb ik een lichte voorkeur voor meiden, of nou ja, ik vind jongens in principe even leuk, maar het is zo jammer van dat ding tussen hun benen…

Ik heb er een hele tijd aan gedacht om niets tegen mijn ouders te zeggen. Ze zouden het immers vanzelf merken als ik met een meid thuis zou komen. Maar ik wilde graag mee op Hojokamp en een abonnement op Expreszo Magazine, dus moest ik het wel vertellen. Dit heb ik gedaan door middel van een brief, omdat ik nooit goed uit mijn woorden kan komen en op deze manier bestond er ook niet de kans dat mijn verhaal onderbroken werd. Mijn moeder zei dat ze het wel aan zag komen, maar mijn vaders reactie was dat ik ‘er wel overheen zou groeien, dat het een experimentele fase was’.  Ik wist dat dat niet zo was maar heb het er toen maar bij laten zitten. Hij merkt het vanzelf wel, dacht ik.

Op school is mijn coming-out niet heel fijn verlopen, maar ik heb me er wel overheen kunnen zetten gelukkig. Ik vertelde tegen een aantal vrienden dat ik ook op meiden val, waarvan er maar eentje moeilijk deed. In de tweede werd ik namelijk verliefd op haar en zij kon daar niet mee omgaan. Wij zijn toen met ruzie uit elkaar gegaan en ze heeft aan iedereen uit mijn nieuwe klas vertelt dat ik lesbisch was en dat ik geil op andere meiden. Tja, achteraf had ik het beter zelf aan iedereen uit mijn klas kunnen vertellen, dan kon ik alle mogelijke vooroordelen over homoseksualiteit wegnemen, maar daar was het toen al te laat voor. Maar gelukkig komt er aan ieder jaar een eind!

En hoe vreselijk het ook was, er waren gelukkig genoeg lichtpuntjes. Zo was er bijvoorbeeld een vriendin buiten de klas, die uit de kast kwam bij mij. Zij heeft toen ook mijn ouders overgehaald zodat ik mee mocht naar meetings van Jong&Out. En nu ga ik iedere maand naar Eindhoven en soms ook naar Den Bosch of Maastricht. Bij Jong&Out heb ik heel veel leuke mensen leren kennen. En het heeft me wel veranderd, moet ik zeggen. Ik ben spontaner en opener geworden. Ik sta voortaan meer op voor mezelf en mijn standpunten en hoop dat jullie ook genoeg zelfvertrouwen krijgen om dat te doen!