Transitie: waar of niet waar?

Als je ‘in transitie’ bent, verander je van meisje naar jongen of van jongen naar meisje. Dat betekent een sociale rolwisseling. Je past bijvoorbeeld je kleding aan en je verandert van naam. Maar transitie betekent vaak ook een medische behandeling. In de medische transitie wordt je lichaam aangepast aan wie jij écht bent. Je jongenslichaam verandert in (meer) een meisjeslichaam. Je meisjeslichaam verandert in (meer) een jongenslichaam.

Je kunt in transitie gaan bij het VU Genderteam in Amsterdam, het genderteam in Groningen en bij het Curium-LUMC Genderteam in Leiden (tot 18 jaar). Kijk op de sites van deze ziekenhuizen voor alle informatie.

Er bestaan soms nog wel onjuistheden of fabels over het medische deel van de transitie gaan. Check hieronder of de volgende beweringen WAAR of NIET WAAR zijn!

Als je een medische transitie wilt, kun je meteen in een ziekenhuis en meteen beginnen
NIET WAAR
In transitie ga je niet zomaar. Je gaat eerst praten met verschillende medische deskundigen. Ook doen deze deskundigen onderzoek om te kijken of de transitie wel bij jou past. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan wordt er ook gesproken met je ouders of verzorgers. Zij moeten toestemming geven. Dit is een heel proces.
Lees meer hierover op de site van het VUmc:
Onder de 16 jaar: http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/G/genderteam_kinderen_voor_jo1.pdf
Boven de 16 jaar: http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/K/zorgcentrum_genderdysforie.pdf

Een medische transitie begint met operaties
NIET WAAR
De lichamelijke transitie begint met hormonen. Tussen de 12 en 16 jaar kun je beginnen met hormonen die de puberteit remmen. Dat doen de artsen zodat je niet in de puberteit raakt: als je geboren bent met een meisjeslichaam word je bijvoorbeeld niet ongesteld en krijg je geen borsten. En als je geboren bent met een jongenslichaam krijg je bijvoorbeeld geen lage stem (‘de baard in de keel’).
In deze periode denk je goed na of je er verder mee wilt gaan. Als je 16 bent en zeker weet dat je in transitie wilt, kun je starten met vervrouwelijkende of juist vermannelijkende hormonen. Dit is de eerste echte behandeling die bij de medische transitie hoort.

Begin je na je 16de met de behandeling? Dan start je ook eerst met hormonen waarvan de effecten nog terug te draaien zijn. Soms krijg je ook puberteit-remmers. Als dat goed verloopt, krijg je daarna vervrouwelijkende of vermannelijkende hormonen.
Lees meer hierover op de site van de VUmc:
Onder de 16 jaar: http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/G/genderteam_kinderen_voor_jo1.pdf
Boven de 16 jaar: http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/K/zorgcentrum_genderdysforie.pdf

Als je start met puberteitremmers, moet je gaan leven volgens het gewenste geslacht
NIET WAAR
Het VU Genderteam in Amsterdam en Curium-LUMC Genderteam in Leiden zijn de enige plekken in Nederland die aan jongeren puberteit-remmers voorschrijven. Het VU schrijft hierover: “Als je start met puberteit-remmende hormonen, betekent dit niet dat je al helemaal moet gaan leven als meisje (als je als jongen bent geboren) of als jongen (als je als meisje bent geboren). Deze periode is juist bedoeld om rustig na te denken of je de stap naar het leven in het andere geslacht echt wel wilt zetten. Mocht je toch eerder met de rolwisseling willen beginnen, bespreek dan met je psycholoog de voor- en nadelen hiervan.”
Lees meer over puberteit-remmers op de site van de VU: http://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/G/genderteam_kinderen_voor_jo1.pdf

Je mag zelf bepalen welke operaties je laat doen
WAAR
De medische transitie is een heel proces met verschillende behandelingen: van hormonen tot operaties. Een deel van de transgenders wil niet alle behandelingen ondergaan die mogelijk zijn. Bijvoorbeeld je wilt als transman  wel een operatie om een platte borstkas te krijgen maar je wilt geen operatie om je baarmoeder te verwijderen en je vagina te veranderen in een penis. Je mag dit zelf bepalen. Praat hierover met andere transgenders of hulpverleners bij Transvisie Zorg
Lees hier een interview met Jiro die besloot niet alle mogelijke behandelingen te ondergaan: http://www.outway.nl/2013/03/ik-voel-me-man-noch-vrouw/

Je kunt je pas aanmelden bij een genderteam als je zeker weet dat je een medische transitie wilt
NIET WAAR
Ook als je twijfelt, kun je hierover praten bij een genderteam. Je bespreekt dan met een psycholoog je vragen en twijfels en samen zoek je naar antwoorden. Als daar voor jou uitkomt dat je een (gedeeltelijke) medische transitie wilt, dan ga je dat bespreken met de psycholoog.
Wil je praten met anderen in eenzelfde situatie over je twijfels? Je kunt bij Transvisie Zorg deelnemen aan een ‘zoekersgroep’; een groep voor mensen vanaf 18 jaar die vragen hebben over hun genderidentiteit. Onder de 18 jaar kun je terecht in de jongerengroep van Transvisie Zorg.

Na de medische transitie heb je geen lichamelijke klachten
NIET WAAR
Medische transitie bestaat, naast een hormoonbehandeling, uit grote operaties. Je moet daarom vaak extra opletten om je lichaam gezond te houden. Na de operaties duurt het enige tijd voor je hersteld bent. Ook kun je na transitie lichamelijke klachten hebben die je daarvoor niet had. Vraag hiernaar bij de arts waar je in behandeling bent of wilt. Praat er ook over met andere mensen die in transitie zijn geweest: hoe hebben zij dit ervaren? Check ontmoeten voor de mogelijkheden .

Je moet de transitie volledig hebben doorlopen om je paspoort te kunnen veranderen
NIET WAAR
Vanaf 1 juli 2014 kun je je geslachtaanduiding en naam laten wijzigingen bij de gemeente wanneer je een ‘deskundigheidsverklaring’ hebt. Met deskundigen worden bedoeld: medici en psychologen die volgens een bepaald protocol werken en aan diverse eisen voldoen. Dit zijn o.a. de psychologen die werkzaam zijn bij het VU Genderteam in Amsterdam, het genderteam in Groningen of bij het Curium-LUMC Genderteam in Leiden
Wil je meer lezen over het wijzigen van je geslacht en naam op officiële documenten? Check dit:
http://www.transvisie.nl/transvisie.nl/index.php/transgenders-juridisch

Na de transitie verandert je seksuele voorkeur
NIET WAAR
Genderidentiteit en seksuele voorkeur hebben niet direct iets met elkaar te maken. Genderidentiteit gaat over wie je bent: een meisje, een jongen, er tussenin of geen van beide. Seksuele voorkeur gaat over op je wie je valt: meisjes, jongens, beide of geen van beide. Bij veel mensen verandert de seksuele voorkeur niet na de transitie. Wel laten mensen na de transitie soms hun –hetero, -homo of –biseksuele kant een grotere rol in hun leven spelen. Nu zij zich fijner voelen in hun lichaam durven ze af te stappen op meisjes of juist jongens terwijl ze dat daarvoor niet goed durfden. Er zijn ook transgenders die merken dat hun seksuele voorkeur wel verandert als ze in transitie zijn of hun transitie hebben afgerond.
Lees meer hierover op de pagina ‘Hoe weet je wat je seksuele voorkeur is?’ onder 'Verwarring tussen genderidentiteit en seksuele voorkeur’.

Na de transitie zijn al je problemen voorbij
NIET WAAR
Helaas werkt het niet zo. De transitie zorgt ervoor dat je lichaam verandert maar het verandert niet per se je zelfbeeld of zelfvertrouwen. Als jij je voor de transitie onzeker voelde, is dat gevoel na de transitie niet meteen weg. Daarnaast kun je na de transitie tegen andere problemen aanlopen dan daarvoor: de reacties uit je omgeving kunnen bijvoorbeeld tegenvallen. En houd er rekening mee dat je doel van de transitie wegvalt. Voor sommigen kan dit vragen oproepen: wat ga je nu precies in je leven doen? Ook kan het zijn dat je nog last hebt van lichamelijke problemen als gevolg van de medische transitie. Ook na de transitie moet je dus goed voor jezelf blijven zorgen, Het is aan te raden om te praten met anderen die een transitie hebben meegemaakt, dat kan namelijk zorgen voor veel herkenning. Eveneens kun je in sommige steden een buddy krijgen tijdens het transitieproces, die kan je ondersteunen. Er zijn ook cisgender buddies (niet transgenders) die in het begin kunnen helpen met het inrichten van je leven, door bijvoorbeeld mee te gaan naar een winkel om kleding te kopen.