Rolmodellen

Een rolmodel is iemand waar je jezelf graag mee vergelijkt. Het is een soort ‘voorbeeld-persoon’. Het is iemand die net als jij transgendergevoelens heeft, maar daarnaast ook op een andere manier op jou lijkt. Bijvoorbeeld omdat hij of zij dezelfde kledingkeuze heeft, ook een sporter is, dezelfde religie heeft of net als jij van dansen houdt. En niet onbelangrijk: een rolmodel accepteert de eigen genderidentiteit. Een rolmodel laat je zien dat het beste wat je kunt zijn, jezelf is.

Beroemde rolmodellen
Beroemde mensen zijn vaak rolmodel. Er zijn veel overzichten van beroemde transgenders die hier open over zijn. Bijvoorbeeld:
Transvrouwen: http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_woman
Transmannen:  http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_man
Transgenders: http://rollingout.com/entertainment/13-famous-transgender-celebrities/5/

Rolmodel dichtbij
Een vriend(in), tante of oom, zus of broer, collega, klasgenoot of leraar kan ook een rolmodel zijn. Juist met iemand uit je eigen omgeving is het makkelijker om jezelf te vergelijken.

Kijkt hier voor meer rolmodellen

Zelf rolmodel zijn
Jij kunt ook zelf rolmodel zijn! Misschien is er in jouw omgeving een jongere die een rolmodel nodig heeft. Dan kan jij een voorbeeld zijn.

Hoe doe je dat?

Actief via social media?
• Houd rekening met kwetsende reacties als je open bent over jezelf. Bedenk dat die reacties niks zeggen over jou maar vooral over de ander.
• Lees ter voorbereiding eerst het stuk over cyberpesten.