Maik de Boer

Wie ben jij?
Ik ben Maik de Boer en werk als stylist en presentator voor televisie. Mensen hebben een mening over mij net als dat ze dat vroeger hadden toen ik homo bleek te zijn. Daar heb ik vroeger veel verdriet van gehad maar inmiddels weet ik hoe dat werkt. We oordelen graag zonder enige kennis van zaken. We reageren snel uit angst voor het onbekende. Mijn oma leerde me altijd: eerst vragen dan oordelen. Ik herken zowel in het negatieve als het positieve mezelf niet in wat andere zeggen. Ze kennen me namelijk niet. Wat mijn familie en vrienden vinden is mijn waarheid!
In mijn werk voor tv kwam ik erachter dat ik mocht zijn wie ik ben! Ik werd geaccepteerd en mensen zagen anders dan alleen homo zijn m'n qualiteiten. Inmiddels is m'n bekendheid voor m'n geaardheid uitgegroeid! Ik vind dit fijn want ik ben stylist/presentator en geen homo van beroep.

Ook ik heb moeite gehad om een relatie te vinden. Ik zocht het hetero plaatje want dat is me zo geleerd. Door therapie kwam ik erachter dat ik dat deed en weet inmiddels dat je in een relatie tussen twee mannen duidelijke afspraken moet maken en dingen niet vanzelf gaan zoals me geleerd is!

Rede dat ik graag met jonge homo's, lesbisch, transgenders omga is dat ik het zie als mijn roeping deze generatie te laten zien hoe leuk en hoe mooi ze zijn. Ik probeer ze ook gezond te houden. De campagnes waar bekende (hetero) Nederlanders staan die zeggen: zou je naar me kijken als ik hiv had, is acceptatie en GEEN preventie! Je wilt deze ziekte niet hebben want het is geen chronische ziekte die je met een pilletje kan bestrijden! Houd jezelf net als ik dat deed gezond en vrij veilig!

Welk advies wil je geven lesbische, bi, homo en transgenderjongeren?
Ik denk dat het heel belangrijk is dat jonge mensen zich niet spiegelen aan oudere zoals dat bij mij vaak gebeurt. De tijd nemen om zichzelf beter te leren kennen. Op het moment dat je je optrekt aan mensen die alles al redelijk goed geestelijk of bijvoorbeeld materialistisch voor elkaar hebben wordt de druk heel hoog! Dit levert onnodige stress op. Verwacht ook niet dat waar jij 15 of 19 jaar over doet dat je omgeving daar een dag over doet. Ook je ouders en je omgeving heeft tijd nodig om je 'nieuwe' ik te accepteren. Soms hebben we zelf niet goed gecommuniceerd over ons zelf. Dit doen we omdat we het graag goed willen doen maar daardoor hebben ouders en omgeving vaak een verkeerd beeld! We zitten helaas nog steeds in een hetero wereld met hetero normen en waarden en dus staan we in de minderheid. Belangrijk is dat je erachter komt waar JIJ gelukkig van wordt en dat is een langzaam proces en dat is heel mooi. Dat heet volwassen worden. Laat je ouders zien dat je nog steeds hun leuke dochter of zoon bent en praat met ze ipv dat je dingen zelf gaat oplossen. Tijd heelt dan alle 'wonden'! Ik ben van mening dat het een voorrecht is 'anders' te zijn. We zouden daarin eerder samen sterk moeten zijn dan dat je andere mede homo's, lesbisch, transgender afzeikt op plekken als facebook of twitter. Wees blij met wie je bent en help elkaar!