Check de facts over homo, bi en lesbisch (vraag en antwoord)

Waarom ben je homo, lesbisch of bi?

Hoe wij denken over seksualiteit is sterk beïnvloedt door de cultuur en tijd waarin we leven. Heel lang werd geloofd dat hetero zijn de enige optie is, en dus normaal. En dat wanneer je niet-hetero bent, je een afwijkende seksualiteit hebt. Gelukkig zijn die overtuigingen in de loop der jaren bijgesteld en weet men nu dat je hetero kan zijn, maar ook homo, lesbisch, bi, panseksueel of in dubio.

De meeste wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat seksuele voorkeur (o.a. homoseksualiteit, heteroseksualiteit, biseksualiteit) op verschillende manieren ontstaat.

 • Het ontstaat waarschijnlijk in de baarmoeder
  Een deel van de wetenschappers gaat ervan uit dat de hoeveelheid testosteron (een hormoon waaraan een ongeboren baby blootstaat) mede bepaalt of die baby later homo, lesbisch of hetero wordt. Testosteron heeft invloed op je hersenen: er ontstaan verschillen in de hersenen die mede je seksuele voorkeur bepalen.
  De wetenschapper die dit ontdekt heeft, heet Dick Swaab. In zijn boek ‘Wij zijn ons brein’ vertelt hij over zijn ontdekking.
 • Het is waarschijnlijk deels erfelijk
  Dat betekent niet dat je ouders ook gay moeten zijn als jij op iemand van hetzelfde geslacht valt. Slechts enkele eigenschappen zijn namelijk direct erfelijk, zoals bijvoorbeeld blauwe ogen.
  Het is meer dat het ‘in de familie zit’. Je opa was bijvoorbeeld erg muzikaal en je nichtje is dat ook. Of je tante is linkshandig en jij ook. Met homo- en biseksualiteit is dat vaak ook zo: je hebt bijvoorbeeld als homo, bi of lesbo ook een (achter)neefje, (achter)nichtje, (achter)oom, (achter)tante of soms broer of zus die ook homo, lesbisch of bi is. Maar dat weet je natuurlijk niet altijd: veel homo’s, bi’s en lesbo’s komen er niet voor uit.
  Dit is door verschillende wetenschappers onderzocht. Neurowetenschapper Simon Le Vay legt dit verder uit in zijn boek ‘Gay, straight and the reason why’.
 • Of je open bent over je homo-, lesbisch- of bi-zijn, hangt af van onder andere cultuur en religie
  Mensen met homo-, lesbische en bi-gevoelens hebben altijd bestaan. Het is van iedere tijd en van iedere cultuur. Het is altijd een minderheid van de mensen (waarschijnlijk tussen de 5 en 10 procent) die homo-, lesbische of bi-gevoelens heeft.
  Niet in iedere cultuur wordt er gepraat over homo-, lesbische en bi-gevoelens. In sommige culturen en religies is het taboe: mensen vinden het vreemd en durven er niet over te praten.

Hoeveel homo’s, lesbiennes en bi’s zijn er?

Er is in 2012 door het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoek gedaan naar hoeveel homo’s, lesbische vrouwen en biseksuelen er zijn.

 • Zo’n 18 procent van de vrouwen zegt (ook) seksueel aangetrokken te zijn tot vrouwen. Van de mannen zegt 13 procent zich (ook) seksueel aangetrokken te voelen tot mannen.
 • Zo’n 13 procent van de volwassenen heeft wel eens homo- of lesbische seks gehad.
 • Zo’n 4 procent van de mannen noemt zich homo en 3 procent van de mannen noemt zich bi.
  Zo’n 3 procent van de vrouwen noemt zich lesbisch en 3 procent noemt zich bi.

Stel je hebt een klas van 30 leerlingen. Gemiddeld betekent dit dat van die leerlingen ongeveer:

 • 3 meisjes (ook) vallen op meisjes en 2 jongens (ook) vallen op jongens.
 • 2 meisjes en 2 jongens een keer in hun leven homo of lesbische seks hebben.
 • 1 jongen zich (later) homo of bi zal noemen en 1 meisje zich (later) lesbisch of bi noemt.

Wat is seksuele voorkeur?

Seksuele voorkeur gaat over aantrekkingskracht: tot wie voel jij je (op een seksuele manier) aangetrokken? Op wie word je verliefd? Is dat meestal een jongen of juist een meisje? Of allebei? 
Er zijn verschillende seksuele voorkeuren bekend. De bekendste zijn:

 • Biseksueel: je valt op meisjes en op jongens. Misschien wat meer op meisjes, misschien wat meer op jongens.
 • Lesbisch: jij bent een meisje en je valt (meestal) op meisjes.
 • Homo: jij bent een jongen en je valt (meestal) op jongens.
 • Hetero: je bent een meisje en je valt (meestal) op jongens. Of je bent een jongen en valt (meestal) op meisjes.

Maar je hebt daarnaast ook:

 • Panseksueel: je valt op mensen ongeacht geslacht, je bent als het ware ‘genderblind’. Je kunt ook op een persoon vallen die niet duidelijk een meisje of een jongen is.
 • Queer: een verzamelnaam voor iedereen die de bestaande man/vrouw-, homo/ hetero-hokjes (te) beperkend of niet fijn vindt.
 • Aseksueel: jij hebt weinig tot geen seksueel verlangen naar een andere persoon. Dat betekent niet dat je niet van iemand kan houden of verliefd kan worden. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Hoe vaak komt biseksualiteit voor?

Veel mensen zijn biseksueel. Sterker nog: er zijn zelfs meer biseksuelen dan homo’s en lesbo’s. Ook een deel van de hetero’s heeft biseksuele gevoelens. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zegt in totaal 10 procent van de mannen (1 op de 10) en 16 procent van de vrouwen (1 à 2 vrouwen op de 10) zich aangetrokken te voelen tot zowel mannen als vrouwen.

Wanneer kom je erachter dat je homo, bi of lesbisch bent?

 • Een vaste leeftijd waarop iemand weet of hij of zij homo, bi of lesbisch is, bestaat niet; de een weet al als 6-jarige dat hij of zij homo, bi of lesbisch is, de ander -ontdekt het pas op 40-jarige leeftijd.
 • Er zijn mensen die al jaren getrouwd zijn en er dan achter komen dat zij homo, bi of lesbisch zijn. Wanneer deze mensen terugkijken op hun leven hebben ze wel vaak het gevoel gehad ‘anders’ te zijn dan anderen.
 • De meeste  jongeren ontdekken hun seksuele voorkeur tijdens hun puberteit (de tijd waarin je je ontwikkelt van kind tot jongvolwassene).

Kunnen homo’s en lesbo’s kinderen krijgen?

Jazeker! Een groot deel van de homo’s en lesbo’s heeft kinderen: er zijn in Nederland minstens 25.000 gezinnen met twee mama’s en/of twee papa’s. Het ouderschap kan op verschillende manieren ontstaan.
Bijvoorbeeld:

 • Twee vrouwen kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie: een vrouw heeft dan geen seks met een man maar er worden in het ziekenhuis spermacellen in haar baarmoeder gebracht waardoor ze zwanger kan worden. De spermacellen zijn afkomstig van een man die het stel kent uit de omgeving (bijvoorbeeld een goede vriend) of van een anonieme donor van de spermabank. De vrouw kan de spermacellen ook zelf inbrengen via een plastic spuitje (zonder naald).
 • Een koppel kan een kind adopteren: bijvoorbeeld een kind uit de Verenigde Staten of een kind uit Nederland.
 • Twee mannen kunnen een kind krijgen met een draagmoeder. Een draagmoeder draagt meestal een kind dat niet biologisch van haar is: de eicel komt dan van een andere vrouw en de spermacellen van een van de vaders van het kind. Dit wordt kunstmatig in het ziekenhuis ingebracht.
 • Twee mannen en twee vrouwen voeden samen een kind op: zij zijn samen de ouders van het kind. Één van de vrouwen baart het kind en één van de mannen is de biologische vader. De zwangerschap ontstaat door kunstmatige inseminatie: de spermacellen van één van de mannen worden ingebracht bij één van de vrouwen. Dit kan in het ziekenhuis, maar de aanstaande ouders kunnen het ook zelf doen via een plastic spuitje.
 • Een andere optie is als één van de partners transgender is en eicellen of spermacellen heeft bewaard (in het ziekenhuis).

 

 

Kun je van homo– of biseksualiteit genezen?

Homo- of biseksualiteit is geen ziekte, dus je er kan er ook niet van genezen. Zie het als een soort eigenschap. Het is een beetje te vergelijken met linkshandigheid. Je bent dan anders dan de meeste anderen maar je bent niet ziek. Er valt dus niks te ‘genezen’. Dit is gewoon wie jij bent.

Heb je als homo meer kans op aids?

Als je aan anale seks doet heb je meer kans op Hepatitis B en overdracht van hiv (hiv is het virus dat aids veroorzaakt). Dat geldt voor homo’s en voor hetero’s die dat doen. Belangrijk is dat je het altijd veilig doet. Lees er hier, hier en hier meer over.

Is er in een homo- of lesbische relatie altijd een ‘mannetje’ en een ‘vrouwtje’?

Nee, dat is onzin. Er zijn allerlei soorten relaties en iedereen doet het weer anders. Meestal verdeel je bijvoorbeeld de taken in het huishouden aan de hand van wie wat leuk vindt of goed kan.

Hoe hebben homomannen seks met elkaar?

Er zijn allerlei manieren voor twee mannen om seks te hebben. Alle seksuele handelingen tussen man en vrouw kunnen twee mannen ook doen, maar sommige dingen gaan net even anders.
Soms denken hetero’s dat homomannen alleen aan anale seks doen. Gemiddeld doen hetero’s bijna net zo vaak aan anale seks als homomannen. En sommige homomannen doen niet aan anale seks. Lees hier meer over seks tussen twee mannen.

 

Hoe hebben lesbiennes seks met elkaar?

Er zijn voor twee vrouwen allerlei manieren om seks met elkaar te hebben. Bijna alle seksuele handelingen die een man en vrouw doen, kunnen twee vrouwen ook samen doen, maar sommige dingen gaan net even anders.
Soms denken hetero’s dat lesbische vrouwen geen seks kunnen hebben met elkaar. Dat is natuurlijk niet waar. Lees hier meer over seks tussen twee vrouwen.

Zijn homo’s vrouwelijk?/Zijn lesbiennes mannelijk?

 • Sommige homo’s zijn in de ogen van anderen ‘vrouwelijk’. En sommige lesbische vrouwen zijn in de ogen van anderen ‘mannelijk’. Maar zeker niet allemaal. Aan veel homo’s en lesbo’s kun je niet eens zien dat ze homo of lesbisch zijn. Bovendien zijn sommige heterojongens ook wat vrouwelijker of heteromeisjes wat mannelijker. Dat kan verschillen per persoon.
 • Ideeën over wat ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ gedrag is, is erg afhankelijk van de cultuur waarin je leeft. Het staat niet vast. Bijvoorbeeld:
 • In de Verenigde Staten wordt het veel ‘normaler’ gevonden dat meisjes voetballen dan in Nederland.
 • Theater en dansen werden in de tijd van Shakespeare juist door mannen uitgevoerd. Het werd niet gezien als ‘vrouwelijk’ en ook de vrouwenrollen werden gespeeld door mannen.
 • Lange tijd dacht men dat vrouwen die gingen studeren hun ‘vrouwelijkheid’ zouden verliezen. Inmiddels is studeren heel normaal voor vrouwen.
 • Arts zijn vond men lange tijd een ‘mannenberoep’. Tegenwoordig zijn er zelfs meer meisjes arts dan jongens.

Komt homoseksualiteit alleen voor in het westen?

Homoseksualiteit komt overal ter wereld voor. In landen als Turkije, Marokko, Iran, Pakistan, Jemen of Zimbabwe is homoseksualiteit verboden. Daardoor denkt men vaak dat het daar niet voorkomt, maar dat is niet waar: er wordt gewoon meestal niet over gepraat. Waarom zouden ze in die landen homoseksualiteit moeten verbieden als het er niet voorkomt?

Is homoseksualiteit iets van deze tijd?

Mensen met homo-, lesbische en bi-gevoelens hebben altijd bestaan. Het is van iedere tijd en van iedere cultuur:

 • In de tijd van de oude Grieken was seks tussen mannen heel gebruikelijk. Niemand vond dat gek. De Griekse dichteres Sappho van het eiland Lesbos schreef liefdesgedichten voor vrouwen. De term ‘lesbisch’ verwijst dan ook naar het eiland Lesbos.

Komt homoseksualiteit alleen voor bij mensen?

Nee, homoseksualiteit komt ook onder dieren voor. Bij 470 dierensoorten is al homoseksueel gedrag vastgesteld. Maar er zijn waarschijnlijk nog veel meer diersoorten waarvan een deel homoseksueel gedrag vertoont. Zo is bijvoorbeeld 8 procent van de schapen homoseksueel en bij giraffen vindt zelfs 94 procent van de seksuele handelingen plaats tussen mannetjes onderling. In dierentuinen is ook 1 op de 5 paren van de koningspinguïn van hetzelfde geslacht.