Checklist voor ontmoeting

Je wilt dolgraag andere jongeren ontmoeten die net als jij transgender zijn. Maar je twijfelt of je er klaar voor bent. Daarom een checklist met vragen voor jezelf.

Ga ik online of real life ontmoeten?
Ontmoeten hoef je niet meteen in ‘real life’ te doen. Online ontmoeten is vaak een kleinere stap. Als je via online forums jongeren hebt leren kennen, kun je daarna bedenken of je vervolgens samen wilt afspreken. Je zou dan samen naar een activiteit kunnen gaan van een transgenderorganisatie. Dan hoef je niet in je eentje de drempel over te stappen. Een bekend forum op internet voor transgenderjongeren is bijvoorbeeld de gesloten Facebookgroep Gender Zone (GZ).

Lees meer over Ontmoeten via internet.  En check voor verdere ontmoetingsmogelijkheden www.nietalleenanders.nl

Mag ik nog twijfels hebben over mijn gender en seksuele voorkeur?
Veel jongeren twijfelen (nog) over hun genderidentiteit. Ook weten ze vaak niet zeker of ze hetero, homo, lesbisch of bi zijn. Of ze houden helemaal niet van hokjes. Ook als je twijfels hebt, kun je andere jongeren ontmoeten die (misschien) transgender of lesbisch, homo of bi zijn. Het is helemaal niet erg als je na een tijdje bedenkt dat jij je toch niet transgender of lesbisch, homo of bi voelt. Door ontmoeten leg je je nergens op vast. Het kan je juist helpen om erachter te komen hoe jouw gevoel in elkaar steekt.

Wat voor activiteiten vind ik leuk?
Bij het ontmoeten van andere jongeren wordt al gauw gedacht aan feestjes. Maar er is meer. Er zijn namelijk ook een heleboel jongeren die geen feestbeesten zijn. Ze gaan bijvoorbeeld liever samen eten, naar een film of naar een discussieavond. Of wat dacht je van samen kamperen? Op www.nietalleenanders.nl kun je aan de icoontjes op de kaart zien wat voor activiteiten er allemaal zijn.

Weet ik dat ik oké ben zoals ik ben?
Als je nieuwe mensen gaat ontmoeten, kun je onzeker worden over jezelf. Je vraagt je bij-voorbeeld af of die anderen jou wel leuk genoeg vinden. Of je bent onzeker over je uiterlijk of kleding. Bedenk dat iedereen zich wel eens onzeker voelt. Maar niet iedereen laat dat merken. Check de ‘minicursus zelfvertrouwen’  voor meer tips. En weet dat juist door het ontmoeten van andere jongeren zoals jij, je zelfvertrouwen vaak groter wordt.

Waar kan ik naar toe gaan?
Bij Transvisie Zorg zijn groepen voor transgender-jongeren. Op http://www.transvisiezorg.nl/kinderen lees je meer.
Daarnaast is er voor jongeren vanaf ongeveer 20 jaar bij Transvisie Patiëntenorganisatie een ‘jongeren plus’ groep: http://www.transvisie.nl/transvisie.nl/index.php/transgenders-jongerenplus

Op www.nietalleenanders.nl staan bijna alle activiteiten voor en door lesbische, homo-, bi- en transgender-jongeren op de kaart. Zo heb je in één keer het overzicht.

Hoe spreek ik iemand aan?
Als je voor de eerste keer nieuwe mensen ontmoet, is dat vaak leuk maar ook spannend. Vooral het op iemand ‘afstappen’ is vaak spannend. Hoe pak je het aan?

o Bedenk dat de meeste jongeren het leuk vinden om aangesproken te worden.
o Maak oogcontact en wees vrolijk. Daardoor voelt die ander zich vaak aangesproken.
o Mensen in een groepje aanspreken, is vaak moeilijker. Spreek daarin iemand aan die ook alleen is of met zijn tweeën.
o Begin over een luchtig onderwerp. “Kom je hier vaker?” is erg cliché maar je kunt bijvoorbeeld wel vragen hoe hij of zij op de activiteit terecht is gekomen of wat hij of zij er van vindt.
o Raak iemand niet meteen aan; veel mensen vinden dit niet prettig.
o Als iemand niets terug zegt of wegloopt: bedenk dat deze persoon verlegen is of gewoon niet zo aardig. Probeer het bij een ander opnieuw!

Hoe let ik op mijn eigen veiligheid?
Wil je op een veilige manier andere jongeren ontmoeten? Als je onder de 18 bent, kun je contact opnemen met de jongerengroep van Transvisie Zorg. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je terecht bij de Patiëntenorganisatie van Transvisie.  Kies je voor andere vormen van ontmoeten? Spreek de eerste keer nooit bij iemand thuis af; je weet immers nooit of de persoon werkelijk de persoon die hij of zij zegt te zijn. Ook weet je niet of hij of zij te vertrouwen is. Spreek daarom altijd eerst met iemand in een openbare ruimte af waar meer mensen zijn. Laat ook aan een vriend(in) of ouder weten waar je bent. Check meer tips voor je eigen veiligheid: http://www.nietalleenanders.nl/info-tips/veiligheid/er-op-af-hoe-zorg-je-voor-je-eigen-veiligheid/