Mannelijk of vrouwelijk?

Een stoere meid

Hoe weet je dat je een meisje bent als je geboren bent met het lichaam van een jongetje? Vroeger waren er veel mensen die dachten dat dit te maken had met het speelgoed waar je mee speelde. Niet met poppen gespeeld? ‘Dan kon je geen meisje zijn’, zo was de gedachte. Inmiddels weten artsen beter: het heeft niets te maken met je hobby’s. Het gaat om hoe jij je voelt, om je identiteit. Er zijn namelijk een heleboel vrouwen die die vroeger niet met poppen speelden! Er zijn ook veel cisgender vrouwen (niet transgender) die helemaal niet van make-up, mode of ballet houden. Maar zij voelen zich wel helemaal vrouw. Als transmeisje of transvrouw kun je dus prima van voetbal, gamen of rugby houden. Dan ben je gewoon een stoere chick!

Een jongen die niet bang is voor zijn vrouwelijke kant

Hoe weet je dat je een jongen bent als je geboren bent met het lichaam van een meisje? Vroeger waren er veel mensen (ook artsen) die dachten dat dit te maken had met het speelgoed waar je vroeger mee speelde. Met poppen gespeeld? ‘Dan kon je geen jongen zijn’, zo was de gedachte. Inmiddels weten deskundigen beter: het heeft niets te maken met je hobby’s. Het gaat om hoe jij je voelt, om je identiteit. Er zijn namelijk een heleboel mannen die vroeger met poppen speelden! Er zijn veel cisgender (niet-transgender) mannen die van dansen, toneel of mode houden. En zij voelen zich ook helemaal man. Als transjongen of transman kun je dus prima van make-up, mode of ballet houden. Dan ben je gewoon een moderne man die niet bang is voor zijn vrouwelijke kant.

Negatieve reacties

Sommigen mensen zeggen nare dingen wanneer ze je niet direct in een ‘hokje’ kunnen plaatsen. Ze vragen bijvoorbeeld aan je: “Nu je een meisje wordt, ga je zeker niet meer naar voetbal kijken?” of “Nu je een jongen wordt, ga je zeker geen mode-programma’s meer kijken?” Ze denken dat je nu alleen maar typische ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijke’ dingen kunt doen. Maar dat is natuurlijk onzin. Toch kun je soms balen van die reacties. 

Hoe ga je hiermee om?
- Bedenk dat wat gezien wordt als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ steeds veranderd door de tijd.
- Bedenk dat er veel jongeren zijn zoals jij maar dat niet iedereen er nog voor uitkomt
- Zoek jongeren op die net als jij zijn. Zoek bijvoorbeeld transjongens op die net als jij aan ballet doen. Of transmeiden die net als jij van voetbal houden. Samen kun je een hoop lol hebben maar ook bedenken hoe je reageert op negatieve reacties uit je omgeving.
- Word je gepest? Lees hier hoe je omgaat met pesten.

‘Billy Elliot’
is een film van een jongen die heel graag danst. Zijn vader vindt dat in het begin moeilijk. Maar uiteindelijk realiseert de vader zich dat zijn zoon alleen zichzelf kan zijn. Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=phCEwSmHpOE

‘Bend it like Beckham’
is een film van een meisje die heel graag voetbalt. Haar ouders vinden dat niet goed. Uiteindelijk realiseren de ouders zich dat hun dochter alleen zichzelf kan zijn. https://www.youtube.com/watch?v=XsmbObwStSQ