Veerle

"Iedere verliefdheid is toch uniek?”

Bij mijn vrienden grap ik altijd dat ik een verschrikkelijke ‘gaydar’ heb; sommige van  mijn vrienden zien meteen of iemand homo, lesbisch of bi is, maar ik heb dat helemaal niet. Misschien is het wel daarom dat ik op mijn dertiende voor het eerst verliefd werd op een meisje, maar pas op mijn achttiende tot de conclusie kwam dat ik biseksueel ben.

D. zat bij mij in de brugklas en hoorde al snel bij mijn vriendengroep. Ik vond haar niet bijzonder knap, maar toch voelde ik me op een bijzondere manier tot haar aangetrokken. Het was misschien niet precies hetzelfde gevoel als ik eerder bij jongens had gehad, maar toch voelde ik aan dat het zeker niet minder betekende. Trouwens, iedere verliefdheid is in feite toch uniek?

Uiteindelijk heb ik niets met die verliefdheid gedaan, want D. was hetero en ik was er voor mezelf nog helemaal niet uit. Was ik lesbisch? Ik kwam niet gelijk tot die conclusie. Ik was immers al vaker verliefd geweest op jongens en pas één keer op een meisje. Ik ben daarna nooit meer zo verliefd geweest op een meisje. Daarom heb ik ook niet meer echt geprobeerd er achter te komen ‘wat’ ik nou precies was. Wel heb ik nog een paar keer meisjes leuk gevonden, hoewel dat niet veel voorstelde. Ook merkte ik dat ik op dezelfde manier naar een knappe vrouw kijk als naar een knappe man. Soms dacht ik er natuurlijk wel over na, maar nooit lang.

Bijna een jaar geleden, op mijn zeventiende, kreeg ik mijn eerste vriend. Soms dacht ik nog aan mijn verliefdheid op D. en ik vroeg me af of ik het aan mijn vriend moest vertellen. Hoewel ik niet vond dat ik het naar hem toe verplicht was, heb ik het toch gedaan. Ik vertel hem zo’n beetje alles. Daarna heb ik het ook mijn moeder, mijn broer en een aantal vrienden verteld. Pas toen ik mijn verhaal naar buiten begon te brengen, kwam ik tot de conclusie dat ik dan waarschijnlijk biseksueel was. Dit rijmde ook met de manier waarop ik naar meisjes en vrouwen kijk.

Ik vind het nog steeds wel eens lastig mezelf te identificeren, omdat ik pas één keer echt verliefd op een meisje ben geweest en er met meisjes nooit echt iets gebeurd is. Toch ben ik momenteel niet bang om te vertellen dat ik verliefd ben geweest op een meisje en waarschijnlijk biseksueel ben. Als het ter sprake komt, vertel ik het. Ik heb wel eens de theorie gehoord dat iedereen biseksueel is, maar dat sommigen 50 procent homoseksueel en 50 procent hetero zijn, anderen 1 procent tegen 99 procent en weer anderen iets daartussenin. Als die theorie klopt, ben ik denk ik zo’n 10 tot 20 procent lesbisch. Niet het verhaal dat je het meest hoort misschien, maar ik ben zeker niet de enige en daarom wilde ik graag mijn verhaal delen.