Biseksualiteit

Biseksueel? Je bent niet de enige. Er is een hele groep mensen die op mannen én vrouwen valt! Deze mensen noemen we bi. Check hieronder wat biseksualiteit inhoudt.

Quotes over biseksualiteit
Sex-and-the-city actrice Cynthia Nixon: “While I don't often use the word, the technically precise term for my orientation is bisexual. I believe bisexuality is not a choice, it is a fact”.  Lees hier meer uitspraken over biseksualiteit.

Herken je dit?

Je kan biseksueel zijn als je het volgende herkent:

Ervaringen van bi's
Hoe gaan biseksuele jongens en meiden om met hun gevoelens? Hoe vertellen ze het aan hun omgeving? En wat als ze verliefd worden? Lees antwoorden op deze en meer vragen in de ervaringsverhalen van BrigitteMaartje, Mathilde, Milou, Sarah en Wouter.

Onzichtbaar?

Er zijn veel bi’s die een relatie hebben met óf een vrouw óf een man. Voor de buitenwereld zijn deze bi’s vaak niet zichtbaar. Een bi-vrouw in relatie met een man wordt al snel gezien als heteroseksueel. Een bi-man die een relatie heeft met een andere man wordt gezien als homoseksueel. Maar dat betekent niet dat deze vrouw en deze man hierdoor niet meer bi zijn!

Als je single bent, valt het bi-zijn wellicht meer op. Je vindt het bijvoorbeeld leuk om naar een gayfeest te gaan, maar net zo goed naar een ander feestje. Of  als je gaat daten op internet en in je profiel zet dat je geïnteresseerd bent in vrouwen en mannen. Het kan ook zijn dat dat je de ene periode meer interesse hebt in vrouwen en daarna juist in mannen of andersom. Het kan allemaal!

Hoeveel mensen zijn bi?
Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau valt 6% van de mannen en 15% van de vrouwen enigszins of evenveel op mensen van de eigen sekse. Deze mensen noemen we bi. Er zijn meer mensen bi dan lesbisch of homo.

Rare reacties

Soms zeggen mensen dat ze biseksualiteit raar vinden. Ze vinden dat je ‘moet kiezen’. Of ze denken dat biseksualiteit niet bestaat. Er zijn hetero’s en ook homo’s en lesbo’s die dat zeggen. Bedenk dat mensen die dit soort dingen zeggen zelf wat onzeker zijn. Of ze weten niet precies wat het is. Het zegt eigenlijk meer over hen dan over jou! Trek je er dus niks van aan. Biseksualiteit is helemaal oké.

Stomme vragen
Als je bi bent, krijg je wel eens te maken met stomme vragen van anderen. Bijvoorbeeld: ‘Is bi geen fase?’ Lees de stomste vragen en de leukste antwoorden hier! Ook de makers van Queer Amsterdam hebben hier een leuk filmpje over gemaakt. Klik hier!

Andere bi's ontmoeten

Je kunt op verschillende manieren andere biseksuelen ontmoeten. Bijvoorbeeld:

Bekende biseksuelen
Op tv-series en films worden biseksuelen steeds meer zichtbaar! Beroemde biseksuelen zijn bijvoorbeeld: de Nederlandse zangeres Raffaëla Paton, de Nederlandse zanger Ramses Shaffy, schaatsster Ireen Wüst, Queen legende Freddie Mercury en filmster Angelie Jolie. Check hier meer namen! En check hier ook de leukste 19 biseksuele vrouwelijke karakters in tv-series volgens de Amerikaanse site After Ellen.