Raffaela Paton

Wie ben jij?
Mijn naam is Raffaëla Paton en woon in Amsterdam en Roden (een gezellig dorpje in Drenthe). In Roden woont mijn vriend met onze dochter. Door mijn avonturen bij Idols, The voice of Holland en het Nationaal Songfestival kan ik doen wat ik het liefste wil, en dat is optreden. Dat ik zowel solo als met mijn band iDANCE, daarmee spelen we de beste dance hits van de afgelopen 15 jaar live, echt heel gaaf! De komende tijd zal ik voornamelijk te zien zijn in verschillende leuke TV-programma's. Welke dat zijn mag ik helaas nog niet zeggen.

Wat betreft mijn relatie, met mijn vriend heb ik momenteel een lat relatie. Wij hebben een hele sterke band, wat maakt dat hij het okay vind als ik af en toe wat met vrouwen doe in de zin van daten of whatever ... hij snapt me! Het is een feit dat ik vrouwen nou eenmaal mooier en aantrekkelijker vind. Met mijn vriend heb ik samen een kind en we houden oprecht van elkaar. In onze relatie geeft hij mij vrijheid. Als ik een vriend of vriendin zou krijgen die dat niet prettig zou vinden, dan zou ik dat ook niet doen. Mijn ouders staan er allebei niet achter. Dat komt omdat mijn moeder streng gelovig is. Mijn vader probeert het te begrijpen, maar heeft er toch moeite mee … hij is van de oude stempel. Mijn vader is iemand die eigenlijke maar een ding wil en dat is dat ik gelukkig ben. Mijn vrienden zijn enorm verschillend en van verschillende culturen. Zelf heb ik ook veel vrienden die ook op het eigen geslacht vallen. Zij kunnen het ook erg goed kunnen vinden met mijn hetero vrienden. Dat vind ik heel belangrijk: 'Let's just al het along'. Ik ben wie ik ben en niemand verandert daar wat aan.

Welk advies wil je geven aan lesbische, bi-, homo-, en transgender jongeren? Zelf ben ik biseksueel, terwijl ik altijd dacht dat ik lesbisch was. Naar mijn mening zien sommige mensen het als een soort van fase of als een nieuwe mode. Persoonljk vind ik het erg beledigend als mensen dat zeggen. In zulke gevallen nemen ze me niet serieus, en geloof me, dit is iets wat je tegen kan gaan komen. Daarnaast zullen mensen vaak vragen gaan stellen. Ik heb wel eens meegemaakt dat daar ontzettend stomme en idiote vragen bij zitten. Toch beantwoord ik alle vragen, want hoe meer mensen het begrijpen, hoe meer mensen er 'aware' van worden en dat is naar mijn mening goed voor de acceptatie. Er zullen altijd mensen zijn die het wel willen begrijpen, maar het gewoonweg niet kunnen begrijpen. Daar kunnen diverse redenen voor zijn, bijvoorbeeld geloof. Het gaat mij aan het hart dat jongeren zelfmoordpogingen doen en depressief zijn, want dit is helemaal niet nodig! Ieder persoon is een uniek persoon, of je nu zwart, blank, hetero, homoseksueel, transgender, mannelijk, vrouwelijk of gelovig bent. Je bent zelf diegene die iets moois van je leven kan maken en als je in de put zit, zoek iemand die je kan vertrouwen en waar je alles kwijt kan, desnoods een bepaalde instantie. Mijn advies is: stay cool and relaxed. Leef zoals JIJ wilt, wees vooral trots op jezelf en geniet van elk moment, want je leeft maar een keer. Alleen dan kan je gelukkig worden!