Mannelijk of vrouwelijk?

Heupwiegen als een jongen? Kort haar als een meisje? Sommige mensen doen daar raar over. Maar er is eigenlijk niks geks aan. Jongens kunnen ook van mode en make-up houden. En meisjes kunnen ook van voetbal en gamen houden. Als jij jezelf durft te zijn, is dat juist knap.

Herken je dit?

Als meisje:
- Je doet graag ‘jongensachtige dingen’.
- Je voelt je niet prettig met meisjes die ‘meisjeachtig’ doen.

Het is duidelijk: je bent een stoere meid! Het kan zijn dat je lesbisch of bi bent maar dat hoeft niet. Er zijn genoeg heteromeiden die vroeger liever in bomen klommen dan met poppen speelden.

Ben ik transgender?
Als je als meisje van jongensdingen houdt, wil dat niet zeggen dat je een jongen wilt zijn. Transgender betekent dat je je een jongen voelt terwijl je een meisjeslichaam hebt. Of je voelt je zowel meisje als jongen of er tussen in. Dit heeft dus weinig te maken met je hobby’s. Meer weten over transgender zijn? Check dit.

Als jongen:
- Je doet graag ‘meisjesachtige dingen’.
- Je voelt je niet prettig met jongens die ‘stoer doen’.

Het is duidelijk: je bent een jongen die niet bang is voor zijn vrouwelijke kant. Het kan zijn dat je homo of bi bent maar dat hoeft niet. Er zijn genoeg heterojongens die vroeger liever met poppen speelden dan in bomen klommen.

Wist je dat voetbal in veel landen gezien wordt als een meisjessport? En dat vroeger toneel en ballet juist iets was voor jongens? En vroeger was (huis)arts worden alleen iets voor mannen, terwijl juist nu veel vrouwen dit beroep kiezen. Wat typisch ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ is, verandert dus steeds. Het staat niet vast!

Hoe komt het?

Lesbische vrouwen zijn gemiddeld iets minder typisch ‘vrouwelijk’ in hun doen dan andere vrouwen. Hoe dat komt? Het kan zijn dat dit biologisch bepaald is. Maar het kan ook zijn dat lesbische meisjes zich minder aantrekken van hoe anderen vinden dat zij zich moeten gedragen.

Belangrijk om in de gaten te houden is dat het gemiddelden zijn: je hebt dus lesbo’s die graag in minirok en met make-up op stap gaan maar ook lesbo’s die liever op het sportveld staan en helemaal niet houden van make-up. En dat is beide helemaal oké.

Homo-mannen zijn gemiddeld iets minder typisch ‘mannelijk’ in hun doen dan andere mannen. Hoe dat komt? Het kan zijn dat dit biologisch bepaald is. Maar het kan ook zijn dat homojongens en mannen zich minder aantrekken van hoe anderen vinden dat zij zich moeten gedragen.

Belangrijk om in de gaten te houden is dat het gemiddelden zijn: je hebt dus homo’s die graag in een strakke outfit en met make-up op stap gaan maar ook homo’s die liever op het sportveld staan en helemaal niet houden van make-up. En dat is beide helemaal oké.

In de tv-serrie ‘Glee’ volg je de levens van verschillende jongeren. Een van hen is Kurt. Kurt houdt niet van sport maar wel van zingen, dansen en mode. Hij wordt eerst gepest. Maar langzaam krijgt iedereen respect voor Kurt omdat hij echt zichzelf durft te zijn.

Wat kan je doen?

- Bedenk dat wat gezien wordt als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ steeds verandert door de tijd.
- Bedenk dat er veel jongeren zijn zoals jij maar dat niet iedereen de moed heeft om zichzelf te zijn.
- Zoek jongeren op die net als jij zijn. Zoek bijvoorbeeld jongens op die net als jij aan ballet doen. Of meiden die net als jij van ijshockey houden. Samen kun je een hoop lol hebben maar ook bedenken hoe je reageert op negatieve reacties uit je omgeving.
- Word je gepest? Lees hier hoe je omgaat met pesten.

 ‘Billy Elliot’ is een film van een jongen die heel graag danst. Zijn vader vindt dat in het begin moeilijk. Maar uiteindelijk realiseert de vader zich dat zijn zoon alleen zichzelf kan zijn. Bekijk de trailer.

Bend it like Beckham’ is een film van een meisje die heel graag voetbalt. Haar ouders vinden dat niet goed. Uiteindelijk realiseren de ouders zich dat hun dochter alleen zichzelf kan zijn.