Vertel je het aan je ouders?

De meeste ouders moeten even wennen als ze horen dat hun kind homo, lesbisch of bi is. Je loopt er zelf misschien al een tijd mee rond, maar voor je ouders kan het helemaal nieuw zijn. Geef je ouders daarom even de tijd om aan het idee te wennen.

De meeste ouders kun je gewoon vertellen hoe jij je voelt en wat je twijfels en gedachten zijn. Ook als je het nog niet zeker weet, vinden de meeste ouders het fijn om te horen wat er in jou omgaat. Je kan er echter ook voor kiezen om het pas te vertellen als je het zelf zeker weet.

Voordelen van erover praten met je ouders:

Hoe kan je het vertellen? Lees hier tips:
 

‘Ik vond het echt doodeng om het te vertellen aan mijn ouders. Maar ze reageerden heel goed. Ze hadden het eigenlijk al een beetje verwacht.’

 

Wanneer beter (nog) niet vertellen?

De meeste ouders horen graag wat hun kinderen bezighoudt. Ze willen weten waar jij je zorgen over maakt. Ook als zij het niet goed begrijpen.

Soms kan je het je ouders beter nog niet vertellen. Dat is het geval als je ouders zich erg afkeurend uitlaten over homoseksualiteit en over mensen die ‘anders’ zijn. In dat geval is het aan te raden om het eerst te bespreken met een hulpverlener over wat je het beste kunt doen.

Kom je uit een erg traditionele familie? Bijvoorbeeld een familie die religieus is en/of uit een ander land komt? Ga dan na of het veilig is om het te vertellen. Mocht je daarover twijfelen, bespreek het dan eerst met een hulpverlener. Ben je bang voor je familie? Lees dan dit.

 

Het lucht meestal op om met je ouders erover te praten. Je ouders kunnen je helpen om na te denken over hoe je ermee omgaat op school en bij je vrienden.