Cornald Maas

"Kom voor je geaardheid uit"

‘Hoe meer jongens hoe meer vreugd’, zei mijn moeder toen ik op m’n 25ste aan haar vertelde dat ik homo was. Mijn vader reageerde al even ruimhartig, al had hij meer tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie – ik had immers jarenlang een vriendin gehad. Ik had, zo bleek, van mijn hart toch meer een moordkuil gemaakt dan nodig was. Waarbij ik wel moet aantekenen dat ik na mijn studie, als ontluikende homo, in nogal ideale omstandigheden terecht kwam: in Amsterdam, in de vrijzinnige wereld van cultuur en media, waar homoseksualiteit bepaald geen issue is.

Welk advies wil je geven aan lesbische, bi-, homo-, en transgenderjongeren? Sindsdien heb ik vaak genoeg jongens gesproken die, net als ik ooit, worstelen met hun homoseksualiteit. Maar steeds weer hield ik hen voor: kom voor je geaardheid uit, hoe moeilijk het soms ook is – en je zult zien dat je altijd mensen zult treffen bij wie je je op je gemak voelt. En ook als de reacties niet meevallen geldt: alles beter dan dat je niet toekomt aan wat zo bepalend is voor hoe je in het leven staat.

Een vriend van mij –tot zijn 26ste hetero, samenwonend met zijn vriendin, net afgestudeerd- bekende nog niet zo lang geleden dat hij toch echt op jongens valt. Maar hij zag vele praktische wetten en bezwaren. Ik hield hem voor dat die uiteindelijk te overwinnen zijn als je jezelf recht in de ogen kunt kijken. Hij voegde de daad bij het woord, nam ingrijpende beslissingen, verloor het huis waarin hij samenwoonde – maar is in zijn nieuwe leven nu toch gelukkig. En hij schreef het laatst in een boek dat ter gelegenheid van mijn verjaardag werd samengesteld: dat mijn belangrijkste advies aan hem was geweest om uit de kast te komen