Roos

Omhels wie je werkelijk bent, dan word je leven een stuk leuker!

“Roos, doe is ff normaal. Je beeldt het je in! Ze is gewoon een mooi en gezellig meisje en je beeldt het je maar in. Er is niets aan de hand!’’ Dat herhaalde ik steeds in mijn hoofd tot ik het wel moest geloven. Ik wist niet wat me overkwam. Deze gedachte ging over een vriendin van mij, Iris. We waren altijd met een groepje samen aan het chillen. Maar ik trok steeds met haar op. We zaten altijd naast elkaar, we gingen samen naar de supermarkt als we honger hadden, enz. Ik wist dat ik haar leuk begon te vinden, maar op een of andere manier wou ik het maar niet geloven.

Tot op een nacht. Ik lag nog laat in bed met haar te chatten. En stopte opeens met typen op de computer. Ik herkende hoe ik me gedroeg, aangezien ik wel eerder jongens leuk heb gevonden. En nu gedroeg ik me precies hetzelfde. Vlinders in mijn buik, jaloers als ze veel aandacht kreeg van jongens en veel met haar chatten. Op dat moment wist ik het gewoon zeker dat ik verliefd op haar was. Toen was ik 15. Ik wilde natuurlijk weten of zij op meiden viel. Dus ik probeerde het haar zo luchtig mogelijk te vragen via de chat. Alsof het een random vraag was. Dus ik vroeg wat haar geaardheid was. Jammer genoeg zei ze dat ze op jongens viel. Ik was natuurlijk zwaar teleurgesteld.

"Mijn vriendin heeft me gesteund"
Na dat moment dacht ik bij mezelf: ‘’Ik val toch ook op jongens, misschien is zij het enige meisje dat ik ooit leuk zou vinden dus laat ik hier maar niks mee doen. Laat ik verder gaan met mijn leven.’’ Sindsdien werd mijn vriendschap met Iris minder. Ik sprak en zag haar minder vaak, omdat ik haar uit mijn hoofd wou halen. En uiteindelijk sprak ik haar helemaal niet meer.

In die tijd dat ik de vriendschap afbouwde, had ik het wel aan mijn beste vriendin verteld. Ik moest het gewoon bij iemand kwijt. Gelukkig reageerde ze super positief en ze zou me steunen, mocht ik weer verliefd worden op een meisje. En dat heeft ze inderdaad gedaan. Op mijn 17e had ik een meisje in de kroeg leren kennen. En dankzij een paar jongens werden we uitgedaagd om te zoenen. En toen gebeurde het. Op een gegeven moment werd onze vriendschap ook beter. Opeens kwam een vriend van ons naar de bar waar wij zaten en vroeg of we bi waren, aangezien we zo close waren. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Maar opeens zegt zij ja! Je kunt niet geloven hoe groot mijn ogen toen waren. Het bleek dat we elkaar al een tijdje leuk vonden.

"Ik kreeg allemaal lieve berichtjes"
Aangezien ik een relatie niet geheim wilde houden voor mijn familie, ben ik uit de kast gekomen als bi. Mijn vrienden wisten het nu allemaal wel. Ze zijn mijn vrienden, dus je snapt waarschijnlijk wel dat zij er allemaal achter stonden. Maar hoe moest ik het mijn familie vertellen?! Dat durfde ik echt niet! Ik was zo bang voor hun reacties. We zaten in de woonkamer en ik was supernerveus. Ik kreeg er geen woord uit. Daarna had ik afgesproken met vrienden en het meisje dat ik leuk vond. Dus wat deed ik? Ik ging naast de voordeur staan en whatsappte mijn ouders, broer en zus. En ik kreeg allemaal lieve berichtjes van ze!! Ze zeiden dat ze het respecteerde, dat ze alleen maar wilden dat ik gelukkig was. Met wie dat dan ook zou zijn. Je wilt niet weten hoe blij ik was toen ik bij mijn vrienden kwam. Toen kreeg ik ook een relatie met dat meisje. Met veel dank aan mijn beste vriendin die me erbij gesteund had.

Inmiddels ben ik 18 jaar. En ik heb er zeker geen spijt van dat ik uit de kast gekomen ben. Iedereen weet het nu en iedereen respecteert het. Ik heb nooit last gehad van mensen die mij hebben gepest om mijn geaardheid. En wanneer ik een opmerking hoor, dan krijgen ze een grote bek terug. Dan stoppen ze altijd met hun opmerkingen. Gelukkig heb ik ook genoeg mensen om me heen om me te helpen als ik gepest zou worden.

Maar dit heeft helaas niet iedereen. Tegen iedereen die niet uit de kast durft te komen of gepest word dankzij zijn/haar geaardheid: de meeste mensen hebben er respect voor. En wanneer ze dat niet hebben, zet een grote bek op! Of maak er een grapje van. Laat zien dat je niet klein te maken bent! En je hebt altijd andere homo, lesbische of bi jongeren die je kunnen steunen door alles heen. Maak jezelf ook niet wijs dat je raar bent of dat je het jezelf inbeeldt (zoals ik deed). Wanneer je omhelst wie je werkelijk bent, dan word je leven een stuk leuker!